naamswijziging Rhogogaster dryas -- R. scalaris?

Gestart door gerbenth, oktober 19, 2021, 19:56:00 PM

Vorige topic - Volgende topic

gerbenth

Goedenavond,
het betreft dit beestje: https://old.waarneming.nl/waarneming/view/84029416
https://old.waarneming.nl/waarneming/view/84029416Het leek mij als leek genoeg op Rhogogaster dryas om die soortnaam er aan te plakken.
Nu zoveel jaar later heb ik de waarneming ook ingevoerd op inaturalist
https://www.inaturalist.org/observations/41285579
Daar kreeg ik een commentaar dat het waarschijnlijk Rhogogaster scalaris is.
Ik stribbelde even wat tegen maar de schrijver leek me een kenner. Daarop vroeg ik de systeemheren hier op waarneming.nl om de soort toe te voegen aan de Nederlandse database.
Voor deze toevoeging is toch wat meer informatie nodig, zeggen zij, niet ten onrechte.

Nu zoek ik naar backup of ontkrachting van deze naamswijziging. Ik vind wel een artikel over naamswijziging in de familie (https://www.researchgate.net/publication/282332304_European_Rhogogaster_s_str_with_notes_on_several_Asian_species_Hymenoptera_Tenthredinidae
) maar daar word ik niet helemaal wijs uit....het artikel is geschreven door dezelfde Andreas Taeger die ook mijn waarneming op inaturalist van commentaar voorzag.

Ik leg het maar hier voor. Wat de Nederlandse bladwespkenners zeggen weet ik niet, ik vind zo geen nederlandse verwijzing naar de soort.

Kan iemand hier wat zinnigs over zeggen?

dank!
groet
Gerben

heermoes

#1
Zo ver ik weet is (R. dryas Benson, 1943) een synoniem van R. viridis L. 1758. Die staat wel in de database (met s.s.). Ik zie dat dryas er nu ook in staat, even als synoniem laten zetten denk ik als dit blijkt te kloppen.
Verder weet ik niet of de determinatie correct is, lastig genus. Met de tabel van Lacourt 2020 Kom ik niet verder dan R. scalaris/viridis/polaris omdat niet alle kenmerken te zien zijn.
Toevoeging: Altijd een lekker rommeltje. Er zijn lang geen grote bladwesppublicaties meer geweest in Nederland om dit soort dingen op te lossen. Ik zou lekker wachten tot er meer duidelijkheid is, de komende jaren wordt er vast toch nog veel geschoven.

heermoes

Maar om op de basis van de vraag terug te komen, het lijkt mij terecht om R. scalaris (Klug, 1817) aan de database toe te voegen, maar het lijkt me niet handig om zo even te doen, dan moet er veel geschoven worden met andere soorten het is dan beter wachten op een goede publicatie over deze soorten. Er zijn wel wat Europese publicaties waar scalaris(Klug) in genoemd wordt. Zoals Lacourt 2020.
R. scalaris senu Benson, 1943 wordt ook weer gezien als synoniem van R. chlorosoma (Benson, 1943) allemaal lekker duidelijk dus.
Het is handig om na te vragen welke scalaris er bedoeld wordt, die van Klug of van Benson... Lijken nog verschillende opvattingen over te bestaan... Anders zou ik hem lekker op R. viridis zetten, aangezien in Nederland die officieel ook scalaris soorten omvatten.

Ik zie nu overigens dat in Nederland volgens nederlandsesoorten.nl R. dryas wel weer als soort geaccepteerd wordt... Dus die als synoniem toe laten voegen aan viridis is dan niet zo handig...

gerbenth

Leuk uitgebreid en verwarrend antwoord Luc! Even verwarrend als in mijn ogen de paar regels die ik las over scalaris in het artikel van Andreas Taeger.
Het klopt het ging me niet per se om mijn beestje maar over de eventuele toevoeging van de naam aan de Nederlandse database hier. Prima dat dat voorlopig nog niet kan. Dan laat ik het er bij.
Ik zet er wel in het commentaar wat bij voor evt toekomst.

hartelijke groet en dank voor het even napluizen!

Gerben