Welke zweefvlieg ?

Gestart door Sjoerd88, juli 16, 2021, 16:59:49 PM

Vorige topic - Volgende topic

Sjoerd88

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/220053100/.
1 Zweefvlieg onbekend - Syrphidae indet. imago
datum: 2021-07-16
locatie: Loonse en Drunense Duinen - De Klinkert (NB)

foto's:

gbeersma

Dit is geen zweefvlieg, want hij heeft 4 vleugels, en vliegen en muggen hebben er maar 2. Ik denk dat je bij de bladwespen moet zijn. Als de sprieten nou niet zo slank waren zou ik zeggen een knotssprietbladwesp, maar nu heb ik eigenlijk geen idee. Dus wacht maar even op een specialist, maar ik zou de titel veranderen, anders komen er alleen zweefvliegkenners kijken.
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

heermoes

Wat een bijzonder mooie! Ik heb nog nooit zoiets gezien, ook niet in de boekjes en op internet zo ver ik mij kan herinneren.
Na wat zoeken ben ik Tenthredo devriesi tegengekomen, die lijkt er redelijk op maar dat zal hem vast niet zijn gezien het werelddeel waar die beschreven is. Misschien een verwante soort?
mvg, Luc Elshout (validator Symphyta)
Jong? Natuur? De NJN natuurlijk!
JBU Natuurgidsen

heermoes

#3
Ik bedenk mij net dat ik bij dit beest een Diprionidae gevoel krijg, het zou best wel een vrouw Diprion similis/pini kunnen zijn.
mvg, Luc Elshout (validator Symphyta)
Jong? Natuur? De NJN natuurlijk!
JBU Natuurgidsen

John Bouwmans

Inderdaad een Diprionidae, maar volgens mij geen vrouw Diprion pini of similis. Weet zo niet welke en heb niet snel een foto-overzicht van Diprionidae imago's bij de hand. Wel een heel mooi beestje inderdaad.

https://waarneming.nl/taxa/10255/
Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618