Valt er nog iets meer te zeggen dan Chrysis sp.? => Misschien C. corusca...?

Gestart door Rayan Majoor, november 29, 2021, 19:59:50 PM

Vorige topic - Volgende topic

Rayan Majoor

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/229969732/.
1 Tandgoudwesp onbekend - Chrysis spec. imago, handvangst en losgelaten
datum: 2021-06-10
locatie: Wageningen - Nude (GE)

foto's:






Mvg Rayan Majoor

Wil je meer zien van mijn uit de hand gelopen hobby, kijk dan eens op www.LepiSpot.nl

Flor Rhebergen

Dit type Chrysis (borststuk en kop groenblauw, achterlijf koperachtig) is in de regel microscoopwerk, helaas!
Groet,
Flor Rhebergen

https://twitter.com/FRhebergen

Rayan Majoor

M'n eerste Chrysis en dan gelijk de lastige :rolleye: maar desondanks een erg mooi beestje. Voor de volgende keer weet ik in ieder geval dat ik d'r moet bewaren als ik een naam wil... mocht ik dat over m'n hart kunnen verkrijgen
Bedankt voor de reactie! :)
Mvg Rayan Majoor

Wil je meer zien van mijn uit de hand gelopen hobby, kijk dan eens op www.LepiSpot.nl

wilde

In Wageningen komt Symmorphus gracilus voor, blijkend uit je recente item hier. Die soort is de waard van Chrysis corusca.
Zie voor detailfoto's van C. corusca (Alexander Berg): https://www.biodiversity.no/Pages/200980/

Daar lijkt die van jou wel wat op. Zou dan wel een antennesegment 3 moeten hebben dat 2x zolang is als 2.
Ik kwam op die soort terecht op grond van je eerste vage foto van de onderkant achterlijf. Toen dacht ik aan een vrouw Chrysis corusca.
Die soort is in Nederland tientallen jaren geleden een keer gevangen en daarna waarschijnlijk niet meer.
Volgend jaar moet je in juni op de waarnemingslocatie eens zoeken naar deze goudwesp (en vangen). Met Symmorphus gracilus (ook niet zo algemeen) in de buurt zou zo maar iets bijzonders gevonden kunnen worden
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Rayan Majoor

#4
Dat maakt het geheel nog wel interessanter: beide op dezelfde dag gezien, allebei op m'n balkon. Ik wist helaas niet dat er zoveel op elkaar lijkende goudwespen waren, anders had ik waarschijnlijk wel iets meer moeite gedaan op de foto's.
Ik vind hier niet vaak dit soort interessante wespen (goudwespen of muurwespen oid) als ze niet verdwaald raken in m'n woonkamer, dus weet niet waar de beste plek is om echt gericht naar dit wespje op zoek te gaan, maar ik ga er volgend jaar zeker wat tijd in steken. Er staat iets over oud hout... ik weet alleen van een dode wilgenboom in de buurt. Maar we zullen zien wat ik kan vinden. Ze hebben m'n interesse zeker gewekt ;D

Heb ook nog even een paar verdere uitsneden gemaakt: het lijkt erop dat inderdaad antennesegment 3 dubbel zo lang is als segment 2... maar ik weet niet hoe exact dit moet zijn: zou ook goed 1.8x zo lang kunnen zijn, en als het dan alweer een andere soort zou zijn... :rolleye:



Mvg Rayan Majoor

Wil je meer zien van mijn uit de hand gelopen hobby, kijk dan eens op www.LepiSpot.nl

wilde

#5
Symmorphus gracilus nestelt in gaten van plantenstengels, kevervraatgangen, maar zeker ook in bijen-wespenhotels. De parasitaire beestjes die de waard nodig hebben zal je het meest aantreffen nabij de nestholtes. Heb je een kunstmatige nesthulp op je balkon? Zijn er kieren of andere gaten bij sponningen etc.?
Symmorphus gracilis is in de laatste 80 jaar ongeveer verdubbeld in waarnemingen, waaronder een cluster van enkele hokken in Wageningen.
Helaas zijn ze bij mij in de buurt nog niet gezien.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Rayan Majoor

Ik heb op mijn balkon een aantal plantenbakken waarin ik de dode stengels grotendeels laat staan en waarin ook bamboestengels e.d. staan. Verder een simpel insectenhotel waar ik tot nu toe alleen herhaaldelijk activiteit van een pottenbakkerswesp heb gezien (en verschillende keren ook hongerwespen). Ook in het metselwerk van de balkonmuur een keer een Symmorphus bezig gezien, ook al leek dat eenmalig (maar misschien toch niet...?). Genoeg mogelijkheden dus... ik ga het zeker in de gaten houden! Bedankt ;D :angel:
Mvg Rayan Majoor

Wil je meer zien van mijn uit de hand gelopen hobby, kijk dan eens op www.LepiSpot.nl