Hoofdmenu

Ratten

Gestart door Freek Verkerk, februari 18, 2006, 23:07:38 PM

Vorige topic - Volgende topic

Freek Verkerk

hi,
Ratten (bruine en zwarte)hebben een erg slechte naam. Moeten ze verdelgd worden of zijn het gewoon wilde dieren als bosmuizen, boommarters, visotters, wezels, hermelijnen, bevers en vossen die beschermd moeten worden.

En misschien zelfs hier en daar ge (her) introduceerd omdat ze er verdwenen zijn?



:mellow:  
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Piter Anjema

Als je er last van hebt, verdelg je ze,
Als je geen last van ze hebt, laten de meesten ze leven.

Piter Anjema


Piter Anjema

Ik was je nog niet eerder tegengekomen op dit forum

Piter Anjema

Wat is je specialisatie?

Piter Anjema


Freek Verkerk

Misschien was ik iets te vaag; waarom zou je iets tegen ratten hebben? In mijn hoofd zit iets vaags over ziektes, maar mensen kunnen toch niet ziek worden van ratten?

:)  
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Piter Anjema

In de steden leven veel ratten in het riool en bij afvalbulten.
Het is ook bekend dat in beide diverse microbiele culturen zitten.
Die zelfde ratten heb ik liever niet in mijn buurt.

huysse

Citeernu niet meer maar in vroegere eeuwen wel.
Pest!

Marijke

geertje

Ik heb ooit gelezen dat de zwarte ratten indertijd de pest veroorzaakten door de vlooien die ze bij zich droegen. Door de invoer (op schepen) van de bruine rat, die overheersend was, verminderde het aantal bruine ratten en daarbij de pest.
Groeten,
Gera Nieland

tekenaar

#10
ziekte van Weil, ziekle van Lyme tegenwoordig ook nog steeds... (mogelijk ook vogelgriep!)

Afgezien daarvan zijn bruine ratten exoten met een grote invloed op hun omgeving (eten zoetwatermossels, nestjonge vogels...)

Zwarte ratten problematiek speelt in Nederland nauwelijks (zeldzame exoot). Wel in warmere klimaatzone's.

Muskusrat: exoot met grote invloed op zoetwatermosselbestanden, vegetatie, en wateroevers.

Zwarte rat is niet zozeer verdwenen door de komst van de bruine rat (dat is een veel vertelde mythe die o.a. in Nils Holgerson's reizen terugkomt). Door veranderingen in de huizen-constructie is de zwarte rat de toegang tot vele gebouwen krijtgeraakt en daarmee zijn habitat in Nederland (was in droge en warme gebouwen, in ieder geval 's winters). De bruine rat is meer een soort van natte plekken, kelders, wateroevers en inderdaad riolen. Hierdoor heeft de bruine rat zich kunnen handhaven terwijl de zwarte dat vrijwel niet kan. Zet je een bruine en een zwarte rat bij elkaar in een kooitje dan ontstaat wel een gevecht op leven en dood wat de bruine meestal wint. Hier komt het verdringingsverhaal vandaan. In vrijheid komen de soorten elkaar dus amper tegen door verschillende habitatkeuze. (Zet je een bruine rat en een muis samen in een kooitje dan maakt de rat de muis zonder mankeren af. Bruine ratten hebben huismuizen echter ook niet verdrongen.)

p.s. een exoot her-introduceren is natuurlijk wel het toppunt van natuur-bestrijding (= eco-vandalisme)!

Freek: ik denk dat ik maar stop met reageren op je berichten. Graag eerst een beetje huiswerk doen voordat je een stelling poneert met het idee dat anderen het opzoekwerk wel makkelijk maken voor je.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

geertje

Bedankt voor je reactie! Weer wat geleerd :rolleyes:
Groeten,
Gera Nieland

han.endt

#12
CiteerIk heb ooit gelezen dat de zwarte ratten indertijd de pest veroorzaakten door de vlooien die ze bij zich droegen. Door de invoer (op schepen) van de bruine rat, die overheersend was, verminderde het aantal bruine ratten en daarbij de pest.
Heel lang heeft men inderdaad aangenomen dat het ratten waren die de pest over Europa verspreid hebben. Modern onderzoek heeft echter aangetoond (o.a. door middel van de incubatietijd) dat niet de ratten, maar de mens zelf de verspreider van de ziekte is geweest, vnl. via de handel.
Overigens is het nooit aangetoond dat de 'zwarte dood' inderdaad de builenpest is geweest. Men is pas veel later op dit idee gekomen toen men in India met deze ziekte in aanraking kwam en de symptomen erg vond lijken op wat men gelezen had over de 'zwarte dood'. Dit is echter een ziekte van een warm klimaat en neemt ook niet die epidemische vormen aan. Builenpest komt in bv. India nog steeds voor.
Kortom de zogenaamde 'pest' is nog steeds een raadsel.

Freek Verkerk

Zowel de bruine als de zwarte rat staan bij waarneming.nl in de soortenlijst niet als exoot / escape. Het damhert wel!

Meeuwen houden/hielden zich ook op bij vuinisbelten.

Open vuilnisbelten worden steeds zeldzamer; zijn waarschijnlijk ook gewoon verboden.

Het enkele feit dat een dier een exoot is, is nog geen reden om deze te bestrijden. Denk aan het damhert en de halsbandparkiet.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

huysse

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar een lijstje van zoogdieren die hier oorspronkelijk voorkwamen, dus de niet-exoten en niet-escapes.
Kan iemand dat produceren, het lijkt me gezien de verhalen hier geen lange lijst???
En ook graag vermelden wanneer we beginnen!
Groet
Marijke

Hinko

Zwarte raten schijnen tegenwoordig niet meer zoveel voor te komen in Nederland. Ik ken wel iemand die zwarte ratten uit Belgie heeft uitgezet in Brabant, om de soort een beetje te pushen.

Hinko
mvgr, Hinko

grunsven

Tja idioten heb je altijd.

Zeker Zwarte rat is vaak met schepen meegekomen en is dus ship assisted (ik neem aan dat ze ze niet expres gevoerd hebben onderweg). Bij de DBA wordt dit vaak gezien als natuurlijke verspreiding (Huiskraai).
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

Windekind

Zwarte rat komt voor zover ik weet vrijwel alleen nog in Brabant voor. Ik heb er overigens een keer een in Twente gezien. Ik dacht dat het verdwijnen van graansilos en graanopslagplekken in en rond huizen een belangrijke achteruitgang voor de zwarte rat heeft betekent.  Klopt dat niet ?
Op zich overigens een prachtig beest en nog slimmer dan de bruine. (ja ik weet het wat is slim als ie zo achteruit is gegaan ?)
Van bestrijders heb ik wel eens begrepen dat ze b.v. lastiger te vergiftigen zijn doordat ze nieuw voedsel eerst heel voorzichtig proberen met een heel klein beetje, en vaak enkele dieren en niet alle, maar of dat verhaal klopt ???


Elmar
Met vriendelijke groet,
Elmar Prins

Corryabbink

#18
De Zwarte rat zat enkele jaren geleden nog bij mijn buren in de spouwmuren van een boerderij(Vriezenveen). Daar hadden ze er veel last van. Ik zal eens vragen of ze ze kwijt zijn geworden.
met groet, Corry

"het is nooit zo donker of het wordt weer licht"

Windekind

Overigens is de zwarte rat al bijna 2000 jaar  !!! (een oudje dus vergeleken met het konijn) in Nederland en de bruine pas tussen de 200 en 300 jaar  of zo meen ik te herinneren.


Elmar


Met vriendelijke groet,
Elmar Prins