Kleine spitstandbloedbij?

Gestart door MarcdB, juli 06, 2021, 19:29:29 PM

Vorige topic - Volgende topic

MarcdB

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/218883503/.
1 Kleine spitstandbloedbij - Sphecodes longulus imago, handvangst en in collectie
datum: 2021-07-03
locatie: Keent (NB)

foto's:






VVL 4 mm, LL 5 mm Nieuwenhuijsen: bloedbijen: 1-2-3 -> longulus

wilde

De enkelvoudig getande kaak en het ronde gezicht zijn de belangrijkste kenmerken van deze soort.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

MarcdB

Dan zou deze vlg mij wel moeten kloppen. Vind de kleur zo donker.

wilde

Ik heb even niet opgelet en jou gevolgd bij de punten, die gelden voor een vrouw en de hoofdkenmerken genoemd.
Maar dit is een mannetje: tel de antennesegmenten maar. Dan gelden uiteraard meestal niet de kenmerken van een vrouwtje. mannetjes zijn meestal kleiner en donkerder.
Je zult in de tabel dus moeten beginnen met 21, en dan verder 23, 24, 29, 30, 32, 33, 34.
Kijk eens of je al die punten kunt bekijken en waarderen om bij longulus uit te komen.
Er zit daar nog een fout (2x) in punt 34. Het woord 'einde' moet zijn 'begin'
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

MarcdB

Dank je. Zit ik zo lang naar zo'n beestje te turen, tel ik nog de antenneleden verkeerd  :(

MarcdB

Zowel Houkes als ikzelf hebben nogmaals naar dit beestje zitten turen en komen met de tabel van Nieuwenhuijsen toch niet op longulus, maar op puncticeps. Dit op basis van de erg korte viltvlekjes op de antenneleden in combinatie met de verhouding van lengte/breedte van de kop. Zie bijgevoegde foto's.

wilde

#6
De kop van een man (en vrouw) puncticeps is frontaal gezien breder dan lang.
De kop op jouw laatste foto is niet breder dan lang, maar ongeveer gelijk (rond), iets langer dan breed, maar dat kan ook door de mogelijk net iets verkeerde camerarichting op de kop zijn.
De blauwe strepen begrijp ik niet, of het moesten de volgens jou te meten afstanden zijn.
Bij de breedte van de kop horen de ogen er ook bij.

Bij longulus even lang als breed.

Edit:
Ik zie nu dat de tabel van Hans het aangeeft zoals jij de blauwe lijnen hebt geplaatst.
Dat is toch wat in afwijking van wat men in tabellen meestal bedoelt. Een ronde kop wordt gemeten tussen de buitenkanten van de ogen en een lengte-middenstreep over de gehele kop van ocellen tot labrum. Het is allemaal wat verwarrend zo. Falk gaat daarom vermoedelijk uit van de vorm van de gonocoxieten (genitaal) en ook dat is zeer lastig.

Vergelijk de 2 soorten eens met de Belgische Sphecodes-tabel van Alain Pauly. De figuren 10c en 10d zijn erg verhelderend.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

MarcdB

Tja. Zo wordt het allemaal lekker verwarrend: als in verschillende tabellen letterlijk met verschillende maten wordt gemeten. Maakt het er niet eenvoudiger op.

Ik heb trouwens geprobeerd contact te zoeken met Nieuwenhuijsen via EIS, maar heb nog niets vernomen. Heb geen persoonlijke email van hem nl.

wilde

#8
Stuur een mail naar mij: ahw(at)ahw.me

Dan zal ik je die van Hans geven.
Ik zie hier geen link om de tabel van Pauly te downloaden.
Ik zal je die tabel sturen als bijlage.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

wilde

#9
Jouw foto 5 heb ik 90 graden gedraaid en in Photoshop iets gekanteld,
Dat deed ik omdat de scherpte op het voorhoofd lijkt te liggen en het labrum is onscherp en lijkt iets meer naar achteren te liggen op de foto.
Als ik dan de verhouding breedte/lengte meet kom ik uit op 1,08. dat kan ook best wat meer of minder zijn, afhankelijk van de mate van kanteling. Echter, het zit dichtbij ongeveer rond. Het labrum-uitsteeksel meet ik niet mee.

Als ik de foto's van Pauly zo opmeet, komt longulus uit op 1,23 en puncticeps op 1,34.
Longulus is daar dus ook niet geheel rond, maar puncticeps is breder.

Pauly gebruikt de antenne-viltplekjes niet. Ik weet niet of het een sterk kenmerk is. Daarvoor moet je een goede referentiecollectie hebben met zekere determinaties om te kunnen vergelijken.

Falk gebruikt ze ook niet, maar gaat uit van de genitalen. Als je daaraan gaat prutsen met zo'n klein bijtje, is de kans groot dat je niets overhoudt. Nu praat ik uit eigen ervaring, want ik ben daar niet handig in. Meer dan 50 % mislukt. Dan heb je wel mogelijk het genitaal, maar is je collectie-exemplaar vernield. Bij mij is dat niet zo erg, want ik heb geen insectencollectie, alleen foto's.

Falk noemt nog wel de kleur van de tibae (bruinachtig bij longulus en zwartig bij puncticeps), maar dat lijkt me geen sterk kenmerk.
De vorm van het propodeum is wel iets om naar te kijken.
Is daar een halfcirkelvormige rand aanwezig of niet. De rand is niet zo zeer opstaand denk ik, maar een meer hoekige richel, dus eerst een wat vlak deel, dat daarna hoekig verder omlaag gaat. Dat zie ik op jouw foto's niet. Dan zou het dus geen puncticeps zijn om die reden.
Het lijkt mij een sterk morfologisch kenmerk. Nog even goed naar kijken.
Zie hier voor puncticeps, die deze richel duidelijk heeft: https://www.flickr.com/photos/63075200@N07/albums/72157638183547915/
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

MarcdB

Ik heb onder een aantal hoeken nogmaals wat foto's gemaakt van het propodeum en aangrenzende delen gemaakt. Ik kan daar geen duidelijke rand vinden. Bijgevoegd de foto's.
Ik heb het exemplaar toch maar vochtig gezet om op te weken. Morgen ga ik toch maar eens proberen het genitaal eruit te prepareren. Hopelijk zonder grote schade aan te richten.

wilde

#11
Op foto's 3166 en 3167 is enigszins een halfcirkelvormige rand te zien, maar veel minder goed dan op de foto's van Falk van een man puncticeps. Het betreffende gebied heeft een relatief dichte zeer grove punctering.
Als referentie zou je ook het propodeum van een man longulus moeten vergelijken: https://www.flickr.com/photos/63075200@N07/albums/72157638184949603/

Helaas zie ik dan toch niet erg veel verschil.
Jouw resultaat op foto ligt helaas ook aan je fotografische mogelijkheden. Falk toont ook de relevante delen van het genitaal, maar ook dat zal moeilijk worden, want dat gaat om een fractie van een millimeter.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

MarcdB

Ik heb helaas geen goede macrofotografie mogelijkheden anders dan met een compact door de bino.

MarcdB

Bijgevoegd twee foto's van de vrijgeprepareerden genitaliƫn.

Eerlijk gezegd zie ik voor beide tot nu toe genoemde soorten niet heel erg veel gelijkenis met de door Falk getoonde foto's van de genitaliƫn, maar ik ben geen expert in het beoordelen daarvan.

wilde

Lijkt het meest op puncticeps, maar mijn mening voor wat die waard is: ik ben niet zo van de genitalen .......... :wacko:
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

MarcdB

Ik ben nog eens van voren gaan sleutelen met Pauly en Nieuwenhuijsen. Ik kom daarbij tegen dat het scutum niet zo'n heel dichte punctering heeft: er is op veel plekken een tussenruimte die grote is dan de puntdoorsneden. Als ik dan bij Nieuwenhuijsen die route volg kom ik op: 1-21-23-24-29-30-32-37-> crassus.

Pauly volgt een andere route omdat hij gelijk het genitaal erbij pakt. Zijn eerste vraag gaat over het genitaal: zit er een depressie in of niet: dit is voor mij moeilijk te fotograferen, maar die is onder de bino duidelijk zichtbaar. Daardoor ga je gelijk naar vraag 15 en sla je longulus en puncticeps over.....

Vraag 15 gaat over de muntdichtheid van het scutum en daar komt optie 2 uit: -> 17. Vraag 17 gaat over de viltvlekken van de antenneleden: langer of korter dan de helft met het antennelid (flagellomeer): die is duidelijk korter. Dan kom je uit bij: crassus. Ook de bijgevoegde foto (17a) op pagina 27 komt veel meer overeen met het genitaal van het dier waar deze discussie over gaat. Met andere woorden: met deze twee tabellen kom ik dus uit op S. crassus en niet op de eerder twee genoemde soorten......