weidebeekman typen A en B?

Gestart door gerbenth, augustus 17, 2021, 11:02:19 AM

Vorige topic - Volgende topic

gerbenth

Afgelopen weekend een dag Swalm bezocht. Naast de bekende bewoner vond ik vooral veel Weidebeekjuffers in de lage open stukken maar ook in de bosrand.
Zo op het eerste gezicht heb ik geen Bosbeek over het hoofd gezien maar wel viel me weer op hoe verschillend de weidebeken zijn.
De koudblauwe mannen met helder transparante vleugel en donkerblauwe band (type A noem ik ze maar even) verschillen nogal van de (bosbeekimitators zeg maar) die donkergroen zijn, donkertransparante vleugels hebben met een nog donkerder band.

Hun verre familie de Mnais (in Oost-Aziƫ tenminste) hebben dominante -fel gekleurde- mannen en onopvallender 'sneaker' mannen die geen territorium houden maar wel jagen op vrouwtjes. Iets dergelijks speelt bij ons toch niet?
Ik kan er niet veel peil op trekken anders dan dat het soms lijkt of open veld-Weidebeek type A zijn en bosrandbewoners meer type B. In dit gebied zag ik maar een paar type A en vooral B.
NB. dit is even een snelle aanduiding, niet gebaseerd op enig onderzoek.
Het kan zijn dat ik het me verbeeld of dat er gewoon variatie is, maar het Mnais-verhaal zet toch aan het denken.

type A



type B



Heeft iemand een link naar informatie hierover wellicht?

Ben benieuwd
groet,
Gerben






gerbenth

#2
Daar dacht ik eerst ook wel aan en misschien heb ik het verschil altijd wel zo afgedaan (als een lichtbrekingseffect)... maar is het ook zo.
Ik vermoed dat Weidebeek een van de best onderzochte odonata van West Europa is. Een voetnoot zou er dan toch tenminste wel aan besteed zijn?
Het zou ook de reguliere libellenboeken wel gehaald hebben, als er wel een kleurverschil erkend wordt. Maar goed daarom vraag ik het; is er ergens iets over geschreven?

edit: ik zie net in de samenvatting van dit artikel (https://www.researchgate.net/publication/261354213_Behavior_of_Males_in_a_Reproductive_Aggregation_of_the_Banded_Demoiselle_Calopteryx_splendens_Insecta_Odonata) dat Weidebeek ook twee mantypen heeft, de een territoriaal, de ander zonder; geen individueel kenmerk bij deze soort maar eerder een fase in het leven. Waar het bij Mnais leidt tot anders getekende mannen, doet het dat bij Weidebeek niet...leg ik het maar even uit.
gr
Gerben




Weia

Ik heb geen idee. Is de groene niet jonger?
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

migratorius

Ik heb ook wel eens gelezen dat de kleur door de temperatuur beinvloed wordt: 's morgens groener dan 's middags.
Heb ik zelf nooit op gelet.

JanHein