Hoofdmenu

Pipistrellus geluiden

Gestart door fjkraan, september 06, 2021, 13:26:59 PM

Vorige topic - Volgende topic

fjkraan

Hallo Allemaal,

Sinds kort heb ik een vleermuisdetector, die ik vlak bij huis al kan uitproberen. Op https://waarneming.nl/observation/224941442/ een sonogram-plaatje en vertraagde opname van wat waarschijnlijk een Pipistrellus pipistrellus is. Het fragment is gekozen dat de geluiden die ik gehoord heb er allemaal inzitten. Het meest hoor je de normale echo-locatie,  daarnaast een lager call, mogelijk de 'soclal call'. Tenslotte na de versnelde echo-locatie call (actieve jacht ?) een call van 25-45 kHz. Betekent dat dat er iets gevangen is? De dieren zelf zie ik nauwelijks in het donker.

Op het ogenblik weet ik nog heel weinig van vleermuisgeluiden, dus geef ik er maar een voor de hand liggende betekenis aan. Dat zou zo maar fout kunen zijn. Ik hoor het graag!

De opname is gemaakt met de TeensyBat.

Met vriendelijke groet,

Fred Jan

Merel

Je hoort inderdaad drie dingen, namelijk de versnelling wanneer ie achter een prooi aan zit (2x), de normale echolocatie en driemaal een baltsroep. Het betreft met zekerheid een Gewone dwergvleermuis, te herkennen aan de baltsroep.
Hier nog misschien leerzaam filmpje over baltsgeluiden van sommige vleermuissoorten: https://www.youtube.com/watch?v=RrhSPDwlIaQ
Vriendelijke groet,
Merel Zweemer

fjkraan

Hallo Merel,

Bedankt voor je reactie en de bevestiging dat ik wel ongeveer goed zat!

En bedankt voor het filmje, die batsroepen zijn in de voorbeeldfiles van de TeensyBat wat onderbelicht.

Op het ogenblik probeer ik een soort samenvatting te maken van frequentiebereiken, roepduur en roepinterval per soort te maken, zodat het wat makkelijker wordt de gehoorde soort te bepalen met een sonogram.

Met vriendelijke groet,

Fred Jan