Houting (Coregonus oxyrinchus) uitgestorven?

Gestart door pmaas, februari 16, 2006, 16:32:20 PM

Vorige topic - Volgende topic

pmaas

CiteerGeen zoogdier, maar ook uitgestorven is de houting. Deze typische Rijn-vis is zelfs werendwjd uitgestorven. Zo blijkt uit de recente her-indeling(en) van de groep van houtingachtigen (Coregonidae of Coregoninae).
Na dit te lezen in een topic over bevers ben ik gaan zoeken! En vond ik een artikel dat hetzelfde beweerd. Helaas heb ik het nog niet kunnen lezen.

het artikel is:
Freyhof, J. and C. Schöter. 2005. The houting Coregonus oxyrinchus(L.)(Salmoniformes: Coregonidae), a globally extinct species from the North Sea basin. Journal of Fish Biology 67:3, 713-729.

Hier de samenvatting in het Engels:
Coregonus oxyrinchus is redescribed and a neotype is designated (BMNH 1862.11.20.1.). It was restricted to south England and the lower parts of the Rivers Rhine, Meuse and Schelde. It is now globally extinct; the last individual was caught in 1940. Coregonus oxyrinchus is distinguished from other coregonids by having 38–46 gill rakers and a long, pointed snout.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Maar ik heb ook gelezen (Wikipedia en andere plaatsen) dat in 1996 en 1997 vier "echte" houtingen werden gevangen in het IJsselmeer. De vijfde vangst op 25 februari 1998, in de Waal, was bijzonder omdat het een vrij grote, geslachtsrijpe vis betrof.

Weet iemand hier meer over? Welke soorten waren dat dan als de houting nu wereldwijd uitgestorven is na die herindeling?

han.endt


tekenaar

#2
Het punt is dat pas de laatste jaren onderzoek wordt gedaan naar het uiterlijk van houtingachtigen (geslacht Coregonus). Het blijkt nu dat er heel veel erg op elkaar lijkende soorten zijn die meestal op een hoop worden gegooit. Ze komen voor in rivieren en grote meren. Vrijwel iedere rivier of groot meer heeft een eigen soort. De noordzeehouting zoals nu beschreven door Freyhof en Schroeter is uitgestorven. Dat wil niet zeggen dat er geen houtingen meer bestaan. De recent gevangen houtingen zijn waarschijnlijk elders voor sportvisserij uitgezette exemplaren van een niet-inheemse soort, exoten dus. Meer info is te downloaden van:

http://www.igb-berlin.de/abt4/mitarbeiter/...el_komplett.pdf

Duitstalig...

p.s. fishbase loopt altijd een paar stappen achter bij de gepubliceerde wetenschappelijke artikelen. Wikipedia, nou ja, daar heb ik het al eens over gehad en als ik dat nu weer ga doen ga ik lelijke dingen zeggen.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/