Dwergcicade onbekend —-> Populicerus confusus?

Gestart door A. Swart, november 02, 2021, 15:01:47 PM

Vorige topic - Volgende topic

A. Swart

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/228717246/.
1 Dwergcicade onbekend - Cicadellidae indet. imago, gezien
datum: 2021-10-22
locatie: Haarlem - Poelpolder - bosaanplant (NH)

foto's:

Iemand enig idee tot welk genus (en soort) deze dwergcicade behoort? Ik kom er niet uit...
Inmiddels nog extra foto's op waarneming geplaatst.

cranefly

Ik ben geen expert, maar ik zou 'm invoeren als Populicerus spec.

Vriendelijke groeten,
Reindert van Eekelen

A. Swart

#2
Hartelijk dank Reindert van Eekelen voor de reactie!
Het valt mij bij deze cicade vooral op dat er op het pronotum 3 donkere 'blokjes' zitten en dat zie ik nergens terug bij de dwergcicaden waarvan fotomateriaal is op waarneming.nl. Ook niet bij populiceris soorten. Meestal bestaat de tekening op het pronotum uit 1 of 2 driehoekjes. Verder zie ik bij de populicerus soorten wel groene cicaden met gele ogen maar geen gele cicaden met groene ogen (zoals het geval bij de cicade op mijn foto's). Kan het zijn dat deze nog niet volledig op kleur is en daardoor afwijkt? Of valt er überhaupt weinig conclusie aan deze kenmerken te verbinden omdat de variëteit binnen soorten te groot is?
Qua 'lichaamsbouw' zou ik populicerus inderdaad wel weer vinden passen; is dat ook de reden waarom u in die richting denkt? Of zijn er meer/andere 'aanknopingspunten'?

Hartelijke groet,

Arjenne

cranefly

Hallo Arjenne,
Qua vorm/algemene indruk lijkt het me in ieder geval een dwergcicade die behoort tot de subfamilie Idiocerinae (vrij groot, brede kop, korte vertex, van boven af gezien een driehoekig lichaam); de meeste van de 24(?) in NL voorkomende soorten in deze subfamilie hebben een duidelijke tekening -zie genussen als Acericerus, Idiocerus, Tremulicerus, Stenidiocerus. Bij Populicerus, zo is mijn leken-indruk, vind je vaak meer vaag getekende, pastelkleurige, doorzichtiger ogende beestjes; om die reden voer ik volwassen Idiocerinae zonder duidelijke tekening meestal in onder Populicerus -en omdat ik heb begrepen dat onderscheid tussen de verschillende soorten binnen dat genus op basis van foto's vaak (nog) heel lastig is, houd ik het dan op spec. Heel erg wetenschappelijk verantwoord is dit alles wschl. niet, en misschien is het derhalve correcter om ze nog 'breder' in te voeren, nl. als Idiocerinae indet.

De drie "blokjes" vielen mij ook op, maar ik zou denken dat het een gewone variatie is, cq. iets wat idd. door verkleuring nog wat kan veranderen. Er zijn her en der nl. wel foto's te vinden van Idiocerinae die qua pronotum-tekening in de buurt komen, vgl. bijv. hier de derde foto van Idiocerus albicans ( = Populicerus albicans):  https://www.britishbugs.org.uk/homoptera/Cicadellidae/Idiocerus_albicans.html

Op je vraag over de oogkleur kan ik helaas geen antwoord geven (lichtinval speelt misschien een rol?)

Disclaimer: al het bovenstaande is natuurlijk hobbyisten-praat, dus hopelijk zal een kenner/specialist in dit topic nog het laatste woord nemen :)

Vriendelijke groeten,
Reindert

Henk Soepenberg

Vriendelijke groeten,
Henk

A. Swart

#5
Beste Reindert,

als beginnende 'cicade-amateur' vaar ik graag op jouw kennis en ervaring als meer ervaren hobbyist en waardeer ik je uitgebreide toelichting! Voor mij heel leerzaam ;). Verder hoop ik met jou dat zich op enig moment ook nog een cicade-expert wil/kan uitspreken over dit intrigerende beestje.

De basiskleur was wel echt geel en de ogen meer groen want dat is steeds zo op foto's vanuit verschillende hoek genomen dus ik wijt dat niet aan de lichtval. Overigens vond ik hem zelf niet 'groot' voor een dwergcicade maar eerder frustrerend klein, ook een reden waarom de foto's niet echt scherp zijn... Zeker niet groter dan 5 mm, eerder zelfs hooguit 4 mm schat ik. De foto's zijn genomen met een macrolens die fors vergroot.

Ik zal nog wat foto's van de voorzijde toevoegen want ik zag dat ik die nog niet had geplaatst.
Hopelijk kan dit nog helpen voor een expert om hem (verder) op naam te brengen.

A. Swart

Beste Henk,

dank voor deze 'vondst'!! De dwergcicade in de genoemde link lijkt wel verdacht veel op die van mij :lol:!
Ik ga er dan ook vooralsnog maar vanuit dat het inderdaad om een Populicerus confusus gaat en zal mijn waarneming daarnaar aanpassen.
Wel jammer dat ook de waarneming waar jij naar verwijst nooit is goedgekeurd en dus onzeker blijft.
Maar ik heb nog verder gezocht op deze soort (oa hier: http://truehopperswp.com/species/populicerus-confusus) en behalve de 3 blokjes en de kleur die grotendeels overeenkomt vind ik ook de overeenkomst in het trapgevelpatroon in de vleugeladering opvallend.
Op bijgevoegde foto's van 'mijn' dwergcicade zie je dat nog wat duidelijker dan op eerder geplaatste foto's.

Hartelijk dank voor het meedenken!