Hoofdmenu

euh... vleerhond..?

Gestart door Wim de Winter, juni 07, 2021, 14:57:51 PM

Vorige topic - Volgende topic

Wim de Winter

Een nogal vage waarneming, vanochtend omstreeks 11:45 boven Wageningen:

Een vrij groot vliegend dier vloog rondjes boven het centrum van de stad. Naar schatting iets groter dan een kraai, maar kleiner dan een buizerd. Het trok mijn aandacht door de rare vlucht: een snelle, fladderige vleugelslag met zeer weinig zweefmomenten. Het vloog een boog met een straal van een paar honderd meter met nu en dan cirkels met een diameter van enkele tientallen meters. Het vloog een paar keer hoger dan de bomen, dus pakweg 50 meter hoog, tussen een groepje gierzwaluwen.

Er was iets lichts van kleur onder het achterlichaam (je begrijpt: ik had geen kijker bij de hand).

Mijn eerste gedachte was een roofvogel met prooi, maar zelfs valken vliegen bedachtzamer dan dit. Tweede gedachte: er is een vleerhond van Burgers ontsnapt en het lichte flapje is zijn staart.

Voordat ik mijn gedachten had uitgesproken dacht degene die ik erop geattendeerd had óók dat het een vleermuis was. Is er een waarschijnlijkere optie dan dat dit de eerste waarneming van een kalong in Nederland was (of vliegen die misschien al een tijd rond?)?

Rob Koelman

#1
Beschrijving van gedrag, waaronder dat van een 'snelle, fladderige vleugelslag', wijst op een insecteneter. Een vleerhond zou op eerder op zoek zijn naar een struik of boom met nectar of fruit en heeft een veel tragere vleugelslag.

Uitgaande van een vleermuis: grote kans dat je een rosse vleermuis of anders een laatvlieger hebt gezien, maar je hebt vergist in het formaat...

Een atypisch vliegende vogel op insectenjacht kan natuurlijk ook nog.
Met vriendelijke groet, Rob

Wim de Winter

Verkeken op de grootte - ja, dat is inderdaad ook een mogelijkheid om rekening mee te houden.

Ze vliegen inderdaad anders, met veel meer zeilen, maar ik heb ze dan ook nooit buitenshuis (i.e. buiten de biotoopkas) zien vliegen.

Dank!


Rob Koelman

Mocht je jouw 'mystery animal' nog een keer zien, maak dan even een filmpje met je telefoon oid. Zelfs als het dier in kwestie in beeld niet meer dan een stipje is, dan kan achteraf aan de hand van het vliegbeeld veel beter worden ingeschat wat er nou precies te zien is...
Met vriendelijke groet, Rob

jva

Just my two cents..kan het geen jonge kauw zijn geweest?? Ik moest zojuist aan dit topic denken toen ik een jonge kauw zag overvliegen: nog zonder duidelijke staart, wat onbehendig vliegend (fladderend).. :huh:
Jelle