ziekte van Weil, ziekle van Lyme tegenwoordig ook nog steeds... (mogelijk ook vogelgriep!)
Afgezien daarvan zijn bruine ratten exoten met een grote invloed op hun omgeving (eten zoetwatermossels, nestjonge vogels...)
Zwarte ratten problematiek speelt in Nederland nauwelijks (zeldzame exoot). Wel in warmere klimaatzone's.
Muskusrat: exoot met grote invloed op zoetwatermosselbestanden, vegetatie, en wateroevers.
Zwarte rat is niet zozeer verdwenen door de komst van de bruine rat (dat is een veel vertelde mythe die o.a. in Nils Holgerson's reizen terugkomt). Door veranderingen in de huizen-constructie is de zwarte rat de toegang tot vele gebouwen krijtgeraakt en daarmee zijn habitat in Nederland (was in droge en warme gebouwen, in ieder geval 's winters). De bruine rat is meer een soort van natte plekken, kelders, wateroevers en inderdaad riolen. Hierdoor heeft de bruine rat zich kunnen handhaven terwijl de zwarte dat vrijwel niet kan. Zet je een bruine en een zwarte rat bij elkaar in een kooitje dan ontstaat wel een gevecht op leven en dood wat de bruine meestal wint. Hier komt het verdringingsverhaal vandaan. In vrijheid komen de soorten elkaar dus amper tegen door verschillende habitatkeuze. (Zet je een bruine rat en een muis samen in een kooitje dan maakt de rat de muis zonder mankeren af. Bruine ratten hebben huismuizen echter ook niet verdrongen.)
p.s. een exoot her-introduceren is natuurlijk wel het toppunt van natuur-bestrijding (= eco-vandalisme)!
Freek: ik denk dat ik maar stop met reageren op je berichten. Graag eerst een beetje huiswerk doen voordat je een stelling poneert met het idee dat anderen het opzoekwerk wel makkelijk maken voor je.