Welke soort behangersbij?

Gestart door Milo van Loon, juli 07, 2021, 19:55:57 PM

Vorige topic - Volgende topic

Milo van Loon

Werdt voorspeld als Megachile rotundata maar dat betwijfel ik natuurlijk ten zeerste. Heeft iemand enig idee van wat het wel zou kunnen zijn?

https://waarneming.nl/observation/219258808/

wilde

Ik betwijfel die mogelijkheid niet.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Milo van Loon

Beste Albert,

Weet je dat zeker? Megachile rotundata staat op waarneming.nl als "incidenteel/zwerver" en aangezien dit exemplaar in Noord Holland is gevonden leek het me sterk dat het 'm kon zijn. Heb ik me in deze aanname vergist? En zou jij mij overigens een sleutel voor het genus kunnen aanbevelen?

wilde

M. rotundata is in West-Nederland meer gezien. In de tabel van Falk is deze opgenomen.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Milo van Loon

Ben vandaag weer naar dezelfde plek gegaan om er eentje te vangen. Met de tabel van Falk kom ik inderdaad uit op luzernebehangersbij. Ik ben niet helemaal zeker omdat ik niet een duidelijke doorn op de voorste coxa kan zien. Heb ik het hier een beetje aan het rechte eind?


https://waarneming.nl/observation/220035535/

wilde

#5
Man Megachile rotundata moet volgens de tabel Nieuwenhuijsen op tergiet 2 twee donkere viltvlekken hebben en de puncten in het midden van tergiet 3 staan dicht bij elkaar, maar raken elkaar niet (bij apicalis raken ze wel). De genitalen van mannen rotundata en apicalis zijn gelijk, dus die hoef je niet te onderzoeken, omdat ze niet onderscheidend zijn.
De voorrand van femur 1 moet een scherpe rand hebben. dat is op je foto zichtbaar. Voor de coxa moet je denk ik meer naar het midden van de onderkant thorax, dus niet aan de zijkant.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me