Welke bladwesplarve op den is dit?

Gestart door Willems, oktober 10, 2021, 18:48:40 PM

Vorige topic - Volgende topic

Willems

Hallo,

Speciaal aangemeld op dit forum om te zien of iemand deze rupsen herkent. Ik zag ze vandaag ineens in grote aantallen in mijn dennenboom (pinus) zitten. Op de grond eronder liggen ook allemaal groene spikkels, wellicht opgegeten naalden?
Ik kan op google niks vinden.

Het zijn zwarte rupsen met een rood-oranje kop. Sommige zijn donkergroen met rode kop. Ze lijken geen haren te hebben. Voor bij de kop zitten 3 pootjes, verderop op het lijf een stuk of 7 "zuignapjes" waarmee ze verplaatsen.

Kan iemand mij helpen door te zien welke soort dit is en wat ik ermee moet doen? Wil niet dat ik een goede soort verdelg maar wil ook mn plant houden.

gbeersma

Dit zijn geen rupsen, maar larven van bladwespen. Misschien wil je de titel even veranderen in 'welke bladwesplarve is dit, op den', het topic zal dan naar de sectie bladwespen verplaatst worden (daar hoef je zelf niets aan te doen). Dan hoor je denk ik ook snel de naam, en - belangrijker nog voor jou -  of dit een probleem voor je boom gaat vormen. Mijn inschatting is dat dit slechts een heel tijdelijk verschijnsel is en dat de boom dit gemakkelijk aan kan, maar ik ben geen specialist.
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

Rayan Majoor

Hoewel ik niet helemaal zeker ben, vind ik Neodiprion sertifer de beste optie voor deze (inderdaad bladwesp)larve.
In mijn ervaring zijn inderdaad bladwesplarven op dennen nooit een blijvend probleem: één keer worden er gewoon veel eitjes samen afgezet, maar voor zover ik weet gaan ze het volgende jaar gewoon weer op zoek naar een nieuwe boom. Ik betwijfel dus of de moeite in het bestrijden van de larven het waard is
Mvg Rayan Majoor

Wil je meer zien van mijn uit de hand gelopen hobby, kijk dan eens op www.LepiSpot.nl

WillemsRayan Majoor

Oeh, die lijkt er inderdaad nog een stuk beter op. Die zie ik verder nauwelijks ergens genoemd staan, lijkt echt een zeldzame soort te zijn. Heel gaaf!
Mvg Rayan Majoor

Wil je meer zien van mijn uit de hand gelopen hobby, kijk dan eens op www.LepiSpot.nl