Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Beleid rondom validatie zoogdiersporen  (gelezen 3698 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Rene Janssen

  • Validator
  • Offline Offline
  • Berichten: 1384
  • Admingroep: Zoogdieren
Beleid rondom validatie zoogdiersporen
« Gepost op: oktober 02, 2010, 05:26:39 am »

Beste Zoogdierwaarneming-invoerders,
 
  Als Zoogdierenadmins streven wij ernaar om bij zoveel mogelijk waarnemingen 100% zekerheid te hebben over de soort en op die manier de waarnemingen te  ‘valideren’. Zie ook de uitleg in het forum over dit onderwerp: http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=36932.msg265112.html#msg265112
In de praktijk is het lang niet altijd mogelijk om  waarnemingen te valideren en blijft (soms) onduidelijkheid bestaan over welke  soort is waargenomen. De laatste maanden hebben wij als zoogdieradmins ons  hoofd gebogen over waarnemingen aan de hand van sporen.


Sporen van dieren zijn eigenlijk uit te splitsen in twee  delen:
1: onmiskenbare sporen zoals de vraatsporen van bever en of  bijvoorbeeld de mestputjes van dassen.


2: multi-interpretabel sporen, zoals een loopspoor van een  marterachtige of een keutel van een roofdier. Een dergelijk loopspoor kan soms  duidelijk zijn, maar verschilt vaak van grootte door bijvoorbeeld de  ondergrond, de grootte van het dier en zijn gedrag op dat moment waardoor de  tred van het dier anders kan zijn. Daarnaast is het van groot belang de maat  van het spoor, de afstand tussen te verschillende poten en de afstand tot de  volgende afdruk te kennen. Dit blijkt vaak moeilijk te zien zijn op de  toegevoegde foto’s.


Door bovenstaande problemen blijkt het voor ons als admins  niet altijd mogelijk om waarnemingen van sporen van die  tweede categorie te kunnen valideren. Derhalve hebben wij als  zoogdierenadmins besloten om deze waarnemingen niet meer te valideren en er  voor te kiezen deze waarnemingen de status "nu niet te beoordelen"  mee te geven. Meer hierover op deze plaats op het forum:  http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=36932.msg697487.html#msg697487


Voor de duidelijkheid: De waarnemingen van sporen worden dus  absoluut niet weggegooid en blijven gewoon aanwezig in de database, en in je  eigen waarnemingen- deel! Verder moedigen wij iedereen  die sporen invoerd aan om zoveel mogelijk maten te vermelden/fotograferen,  zodat de categorie sporen die niet te valideren zijn zo klein mogelijk blijft!


De Zoogdierenadmins
Gelogd
René Janssen
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.046 seconden met 20 queries.