waterroofkever estland

Gestart door c.witkamp, oktober 18, 2021, 20:12:21 PM

Vorige topic - Volgende topic

c.witkamp

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://observation.org/observation/227876230/.
5 Brilgeelgerande - Dytiscus circumcinctus imago, op licht, lichtval
datum: 2021-10-08
locatie: Estonia - Panga küla (EE)

Op een lokaal Fb forum werd deze gedetermineerd als brilgeelgerand, zelf zou ik meer voor veengeelrand gaan. Ik zie nl niets wat lijkt op een lichte rand om het oog.

foto's:groeten,

cees

Frank van de Putte

Ik weet er niet veel van, maar hier is een sleutel voor de Europese soorten; http://coleonet.de/coleo/texte/dytiscus.htm
Het gaat o.a. om de heupaanhangselen, die zijn afgerond bij dit exemplaar, dus ik denk ook eerder D.dimidiatus, bij circumcinctus zijn die puntig.

Overigens heb je 5 exemplaren ingevuld, dat kan verwarrend zijn voor admins, omdat nu niet duidelijk is of alle foto's van hetzelfde exemplaar zijn.
Groetjes,

Frank van de Putte

jan cuppen

#2
Dit exemplaar is in elk geval een vrouwtje van Dytiscus dimidiatus. Aanvullend: basis en top van het halsschild is niet/nauwelijks geel gerand.
Met vriendelijke groeten,

Jan Cuppen

c.witkamp

Dank voor jullie reacties. Het waren 5 exemplaren, 3 mannetjes en 2 vrouwtjes op basis van wel of niet aanwezig zijn van groeven op de dekschilden. Mooie link, kende ik net. En het vrouwtje brilgeelrand heeft dus geen bril begrijp ik. Ik zal nog even kijken of ik een goede foto van de kop van een mannetje heb, die zou dan dus wel een bril moeten hebben? Groeten, Cees
groeten,

cees