Klopt variabele zandbij?

Gestart door MarcdB, juni 23, 2021, 19:33:57 PM

Vorige topic - Volgende topic

MarcdB

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/217918117/.
1 Variabele zandbij - Andrena varians imago, handvangst en in collectie
datum: 2021-06-23
locatie: Wijchen centrum (GE)

foto's:













VVL: 6 mm, LL: 9 mm

wilde

#1
Ik weet niet wat het is, maar het genitaal staat er keurig op en dat helpt waarschijnlijk.
De kaken zijn m.i. te kort voor een man varians en een duidelijk hoekige achterkoprand zie ik niet.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

MarcdB

Ik kan voorlopig nog geen goede site vinden waar de genitalia op staan. Bij de foto's van Falk staan er wel een aantal, maar niet van alle oorten. Ik zal nog een goed foto vh meonotum maken vndaag en toevoegen. 

wilde

#3
Citeermeonotum
Vermoedelijk bedoel je mesonotum. Realiseer je dat dit het totaal is van scutum en scutellum.
Waarom je dat wil weet ik niet, vermoedelijk om de punctering te tonen, die dikwijls genoemd wordt?

Je zou ook eens 'negatief' kunnen zoeken, dus welke soorten kunnen het niet zijn?
Begin dan eens met de antenneformule van de segmenten 3, 4 en 5. Segment 3 is een fractie korter dan 4 en 5 een fractie langer dan 4 (mogelijk worden ze in een tabel 'ongeveer gelijk' van lengte genoemd.
Het is van belang de antenne vanaf de onderzijkant te bekijken, want vooral segment 3 (de 1e flagellomeer) kan lateraal vanaf een bepaalde zijde bij veel soorten trapeziumvormig zijn. Zo worden ze nooit getekend, dus zoek een richting met lateraal een soort rechthoek.

Als je zo zoekt vallen er veel af. Sommige mannen Andrena hebben kaken met afwijkende vormen, zeer lang en smal (synadelpha, varians), puntig, breed lepelvormig (als die van jou), kaak/wang-tand of niet en meer kenmerken. Ook dan kan je er wat wegstrepen.
Als je een soort gevonden hebt die op veel punten scoort, zoek die dan op in een tabel en loop de gehele tabel terug naar de eerste kenmerken.

Let op.
Als je de tabel Ned. bijen op naam brengen / deel 2 (Hans Nieuwenhuijsen) gebruikt, kom je bijna niet verder dan punt 3, omdat er een ernstige fout in staat.
Mannetjes Andrena kan je dan niet determineren. Er had in punt 3b moeten staan: Antenne kort, het derde lid even lang of langer dan het vierde; ........enz. Het is gewoon een storende fout (Hans heeft me dat verteld, nadat ik alarm sloeg).
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

MarcdB

J. Houkes kwam al met de optie van Fluitekruidbij (Andrena proxima), gezien een combinatie van kenmerken waaronder de grove structuur op het scutum. In de tabel van Falk had ik in elk geval de kop meer als ovaal, dan als breed ingeschat. De kenmerken combinerend (antenneleden, puncteren/structuur scutum, kop, grootte en vlg mij ook genitaal) denk ik dat hij wel gelijk heeft. Voor het genitaal heb ik een plaatje van researchgate bekeken (https://www.researchgate.net/figure/Andrena-Proxiandrena-proxima-Kirby-male-Genitial-capsule-and-subgenital-sterna-A_fig12_236115671).

wilde

#5
Jammer dat J.Houkes niet hier reageert. Dat is wat gemakkelijker voor de communicatie.
Een man proxima heeft idd. een antenneformule voor de leden 3, 4 en 5 die lijkt op jouw beest.
De achterlijf banderingsvlekken op T2-4 zijn echter veel duidelijker, langere haren. Daarom twijfel ik daaraan.
Ook de beharing van de clypeus is meestal veel witter, maar dat is een dubieus kenmerk vanwege verkleuring door zonlicht.
Daarnaast heeft een man proxima oranjebruin getinte vleugels. Die van jouw beest zijn veel te licht voor die soort.

Hier een tekening van het genitaal van een man A. proxima:
https://www.researchgate.net/figure/Andrena-Proxiandrena-proxima-Kirby-male-Genitial-capsule-and-subgenital-sterna-A_fig12_236115671

Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

MarcdB

Ik doe veel samen met Houkes en heb vaak persoonlijk contact met hem. Ook over deze bij. Vandaar dat ik hem wel genoemd heb, maar hij hier niet heeft gereageerd.

wilde

#7
Kijk eens naar deze link van mijn site: www.ahw.me/img/andrena_proxima_ma768_07b.html

Dan zie je ook dat de tarsen merendeels zwartachtig zijn. Bij jouw beest zijn alle tarsen rossig.
Dan heb ik gedacht aan een man A. chysosceles, maar die heeft nog duidelijker rossige vleugels en tibia 3 moet ook merendeels rossig zijn (chitine). Tibia 3 is bij jouw bij zwart. Bovendien heeft een normaal mannetje chrysosceles een witte clypeus (gestylopiseerd anders).

Heb je al naar een man A. dorsata gekeken? Die heeft diverse passende kenmerken.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

MarcdB

Ik heb Nieuwenhuijssen erbij gehaald: zie waarneming voor de gemaakte keuzes in de sleutel. Ik kom dan uit op wimperflankzandbij. Uitstaande haarbandjes, de gele tarsen, de antenneformule. Voor zover ik kan beoordelen klopt ook het genitaal.