Hoofdmenu

Krijsende egels

Gestart door Lisette, oktober 15, 2021, 11:05:43 AM

Vorige topic - Volgende topic

Lisette

Hoi,

Ik heb af en toe een audiorecorder in m'n tuin staan om nachtvogeltrek op te nemen. Laatst had ik dit vreemde geluid opgenomen waarvan ik maar niet kon bedenken welke vogel het zou kunnen zijn geweest. Op de originele opname zat dit beest een kwartier lang te schreeuwen. Ik herinnerde me gister ineens dat egels ook flink wat herrie kunnen maken, en vond zowaar een opname op waarneming die leek op mijn geluid. Dus toen was dat mysterie opgelost.

Ik vraag me nu alleen af waarom egels dit geluid maken. Gezien er weinig voorbeeld opnames te vinden zijn lijkt me niet dat ze dit heel vaak doen. Het lijkt me ook niet zo taktisch om te doen, trek je niet juist de aandacht van roofdieren als je zo tekeer gaat?

Ik heb buiten deze opname om, één keer eerder een egel gevonden die zo'n geluid maakte. Dat was overdag en niet 's nachts, en die zat met z'n kop vast in een plastic zak.

Als iemand mij hier meer over kan vertellen zou dat leuk zijn (:

Groetjes Lisette

https://waarneming.nl/observation/227101715/.
1 West-Europese Egel - Erinaceus europaeus roepend
datum: 2021-10-07
locatie: Stiens (FR) :rolleye:
geluiden:
https://waarneming.nl/sounds/146734/

peterv

https://homeandroost.co.uk/blog/hedgehog-noises/

Jouw geluid lijkt het meest op 3 uit de link. Het gaat kennelijk om een jonge egel met honger (dus een soort bedelroep). Dat past ook bij die andere waarneming.
Peter Venema

Merel

Bedankt voor het delen van die link, erg interessant. Ik wist dat egels vocaal waren, maar hier staan geluiden tussen die ik helemaal niet kende!
Vriendelijke groet,
Merel Zweemer