Vrouw Berkenkielwants MET gele achterlijfspunt beharing

Gestart door A. Swart, september 21, 2021, 11:34:18 AM

Vorige topic - Volgende topic

A. Swart

In de veldgids wantsen van EIS (zie link hieronder) wordt voor het onderscheid tussen de berkenkielwants en de kleine kielwants gekeken naar de aan- of afwezigheid van een een zwarte 'doorn' aan weerszijden van de gele borstels aan de achterlijfspunt van mannelijke exemplaren. Voor de vrouwtjes van beide soorten kan dit niet als onderscheid dienen omdat die geen (gele) borstelbeharing hebben. De illustrerende foto's daarbij laten ook duidelijk een vrouwelijke achterlijfspunt zonder enige beharing zien.

Gisteren kwam ik echter deze wants tegen (volgens mij een vrouwtje) die wél gele achterlijfspunt beharing heeft. Welliswaar geen borstels maar meer verspreide beharing maar wel overtuigend aanwezige gele beharing.

Is dit een normale variatie of mogelijk tóch nog een andere (kiel)wants?

Bijlagen:
Foto 1: Voor het gemak heb ik het vergelijkend beeldmateriaal in één foto geplaatst (screenshot uit de veldgids van EIS + eigen foto's)
Foto 2: eigen foto van gevonden wants
Foto 3: eigen foto van gevonden wants

https://www.eis-nederland.nl/DesktopModules/Bring2mind/DMX/API/Entries/Download?command=core_download&entryid=738&language=nl-NL&PortalId=4&TabId=563

Nieuwsgierige groet,

Arjenne Swart

jck

Er is veel besproken in het verleden over deze 2 soorten. In deze link -

https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,7619.0.html

ga naar Reactie 2 en kijk naar de links bij Acanthosomatidae.

Zou je ook een paar foto's van het hele beestje/link naar een waarneming willen toevoegen?

James

A. Swart

Hartelijk dank James voor de aanwijzingen!  :duim:
Ik heb volgens mij alle info inmiddels goed doorgespit. Heel informatief! Het heeft mijn vragen omtrent de gele beharing op het achterlijf van dit vrouwtje echter nog niet opgehelderd. Ongeacht of het het hier nu gaat om een berkenkielwants of een kleine kielwants kom ik nergens een vermelding of beeldmateriaal tegen van andere vrouwelijke exemplaren die dit hebben.
Na alle extra info tot mij te hebben genomen maakt dit mij nu alleen maar extra nieuwsgierig naar mijn waarneming. Misschien is het niet eerder duidelijk vastgelegd maar ik kan mij eigenlijk niet voorstellen dat dit helemaal nooit eerder zou zijn waargenomen?
Inmiddels staat de melding ook op waarneming.nl. Zie link hieronder.
https://waarneming.nl/observation/226158994/

pdeknijff

Ik heb een serie onderkanten van vrouwtjes van deze soort vastgelegd (doe ik van vrijwel alle wantsen welke ik vang).
Bijna allemaal hebben ze dergelijke beharing, maar het hangt sterk af van de scherpte en belichting of je het ook op foto's goed kunt zien.
De foto's in de veldgids zijn met zeer felle belichting gemaakt, waardoor deze haartjes wrsch. niet meer zichtbaar zijn.
Hieronder twee van mijn vrouwtjes:

https://waarneming.nl/observation/224988516/
https://waarneming.nl/observation/201813782/

M.i. is dit dus normaal voor deze soort.
Met vriendelijke groet,

Peter de Knijff

A. Swart

@pdeknijff Thanks! Mooi gedetailleerde foto's met inderdaad duidelijk beharing te zien. Zeker niet kaal dus, of "beharing geheel afwezig",  zoals soms vermeld. Bedankt voor de opheldering!  :duim:


jck

Misschien is het een kwestie van hoe je de tekst in de gids leest. Volgens mij bedoelen ze hier de dikke toefjes haren en wordt er niets gezegd over andere haren. Als je naar goedgekeurde foto's van deze soort kijkt, zijn er meerdere met zo'n dunne rij haartjes, net als in de foto's van Peter.

James