Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: meer foto's en meer "onzekerheid"  (gelezen 189 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

tekenaar

  • Admins
  • Offline Offline
  • Berichten: 11252
  • Admingroep: Amfibieen, Reptielen & Zoetwatervissen
    • Nature in Colour
meer foto's en meer "onzekerheid"
« Gepost op: mei 23, 2008, 13:40:10 pm »

De laatste tijd worden lekker veel waarnemingen van amfibieen en reptielen ingevoerd. Hartstikke leuk!

Hierbij valt op dat ze vrijwel allemaal worden ingevoerd met "determinatie=zeker". Af en toe zit er een waarneming met foto's tussen en dan blijkt de determinatie soms niet te kloppen. Dit geeft te denken over de "waarnemingen zonder foto", waarbij het vrijwel niet te doen is om acteraf nog te controleren om welke soort het ging. Dus bij deze de vragen:

- als je foto's hebt, kan je die a.j.b. ook bij de waarneming plaatsen? 1 foto per waarneming is vaak voldoende, ook onscherpe foto's "met een mobieltje" kunnen helpen de determinatie te bevestigen.

- wees a.j.b. erg kritisch t.a.v. je eigen waarnemingen. Ben je niet absoluut zeker, zet de determinatie dan op "onzeker".

Voorbeeld: als in een poel vol groene kikkers ook kikkervisjes rondzwemmen, dan betekend dat niet automatisch dat de kikkervisjes ook van die groene kikkers zijn. (Groene kikkers leggen nu pas eieren dus als je nu kikkervisjes waarneemt, dan is het zelfs erg onwaarschijnlijk dat ze van groene kikkers zijn...). Zo'n waarneming van kikkervisjes is er dus eentje om niet zonder meer als "zeker" in te voeren. (Er waren meerdere van dit soort waarnemingen de afgelopen weken, mocht je je eigen waarneming hierin menen te herkennen: dit is niet ontmoedigend bedoeld... )
Gelogd
Paul Veenvliet
Eindelijk: nieuwe website met mijn dieren tekeningen!
https://paulveenvliet.art/

Vintage vakantiewoning en natuurreizen in SloveniŽ
http://www.natureincolour.eu
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.05 seconden met 19 queries.