Record aantal foto's (mbv Obsidentify) op Waarnemingen.be sinds mei 2021

Gestart door RutgerB, november 06, 2021, 16:04:35 PM

Vorige topic - Volgende topic

RutgerB

Het vorige topic (14 pagina's discussie sinds mei 2021) is om onbekende redenen en door een onbekende persoon verwijderd. Ik had daar nogal wat tijd in gestoken en er stonden heel wat nuttige en informerende reacties in. Graag hoor ik waarom en door wie dit is verwijderd. Ik hoop op een vergissing.

Het topic was bedoeld voor een algemene discussie, dus niet alleen onder staf, over de impact die het ongekende succes van de app Obisidentify heeft op de database, het keuren en op het waarnemen door mensen die al voor mei 2021 meededen. In 2021 zijn er sinds mei inmiddels bijna een miljoen waarnemingen van planten met foto op Waarnemingen.be gepost waarvan een heel groot deel met Obsidentify zijn ingevoerd. In 2020 waren er ook al ongekend veel foto's gepost, maar ongeveer een derde van het huidige aantal.

Obsidentify heeft moeite met heel wat op elkaar lijkende planten (grassen, zeggen, composieten etc.) , maar vooral om ingevoerde tuinplanten te herkennen. Van die soorten zijn er geen of weinig referentiefoto's en bovendien werd niet al te duidelijk vermeld dat aanplant in tuinen / potten etc. werd afgewezen. In combinatie met de campagnes van Natuurpunt om 'alles' in je tuin in te geven tijdens de lockdown kregen we op korte tijd heel veel waarnemingen te verwerken die afgewezen moesten worden. Ook worden zeer lage gelijkingspercentages bij de suggesties gewoonweg geaccepteerd door de waarnemers als de juiste suggestie. Ook al zijn ze zelfs voor een leek onzinnig.

De goede bedoelingen van makers/opdrachtgevers van de app en het gebruik van de app door zeer veel mensen resulteren in een gigantische hoop 'ongesorteerde' waarnemingen die in geen jaren te verwerken valt. Er zijn heel wat oplossingen voorgesteld waarvan volgens mij de helderste is als je de waarnemingen pas opneemt NADAT ze gekeurd zijn. Er is een filter beloofd dat dit grotendeels zou vervangen, maar hier wordt nog aan gewerkt. Ook is meerdere keren voorgesteld om in alle schermen standaard alleen de goedgekeurde waarnemingen (en zeker niet de onzekere) te tonen. Zowel in foto-overzichten, dagoverzichten als op kaarten.

Er is inmiddels heel wat verbeterd (uitleg en invoer in Obsidentify), maar de waarnemingen uit Obsidentify sinds mei 2021 zijn nog steeds voor een aanzienlijk deel ongekeurd en overal zichtbaar op de site. We hebben bij de planten nu een achterstand van een half miljoen te keuren waarnemingen. Om het in verhouding te zien: Er zijn tot januari 2021 nog 15000 te keuren foto's. Dat was op 12 mei 2021 (lancering nieuwe Obsidentify) ongeveer 30.000.

Graag wordt dit topic niet opnieuw verwijderd. Ik zet deze bijdrage alvast in een documentje om desgewenst weer opnieuw te posten.

Martijn van Sluijs

CiteerIk had daar nogal wat tijd in gestoken en er stonden heel wat nuttige en informerende reacties in. Graag hoor ik waarom en door wie dit is verwijderd. Ik hoop op een vergissing.
Idem. Daar stonden best wat berichten in waarnaar ik in andere/nieuwe situaties had kunnen verwijzen. Zonde.
Vriendelijke groeten,
Martijn

RutgerB

We zullen wel zien. Ik hoop op per ongeluk en anders met een hele goede reden. Dat zo'n topic geen reclame is voor Obsidentify / NIA / Waarnemingen.be / Natuurpunt valt wel te begrijpen, maar het verwijderen van een kritisch en langlopend topic zonder overleg ook niet.  Aan de andere kant is dit forum geen democratisch gegeven.  Van hogerhand kan zoiets eenzijdig besloten worden en daar is geen beroep/bezwaar tegen mogelijk.


hiskodevries

Tot begin april werden alle verwijderde topics en bijdragen opgeslagen. Dat is om redenen van opslag uitgezet.
Maar om te voorkomen dat een interessante discussie 'per ongeluk' wordt verwijderd is dit weer aangezet.
Echter ! Als berichten als aanstootgevend of niet ter zaken doende worden bevonden worden die alsnog verwijderd.
Dat kwam in het verwijderde topic in toenemende mate voor.
Kritiek mag, maar wild om je heen slaan wordt niet getolereerd.
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Henri van Dodeweerd

Citaat van: hiskodevries op november 08, 2021, 13:51:41 PM
Tot begin april werden alle verwijderde topics en bijdragen opgeslagen. Dat is om redenen van opslag uitgezet.
Maar om te voorkomen dat een interessante discussie 'per ongeluk' wordt verwijderd is dit weer aangezet.
Echter ! Als berichten als aanstootgevend of niet ter zaken doende worden bevonden worden die alsnog verwijderd.
Dat kwam in het verwijderde topic in toenemende mate voor.
Kritiek mag, maar wild om je heen slaan wordt niet getolereerd.

Waar ligt de grens, Hisko? In de huisregels staat:

CiteerDoor het gebruik van dit forum, ga je ermee akkoord dat je geen vervalste, lasterlijke, beledigende, vulgaire, haatvolle, treiterende, obscene, seksueel georiënteerde of ongeoorloofde berichten plaatst. Ook ga je er mee akkoord dat je geen door copyright beschermd materiaal op dit forum zal plaatsen. Het, al dan niet veelvuldig, plaatsen van spam, reclame, kettingbrieven, piramideverkoop en petities is ook verboden op dit forum.

Nu heb ik bijna dat hele topic meegelezen, maar ik kwam geen vervalste, lasterlijke, beledigende, vulgaire, haatvolle, treiterende, obscene, seksueel georiënteerde berichten tegen.  Wat ongeoorloofd is, weet niemand, dan waarschijnlijk alleen degene die de regels op heeft gesteld.

Er waren wel wat pittige reacties naar elkaar (op het laatst), waarvan ik kan begrijpen dat je die niet zou willen zien. Maar verwijder dan die posts en niet het hele topic. Met het verwijderen van het topic, geef je dus aan dat het aankaarten van het probleem ongeoorloofd is (zie bovenstaande citaat).  En dan is het begrijpelijk dat sommige mensen nogal gefrustreerd raken....
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

hiskodevries

#5
nogmaals diegene die het topic heeft verwijderd is niet te achterhalen.
Bijdragen die niets toevoegen, behalve nog meer tweespalt verdwijnen in het ronde archief.
Nu mogen jullie weer oplossingen gaan bedenken.
Wat hebben we al:

informeren gebruiker wat wel en niet wordt toegestaan als upload vanuit obsidentify
Bij de eerste 10 herkenningen telkens wijzen op wat wel en niet mag, deze waarnemingen komen niet op de site
Na de tiende herkenning, moet per waarneming aangegeven worden of deze bewaart kan worden.

Wat gaat komen:
waarnemingen van een nieuwe gebruiker worden verborgen tot aangetoond is dat deze gebruiker betrouwbaar is. Status: uitzoekwerk.

Wat niet gaat komen:
De 'bewaar' knop hernoemen naar 'upload'. Dat schijnt een onmogelijke opgave te zijn in obsidentify

Verder adviseer ik vooral: schrijf je in voor het beta test traject, dan ben je nog sneller bij als obsidentify gewijzigd wordt
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

RutgerB

Toch wel vreemd dat totale verwijdering van een topic niet gelogd wordt.

In cache is overigens nog wel 1 en ander te vinden  ;D

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:o5-FNxZhSn8J:https://forum.waarneming.nl/index.php%3Ftopic%3D481464.180+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=be

Citaat van: hiskodevries op november 08, 2021, 16:19:18 PM
Nu mogen jullie weer oplossingen gaan bedenken.

Zullen we ons daar dan maar weer op concentreren..Maico Weites

Waarom is mijn opmerking (die niet eens kritisch was jegens de app) verwijderd?

Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

marcel234

#9
Citaat van: Maico Weites op november 12, 2021, 21:04:01 PM
Waarom is mijn opmerking (die niet eens kritisch was jegens de app) verwijderd?
Net als de belastingdienst heeft de waakdienst hier een zwarte lijst. Waarschijnlijk sta je erop.
Of er is iets anders aan de hand:
Citaat van: hiskodevries op november 08, 2021, 16:19:18 PM
Bijdragen die niets toevoegen, behalve nog meer tweespalt verdwijnen in het ronde archief.


Kun je hem nog kort samenvatten voor de mensen die deze discussie volgen maar niet meer weten wat er in stond?

Als gebruiker kun je niet zoveel met de app ObsIdentify dus ik begrijp niet waarom gebruikers de schuld krijgen van de output van die app. Zij hebben die app niet gemaakt, getest en in produktie genomen.

William de Jong

Bij deze waarnemingen is ook te zien dat zonder (zichtbaar) Obsidentify te gebruiken (want bron=site), de NIA de (mis)leidraad is geweest bij de determinatie:
https://waarneming.nl/observation/229059381/
https://waarneming.nl/observation/229005468/
https://waarneming.nl/observation/228929788/

Groeten, William de Jong

RutgerB

Het kan ook een zogenaamde 'dumpsoort' van NIA/Obsidentify zijn. Dat zijn taxa waar heel wat uiteenlopende soorten bijeen staan. Daar zijn een aantal voorbeelden van bij de planten geweest ook. Dit jaar is het Veronica spec. Daar staan de meest uiteenlopende (kleurige) planten die niets met Veronica spec. te maken hebben.

Kennelijk heeft ook NIA een uitlaadklep nodig.

RutgerB

Over uitlaadklep gesproken. Mijn recentste commentaar:

CiteerMisschien Herderstasje en anders een klaproos. Je kunt controleren of het blad bij doorbreken melkt. Helaas heb je het ontvangen van e-mailnotificaties uitgezet dus wederom een commentaar die waarschijnlijk ongelezen blijft. Zonde van de tijd.

Maico Weites

#13
Ik merk bij de kevers ook dat bij sommige soorten opvallend veel foutieve determinaties binnenkomen van soorten die niet echt lijken.
Zo worden allerlei rupsen en larven geïdentificeerd als kortschildglimworm bijvoorbeeld, vaak met hoge zekerheid. Daar valt nog wat te verbeteren.
Een ander aspect is dat sommige families veel lastig te determineren soorten bevatten en dan worden door de NIA vaak vele soorten uit die familie aangezien voor de soort die wel makkelijk te determineren is (daar zijn immers voldoende referentiewaarnemingen van). Beste oplossing is natuurlijk meer soorten goedkeuren, maar dat wil niet zo makkelijk als een soort enkel op genitaal te determineren is.

Betreffende niet-reagerende waarnemers...
Inderdaad zeer frustrerend. Eind vorige maand werd via ObsIdentify een kever ingevoerd die al decennia niet in Nederland gezien was, maar ik heb geen reactie op commentaar en email ontvangen. Gezien de andere meldingen van de waarnemer (o.a. allerlei foto's van familieleden) heb ik zo m'n twijfels, maar nu kan ik er niet veel mee, helaas! Je kunt mensen niet dwingen emails te ontvangen, maar mogelijk dat een soort van notificatie-/commentaaroverzicht in de app uitkomst biedt?
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

#14
CiteerWat niet gaat komen:
De 'bewaar' knop hernoemen naar 'upload'. Dat schijnt een onmogelijke opgave te zijn in obsidentify

Ik vind dit toch echt heel vreemd dat het team er zo over denkt. Het is keer op keer aangegeven dat dit gewoon veel te onduidelijk is en ook vanuit een privacy-oogpunt moet je er voor waken dat men niet per abuis foto's van bijvoorbeeld klasgenoten of familieleden 'bewaard'. Moet er weer een naakt kind worden ingevoerd voordat hier wat aan veranderd?

CiteerWat gaat komen:
waarnemingen van een nieuwe gebruiker worden verborgen tot aangetoond is dat deze gebruiker betrouwbaar is. Status: uitzoekwerk.
:duim: :duim:
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

William de Jong

Citaat van: hiskodevries op november 08, 2021, 16:19:18 PM
Wat niet gaat komen:
De 'bewaar' knop hernoemen naar 'upload'. Dat schijnt een onmogelijke opgave te zijn in obsidentify

Dit verbaast mij ook. Kun je dit verder toelichten, Hisko?
Technisch gezien moet dit toch totaal niet ingewikkeld, laat staan onmogelijk, zijn?
Ik kwam laatst weer een doorgewinterde waarnemer tegen die even Obsidentify had gebruikt. Zij had een waarneming 'per ongeluk' geüpload, omdat ze dacht de waarneming slechts 'bewaard' te hebben om later nog eens nader te bekijken.
En als het hernoemen naar 'upload' niet kan, kan het dan wel hernoemd worden naar 'verstuur' of 'verzend' of is dat net zo onmogelijk?

Groeten, William de Jong

frkvh

Citaat van: hiskodevries op november 08, 2021, 16:19:18 PM
Bijdragen die niets toevoegen, behalve nog meer tweespalt verdwijnen in het ronde archief.
wat een flauwe verknipte vorm van censuur.
When seeking truth the answer is the road
When seeking wisdom the journey is your home
-- Sam Herring

dirder

Uit mijn eigen regio zie ik overigens steeds vaker dat platsoenplanten en aanplant klakkeloos worden goedgekeurd. Er gaat dus iets grondig mis.
Groeten, Dirk Derdeyn.

RutgerB

#18
Gewoon melden via rapporteringen Dirk.  https://oudeversie.waarnemingen.be/ Ik volg het op en corrigeer waar nodig. Als het systematisch misgaat overleggen we tussen de plantenvalidatoren.

Voor sommige soorten is het vrijwel ondoenlijk om echt goed op aanplant te controleren. Denk aan Hulst, Vingerhoedskruid en Wilde kardinaalsmuts. Die groeien overal inmiddels (wild of verwilderd, maar dus ook aangeplant) en ze worden zoveel gemeld dat dat daarop streng keuren echt een verzoeking is geworden. Bovendien hebben we de vage regel dat we planten in het 'buitengebied' coulanter bejegenen. Indien goed aangeduid (met aanplant oa.) dan moeten ze worden goedgekeurd. Tuin en buitengebied zijn op kaart/luchtfoto vaak niet goed te scheiden. Ik concentreer me dan liever op soorten waar het onderscheid ook makkelijker is. Bijvoorbeeld omdat ze wild/verwilderd zeldzaam zijn.

frkvh

Citaat van: dirder op november 14, 2021, 12:29:44 PM
Uit mijn eigen regio zie ik overigens steeds vaker dat platsoenplanten en aanplant klakkeloos worden goedgekeurd. Er gaat dus iets grondig mis.
ook omgekeerd gaat het mis hoor, waarnemingen worden soms onterecht als aanplant afgekeurd. alles is afhankelijk van de interpretatie van de individuele validator (geen verwijt). alles één voor één bevragen is tijdrovend, saai en vooral nutteloos. het is net daarom dat het nu zo'n boeltje is.
When seeking truth the answer is the road
When seeking wisdom the journey is your home
-- Sam Herring

RutgerB

#20
Citaat van: frkvh op november 19, 2021, 16:36:31 PM
Citaat van: dirder op november 14, 2021, 12:29:44 PM
Uit mijn eigen regio zie ik overigens steeds vaker dat platsoenplanten en aanplant klakkeloos worden goedgekeurd. Er gaat dus iets grondig mis.
ook omgekeerd gaat het mis hoor, waarnemingen worden soms onterecht als aanplant afgekeurd.

Vandaar dat afkeuringen gepaard gaan met een voorzichtig commentaar dat uit moet nodigen om onterechte afkeuringen bespreekbaar te maken en eventueel weer door de validator te laten corrigeren.

CiteerOmdat dat dit een aangeplante/ingezaaide plant (of een nakomeling daarvan) in een pot / tuin / park / akker / perkje kan zijn (of al zo is aangeduid door je) heb ik de waarneming voorlopig op afgewezen gezet. Hou er graag rekening mee dat de website bedoeld is voor waarnemingen van wilde en/of spontane planten en dieren. Indien de aanname (aanplant/inzaai) niet juist is, post dan graag een inhoudelijke reactie in de commentaarbox.

Volgens mij kun je beter onterecht een waarneming (met bovenstaand commentaar) afkeuren dan onbecommentarieerd en onterecht goedkeuren terwijl het mogelijk een aanplanting betreft. Ik corrigeer dan ook met liefde een onterechte afkeuring. Helaas heeft een aanzienlijk deel van de waarnemers aangegeven geen mails te willen ontvangen, hetgeen deze hele oefening inderdaad grotendeels nutteloos maakt. Ik hoop erop dat het beloofde 'communictiecentrum' of beter: 'uitgebreid commentaaroverzicht' op de site zelf er dus heel, heel snel komt.

Andre321

Citaat van: Rutger Barendse op november 20, 2021, 09:26:00 AM
Volgens mij kun je beter onterecht een waarneming (met bovenstaand commentaar) afkeuren dan onbecommentarieerd en onterecht goedkeuren terwijl het mogelijk een aanplanting betreft. Ik corrigeer dan ook met liefde een onterechte afkeuring. Helaas heeft een aanzienlijk deel van de waarnemers aangegeven geen mails te willen ontvangen, hetgeen deze hele oefening inderdaad grotendeels nutteloos maakt. Ik hoop erop dat het beloofde 'communictiecentrum' of beter: 'uitgebreid commentaaroverzicht' op de site zelf er dus heel, heel snel komt.

Met een extra kollommetje en een extra filtertje zou het oude communicatiecentrum een stuk beter en efficienter kunnen worden maar als ze dat al niet doen.
Nu kun je niets met https://old.waarneming.nl/user_commentaar.php
terwijl het concept ijzer en ijzersterk is.

RutgerB

Commentaar van zo juist bij een teleurgestelde waarnemer:

CiteerPlanten waarnemen is inderdaad niet simpel ook al doet een app als Obsidentify dat wel vermoeden. We maken onderscheid tussen wilde en niet wilde planten; spontaan, semi-spontaan (aangevoerd) en aangeplant/ingezaaid (niet spontaan).  Het doorgeven van plantenwaarnemingen uit tuinen, bloempotten etc. vereist specialistische kennis en de projecten die dergelijke waarnemingen aanmoedigen zijn hier volledig aan voorbij gegaan. Dat betekent dat we nog jaren nodig hebben de vloedgolf aan waarnemingen van het afgelopen seizoen 1 voor 1 te bekijken, beoordelen en desgewenst van de juiste aanduidingen te voorzien. Dat laatste heb ik hier gedaan. Je hoeft het niet per se te begrijpen, maar zoals je kunt zien is je waarneming momenteel gewoon goedgekeurd. Meer uitleg is hier te vinden: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,431485.0.html
Excuus voor het eventuele ongemak.
Groeten, Rutger.

Rob Koelman

#23
Oh ja, nu het blijkt dat topics 'zomaar' kunnen verdwijnen, zonder dat iemand weet 'wie dat dan wel gedaan zou hebben'...

Maak van jouw reacties altijd een kopie in bijvoorbeeld de vorm van een screenprint. Dan kan je naderhand altijd laten zien wat je geplaatst hebt. Nu kunnen Hisko et al. beweren dat een topic / jouw reactie 'op onverklaarbare wijze' is verdwenen en dat ze 'echt niet weten wie dat nou heeft gedaan' en dat de informatie 'echt niet terug te halen is'...

Triest om dit te moeten zeggen, maar waarneming.nl heeft laten zien dat bovenstaande helaas noodzakelijk is als het gaat om kritische discussies...
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Citaat van: Rutger Barendse op november 07, 2021, 12:59:14 PM... Aan de andere kant is dit forum geen democratisch gegeven.  Van hogerhand kan zoiets eenzijdig besloten worden en daar is geen beroep/bezwaar tegen mogelijk.

Bezwaar/beroep is mogelijk, maar dan in 'onofficiële zin':

Gewoon stoppen met valideren, dan kunnen Hisko, Dylan en al die andere bobo's van waarneming.nl / waarnemingen.be zelf hun rotzooi opruimen. Ze maken het er onderhand echt naar...  :wacko:

Meer theoretisch:
Waarneming.nl en waarnemingen.be zijn officieel geen 'democratisch gegeven'. Dat klopt in theorie. In de praktijk echter heeft de 'massa' (waarnemers en admins) wel degelijk de macht, maar dan moeten die niet over zich heen laten lopen en bij problemen duidelijk aangeven dat er consequenties zijn als er niet of zwaar onvoldoende naar ze geluisterd wordt...


Met vriendelijke groet, Rob

migratorius


marcel234


Rob Koelman

Citaat van: marcel234 op november 23, 2021, 22:51:46 PMhttps://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/natuurmeldpunt-moet-zin-en-onzin-scheiden-en-gekke-bekken-voor-lief-nemen~bc221e04/

:duim:

Citaat uit het artikel:
'De organisatie werkt er dan ook hard aan om het probleem te verhelpen.'

Vergeet het maar. Het verwijderen van topics met kritiek is wat dat betreft tekenend...

Zogenaamde 'oplossingen' betreffen steevast zeer kleine verbeteringen, die het probleem in de praktijk echt niet oplossen. De geboden 'oplossingen' doen sterk denken aan de agrariërs die het stikstofprobleem wel eens even zullen oplossen door veevoer met minder stikstof aan te bieden. Dat gaat dus echt niet werken. De enige echte oplossing is het significant verminderen van de veestapel.

Idem mbt de problemen met ObsIdentify. Er wordt mbv dit programma gewoon veel teveel rotzooi ingevoerd en selecties achteraf werken dan gewoon niet, Je moet aan de basis beginnen en er voor zorgen dat er zo min mogelijk rotzooi ingevoerd wordt. Dan maar geen 10-12 miljoen waarnemingen per jaar.

Helaas laat waarneming.nl/waarnemingen.be telkens maar weer zien totaal geobsedeerd te zijn door zo een zo groot mogelijk aantal ingevoerde waarnemingen. Het begrip 'kwaliteit' is daarbij al lang uit hun denkbeeld verdwenen...
Met vriendelijke groet, Rob

Henri van Dodeweerd

Inhoudelijk ben ik het op veel punten wel met je eens, Rob! Maar de toonzetting is nu niet bepaald constructief en netjes.
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

Rob Koelman

Citaat van: Henri van Dodeweerd op november 23, 2021, 23:32:10 PM
Inhoudelijk ben ik het op veel punten wel met je eens, Rob! Maar de toonzetting is nu niet bepaald constructief en netjes.

De hele toonzetting vanuit waarneming.nl zelf is al vanaf het begin niet constructief en netjes. Daar helpt helaas alleen harde kritiek tegen.

Vrijwel alle kritische opmerkingen tot nu toe - niet alleen in dit topic - zijn door waarneming.nl/waarnemingen.be genegeerd, gebagatelliseerd, of - zoals nu - gewoon verwijderd ('opeens verdwenen, en we weten niet wie dat gedaan heeft').

Dus ja, de toonzetting is niet fraai, maar helaas noodzakelijk...

Met vriendelijke groet, Rob