Hoofdmenu

Vlinders in het nieuws

Gestart door woen, juli 09, 2019, 15:57:46 PM

Vorige topic - Volgende topic

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

#3
Hoe vliegt het landkaartje dit voorjaar? op Nature Today door De Vlinderstichting d.d. 27 april 2020.
Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

Fietspad vlindervriendelijk hersteld op Nature Today door De Vlinderstichting d.d. 4 mei 2020 over het donker pimpernelblauwtje.
Met vriendelijke groet, Deborah


Deborah

#6
Nachtvlinderjaar 2020: vijf nieuwe soorten en flink wat zeldzaamheden op Nature Today door De Vlinderstichting d.d. 28-12-2020.

Vlinderjaar 2020: geen goed jaar, maar wel een met lichtpuntjes op Nature Today door De Vlinderstichting d.d. 31-12-2020.
Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

Nachtvlinders gaan maar door op Nature Today door De Vlinderstichting d.d. 21 januari 2021.
Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

Doe je mee met het libellenmeetnet? op Nature Today door De Vlinderstichting d.d. 1 februari 2021.
Met vriendelijke groet, Deborah

ruut

Eikenprocessierups overleeft winterkou, maar heeft wel een nieuwe vijand
Gisteren om 13:57 • Aangepast gisteren om 18:04

De eikenprocessierups heeft het strenge winterweer van vorige maand goed overleefd. Het is niet te verwachten dat de eitjes door de kou zullen afsterven. Wel hebben ze een nieuwe natuurlijke vijand in de vorm een sluipwesp. Dat maakt het Kenniscentrum Eikenprocessierups in Mill vrijdag bekend.
Profielfoto van Thomas de Waard
Geschreven door
Thomas de Waard
Waarschijnlijk komen de eitjes in de eerste helft van april uit. De brandhaartjes van de rupsen zorgen voor vervelende jeuk als ze de huid raken. Vorig jaar werd ongeveer een derde van de eikenbomen besmet. Dat was veel minder dan het jaar ervoor, toen de helft van de bomen besmet werd.

Hoeveel last we deze zomer krijgen van de rups is nog niet te zeggen. De vorstperiode in februari lijkt geen invloed te hebben op de ontwikkeling van het diertje. Het kenniscentrum controleerde de eitjes in verschillende regio's. De eikenprocessierupsen maken het goed in hun eipakketjes, zo blijkt.

Natuurlijke vijand erbij
Tijdens de jaarlijkse controle werden voor het eerst geparasiteerde eitjes gevonden, een unieke ontdekking voor Nederland. In deze eitjes groeit geen processierups maar een sluipwesp. Rups-parasieten waren al wel bekend, maar ei-parasieten nog niet, vertelt Silvia Hellingman, die de ontdekking deed.

Om welke soort sluipwesp het gaat is nog niet bekend. De geparasiteerde eitjes zijn verzameld in een natuurgebied met heidevelden, zandverstuivingen en vennen.

Het is overigens niet de verwachting dat de sluipwesp een al te grote rol zal gaan spelen bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Een natuurlijke vijand roeit namelijk nooit zijn eigen voedselbron uit, stellen biologen op de website Nature Today.

LEES OOK: Wat helpt tegen eikenprocessierupsen en wat niet? Een overzicht

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3352634/eikenprocessierups-overleeft-winterkou-maar-heeft-wel-een-nieuwe-vijand

Deborah

Versnippering van leefgebied verhindert vlinders om mee te bewegen met klimaat in Nature Today door De Vlinderstichting en Wageningen Universiteit & Onderzoek d.d. 11 maart 2021.
Met vriendelijke groet, Deborah