Geen idee. Een lecarora?

Gestart door Bart Hessen, juni 02, 2021, 19:59:38 PM

Vorige topic - Volgende topic

Bart Hessen

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/215698464/.
1 Korstmos onbekend - Lichen indet.
datum: 2021-06-02
locatie: Wijnjewoude - De Stripe (FR)

foto's:





Op NO-kant van wegeik.

Grijs thallus, bijna metallic. Erg knobbelig, wrattig, maar duidelijk kleiner dan een Pertusaria. Het lijkt dat het in sommige plekken heldergroen soredieus kan opbreken, maar slechts op een paar plekjes. In flinke hoeveelheid aanwezig.
Ik zal wel iets over het hoofd zien, maar ik heb momenteel geen idee.
Suggesties welkom!

lukasverboom

Groet,
Lukas

Marien bioloog
Favoriete groepen: korstmossen, mossen, schelpen, vleermuizen, mariene dingen.

Korstmossen in de tuin? https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,464730.0.html

Bart Hessen

Beste Lukas,
Dat kwam ook bij me op, die heb ik tot nu toe zelf niet bewust gezien. Op de beschikbare afbeeldingen kwam ik echter nergens zo'n dikke wrattenlaag tegen en zo heel weinig sorediën (ik dacht eerst dat er kleine toefjes expallens tussen groeiden o.i.d.). De sleutels die ik tot m'n beschikking heb (en die wat ouder zijn) hielpen me niet verder.
Is K+geel / P (+geel of-) / C- voldoende indicatief voor barkmaniana? Dan kan ik dat proberen (als ik aan de spullen kan komen).

henkjanvdkolk

Ik denk aan Cliostomum griffithii, de zwarte pycnidia zijn niet zo opvallend als normaal, maar kleur, thallusstructuur en groeiplaats kloppen wel
Groeten,
Henk-Jan van der Kolk

Bart Hessen

In https://waarneming.nl/observation/214463770/ uit Frieschepalen ben ik ook op C. griffithii uitgekomen, ook al was die wat "atypisch" vergeleken met de wittere, gladdere vorm die je meer ziet (maar die had wel enkele apo's, dat hielp; die was overigens niet zo grijs-metallic, maar de randen waren al niet meer te zien).

Even verderop in hetzelfde dorp kwam ik onlangs weer zo'n smalle strook tegen op een NO-zijde (foto bijgevoegd): zeer ruwkorrelig, geen sorediën, geen apo's (behalve één van L. chlarotera die ertussendoor piepte). Met de loep zijn in de aggregaten soms kleine ronde gaatjes te zien waar een pycnidium in zou kunnen zitten.
Zeer veelvormig dus, die C.g....

Op die oude eiken kom je sowieso vaker oude exx van allerlei soorten tegen die er "atypisch" uitzien. (Zou ik met Lecanora's wel wat hulp kunnen gebruiken, zie https://waarneming.nl/observation/214621722/ en https://waarneming.nl/observation/214970734/ ....)

Dank voor de blik en de moeite!

henkjanvdkolk

Je waarneming van C. griffithii met apothecia klopt en heb ik goedgekeurd. Het is inderdaad een veelvormige soort. Het dikke gebarsten en vaak zelfs bobbelige thallus is wel een fijn kenmerk, want het thallus van schriftmossen (die op dezelfde plekken groeien) is dunner en glad.

De waarnemingen van Lecanora kunnen beide Bosschotelkorst zijn. Lecanora's zijn ook erg veelvormig en lastig op naam te brengen, en P-reactie's en doorsnede van apothecia maken is soms nodig. Lukas is hier beter in thuis.
Groeten,
Henk-Jan van der Kolk