Excursies juli 2021 MZAPG!

Gestart door MC, juni 23, 2021, 13:54:32 PM

Vorige topic - Volgende topic

MC

Gallen-excursies Met z'n allen: Plantengallen!
Gallen zijn vergroeiingen van de plant of boom, die worden veroorzaakt door insecten, galmijten en schimmels. Ze variƫren van verdikkingen in de meeldraden en omgekrulde bladranden tot knikkergrote bolletjes op bladeren. Soms zijn het sterk behaarde bolletjes in stengels en woekeringen van enige tientallen centimeters in takken. Zelfs op wortels komen gallen voor.
Gallen komen zeer algemeen voor. Voor Nederland zijn circa 7000 soorten gallen bekend.  Ze zijn op de meest uiteenlopende plantachtige organismen te vinden, van algen en mossen tot bomen. In Europa treffen we de meeste aan op eiken en beuken, rozen, bramen, wilgen en populieren of distel.
Tijdens de excursie is een goede (10x) loep aan te bevelen; met een scherp mes kunnen de gallen worden opengemaakt en zien we wat zich daar allemaal afspeelt. Voor het meedoen aan de excursie wordt u geadviseerd om stevig schoeisel mee te nemen. Verwacht wordt dat we rond 14.00 uur terug zijn, soms iets eerder, soms iets later ook afhankelijk wat de groep wil. De deelname is gratis, neem wel eigen lunch en andere gewenste proviand mee.
De excursies zijn geschikt voor zowel experts en beginners op het gebied van gallen.
Opgeven voor de excursies van juli kan via https://forms.gle/LUVPVRmk6rMbtHXo6


Za 3 juli
10u Beerschoten
Op zaterdag 3 Juli gaan we opzoek naar gallen op Landgoed Beerschoten. Dit landgoed is erg gevarieerd waardoor er hopelijk een groot aantal gallensoorten te vinden is.
De start van de excursie is om 10.00 uur vanaf het parkeerterrein van Landgoed Beerschoten. en de excursie is speciaal geschikt voor beginners op het gebied van plantengallen.
Aanvang: Zaterdag 3 juli, 10:00
Verzamelplaats: Parkeerterrein Landgoed Beerschoten, De Holle Bilt 6B, 3732 HM De Bilt

Za 10 juli Nuenen
10u Parkeerplaats splitsing Eikelkampen en Nieuwlandweg, Nuenen
Net ten oosten van Eindhoven zijn een aantal algemene soorten nog weinig gemeld, terwijl er wel een grote potentie is. Vanwege de afwisseling tussen nat en droog zijn de Brabantse beekdalen in deze omgeving erg geschikt voor een gallen-excursie. De omgeving biedt ruimte voor natte, drogere, zure, basische en voedselrijke en matig voedselarme vegetaties en bosjes, dus we verwachten nogal wat verschillende soorten.

Vrij 30 juli Veenendaal
10u parkeerplaats Kwintelooijen
Bij Zandgroeve Kwintelooijen hebben we een plek waar droge en natte bosjes en struwelen afgewisseld worden met moeras, grasland en heidelandschap. Hier verwachtte we erg veel verschillende biotopen op korte afstand en dus ook de voor Plantengallen zo belangrijke grote hoeveelheid potentiƫle waardplanten.

Nazomer:
Eind Augustus JNM Zomerkamp Gelderse Poort
In de Gelderse Poort gaan we met de JNM op pad. De rivieruiterwaarden zijn in de nazomer op z'n mooist, met echt hardhoutooibos voor eiken, zachthoutooibossen voor wilgen en een grote hoeveelheid kruiden in stroomdalgrasland en overstromingsvlakten.

Amsterdamse bos
Ook in stadsparken en stadsnatuur zit vaak veel variatie in boom- en struiksoorten waar onze geliefde Plantengallen op kunnen leven. Een paar jaar terug zijn we al eens in Amersfoort geweest, we gaan nu naar onze hoofdstad: het Amsterdamse bos.

Gaasterland
De bossen van Gaasterland zijn nog nauwelijks op Plantengallen onderzocht. Dit zandige gebied midden tussen veen en klei heeft wel veel bos en struweel, waardoor er ook laat in de nazomer en begin herfst nog een hoop te vinden is.
vriendelijke groet,
Matthijs Courbois

MC

Vrijdag 11 september Amsterdamse bos
11u-15u
Ook in stadsparken en stadsnatuur zit vaak veel variatie in boom- en struiksoorten waar onze geliefde Plantengallen op kunnen leven. Een paar jaar terug zijn we al eens in Amersfoort geweest, we gaan nu naar onze hoofdstad: het Amsterdamse bos.
vriendelijke groet,
Matthijs Courbois

MC

vriendelijke groet,
Matthijs Courbois