Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Gyraulus parvus & laevis  (gelezen 94 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Marco van Wieringen2

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 6
Gyraulus parvus & laevis
« Gepost op: november 15, 2021, 22:12:59 pm »

In een publicatie van Lorencová et al, 2021: 'Invasion at the population level: a story of the freshwater snails Gyraulus parvus and G. laevis', wordt op grond van DNA-analyse aangetoond dat de Amerikaanse Gyraulus parvus en de inheems-Europese G. laevis dezelfde soort betreffen, nl. G. parvus (op grond van naamsprioriteit).
Er zijn aanwijzingen dat de Europees-inheemse G. parvus (voorheen dus G. laevis) op grond van pigmentatie van het dier te onderscheiden is van het uitheemse type, maar dat moet aan de hand van aanvullende DNA-analyses worden bevestigd. Het Europees-inheemse type zou dan ongepigmenteerde voelsprieten hebben en sterk gepigmenteerde interne organen (hart, maag en een deel van de darm), zie als voorbeeld: https://waarneming.nl/observation/219121012/, terwijl dit bij het Amerikaanse type andersom is, zie https://waarneming.nl/observation/219121019/ (beide typen komen hier voor in dezelfde duinplas). Het lijkt zinnig om beide types in verspreidingsgegevens te onderscheiden. 
Is het een idee om de exoot G. parvus parvus te noemen en het inheemse type G. parvus laevis? Bovendien, als dit al wenselijk is, wat zijn daar dan de regels voor?
Gelogd
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.049 seconden met 19 queries.