Lastige dwergcicade.

Gestart door cranefly, november 30, 2021, 11:31:37 AM

Vorige topic - Volgende topic

cranefly

Ik kan deze dwergcicade niet goed plaatsen. Macropsis is het enige genus waarbinnen sommige soorten vergelijkbare opvallende stippen op vertex+gezicht hebben, maar ik vind 'm qua (langwerpige) vorm niet erg Macropsis-achtig (vleugeladering helaas niet supergoed te zien). Soorten met twee rijen van drie stippen zoals dit exemplaar heeft, kan ik überhaupt niet vinden...  Iemand misschien een suggestie?

Alvast dank,
Vriendelijke groeten,

Reindert van Eekelen

Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/229938850/.
1 Macropsis spec. imago, gezien
datum: 2021-11-24
locatie: Nieuwegein (UT)

foto's:






Marco de Haas

Dag Reindert,

Het is een interessant beest inderdaad, ik vermoed dat het dezelfde soort betreft als deze waarneming: https://oudeversie.waarneming.nl/waarneming/view/195836580. Het beest uit deze waarneming heb ik opgestuurd gekregen, maar niet kunnen determineren.

Gisteren heb ik een mail gestuurd naar een Russisch expert met beide waarnemingen, hij meld echter enkel dat determinatie dient te gebeuren a.d.h.v. bepaalde kenmerken en geeft twee mogelijke opties voor de soort: Macropsis impura en Macropsis remanei. Ik vermoed echter dat het iets anders moet zijn.

Wanneer mogelijk: graag verzamelen en opsturen, mocht je dit beestje nog eens tegenkomen, er valt vast wel een keer iets van te maken.
Met vriendelijke groet, Marco de Haas
Validator cicaden

Oproepje cicade-waarnemingen: zie hier.
Waardplanten cicaden: zie [url=http

cranefly

#2
Hallo Marco,
Dank voor je reactie en de navraag!

Dus toch misschien eerder Oncopsis...ik twijfelde al erg tussen de twee geslachten. Ik ga de lokatie zeker in de gaten houden, ik kom er sowieso bijna dagelijks.

N.b.: ik vond zojuist tot mijn verrassing in mijn eigen foto-archief een recente cicade met precies dezelfde stippenrijen, en dit exemplaar lijkt wat duidelijker in de Oncopsis-hoek te zitten, zie de bijlage (gefotografeerd op 21 oktober jl., op zo'n 300 meter afstand van de vindplaats van die andere. Sorry voor de belabberde kwaliteit, het was al donker).

Ik ga 'm nog invoeren; zal ik van beide beestjes Oncopsis spec., of onzekere O. subangulata's maken?

Vr. Groeten,
Reindert


Marco de Haas

Mooi, nog een waarneming!

Op basis van de structuur van het pronotum gaat het niet om Oncopsis, maar zo goed als zeker gewoon om Macropsis. Oncopsis soorten hebben ook een andere tekening op de frons (gezicht), nooit met een apicale stip. Zet ze dus maar op Macropsis spec.

Ben benieuwd of je materiaal kan vinden, informatie over een waardplant zou bijzonder waardevol zijn (maar dat zal pas volgend jaar lukken waarschijnlijk).

Met vriendelijke groet, Marco de Haas
Validator cicaden

Oproepje cicade-waarnemingen: zie hier.
Waardplanten cicaden: zie [url=http

cranefly

#4
Aha, dus het "Oncopsis"-exemplaar waar je naar verwees  (https://oudeversie.waarneming.nl/waarneming/view/195836580) is wschl. eerder een Macropsis...  :blink:

Dan laat ik ex. 1 op Macropsis spec. staan, en voer de andere ook aldus in.

W.b. waardplant valt er idd. nu nog niet veel zinnigs te zeggen; het oranje beestje zat in een gebiedje met relatief veel Braam, op een hek onder/tussen Paardenkastanjes, maar dat laatste zal toeval zijn geweest, of iets met schutkleur te maken hebben gehad (zoals te zien op de foto's hebben de afgevallen Kastanje-bladeren dezelfde kleur als de cicade).

Vr. Groeten,
Reindert

Marco de Haas

Ah ja, ik zal die waarneming even naar Macropsis spec. zetten, is nu een beetje verwarrend natuurlijk.

Zojuist nog even een mailtje naar Kees den Bieman gestuurd, ben benieuwd of hij al eens vergelijkbaar materiaal heeft verzameld.
Met vriendelijke groet, Marco de Haas
Validator cicaden

Oproepje cicade-waarnemingen: zie hier.
Waardplanten cicaden: zie [url=http

Marco de Haas

Dag Reindert,

Er zijn inmiddels nog wat meer waarnemingen van deze onbekende cicade naar boven gekomen, het lijkt om iets nieuws voor Europa te gaan (vermoedelijk Aziatische oorsprong). Gisteren ben ik in Nieuwegein geweest en heb ik diverse bomen geklopt, helaas zonder succes, maar wellicht probeer ik het later weer.

Zou je dit jaar weer scherp kunnen zijn op deze soort (zowel op licht als in het veld)? Materiaal graag verzamelen, we hebben mannetjes nodig voor de determinatie! De soort is dit jaar (vorige week) alweer waargenomen, dus hij is alweer actief (en zal waarschijnlijk tot laat in de herfst actief blijven). Uiteraard ben ik nogsteeds zeer benieuwd op welke (houtachtige) plant de soort leeft! Verwante soorten lijken vooral op Juglans te leven, maar er zijn ook meldingen van Salix en Tilia en het is ook niet ondenkbaar dat hij leeft op Rosaceae (Rubus?).

Alvast dank voor de moeite!
Met vriendelijke groet, Marco de Haas
Validator cicaden

Oproepje cicade-waarnemingen: zie hier.
Waardplanten cicaden: zie [url=http

cranefly

Beste Marco,
Sorry voor de late reactie,  je bericht viel me vandaag pas op -n.a.v. de wijzigingen in de bijbehorende waarnemingen. Leuk dat er nog een soortnaam uit is gekomen!

Ik heb er sinds 2021 goed op gelet of ik deze soort nog 'ns zag (en zal dat ook blijven doen), maar helaas ben ik 'm tot nu toe niet meer tegengekomen. Het oranje exemplaar hierboven zat overigens op zo'n 120 meter van twee walnootbomen (en die zijn er in deze buurt verder niet of nauwelijks).

Vriendelijke groeten,
Reindert van Eekelen