PC-gebruikers brengen klimaatverandering in kaart

Gestart door Robert_BoZ, februari 18, 2006, 09:43:22 AM

Vorige topic - Volgende topic

Robert_BoZ

PC-gebruikers brengen klimaatverandering in kaart
16 februari 2006

Dinsdag 14 februari heeft de Universiteit van Oxford een nieuw computermodel gelanceerd, waarmee klimaatverandering nauwkeuriger kan worden voorspeld dan voorheen. Wetenschappers willen thuiscomputers gebruiken om dit model te draaien. Als 10.000 mensen deelnemen, beschikken zij al over meer rekencapaciteit dan met de grootste supercomputer ter wereld.

Het project, climateprediction.net, loopt al twee jaar. Het heeft in die tijd voorspellingen geproduceerd over de waarschijnlijke omvang van een wereldwijde klimaatverandering. Dinsdag is het nieuwste, meest verfijnde, computermodel gelanceerd. De belangrijkste verandering is dat het model nu een volledig dynamische oceaan gebruikt waarin atmosfeer en oceaan op elkaar inwerken. Daardoor moet dit model de wereld nauwkeuriger en realistischer weergeven.

De wetenschappers hopen dat zoveel mogelijk mensen het model op hun thuis-pc downloaden. Mensen die het model hebben geïnstalleerd merken hier niets van. Het model gebruikt de pc op momenten dat die wel aan staat, maar de rekencapaciteit van de computer niet gebruikt wordt.

De onderzoekers hopen dat mensen zich door het project meer bewust worden van klimaatverandering. Bovendien geeft het mensen de kans iets te doen aan klimaatverandering. Over ongeveer drie maanden hopen de wetenschappers de eerste resultaten bekend te kunnen maken.

Meedoen aan het project (Engelstalig) Programma is wel in het Nederlands als het eenmaal draait.

Bron: BBC via de Natuurkalender