Welke MFT-lens/lenzen bij insecten op bijv. 50 cm afstand?

Gestart door A3S, juni 04, 2021, 17:06:08 PM

Vorige topic - Volgende topic

A3S

Na een goede Panasonic bridgecamera wil ik naar een Panasonic MFT-camera (Micro Four Third-mount) voor onder andere het fotograferen van insecten ('in het wild'). Bijvoorbeeld een Panasonic Lumix DC-G9. Ik ben me aan het ori├źnteren op de lens of lenzen die ik dan nodig heb.

Met mijn huidige bridgecamera is mijn ervaring dat als je insecten niet teveel wil verstoren een afstand van zo'n 50 cm vaak wel nodig is (is overigens niet altijd voldoende, zoals bij libellen, door hun goede ogen?).

Met de standaard MFT-macrolenzen van Panasonic (en ook Olympus) van 30, 45 en 60 mm kom ik volgens mij niet in de buurt van die 50 cm, ook niet met tussenringen.

Wie heeft ervaring met macrofotografie met een MFT-camera en heeft idee├źn over wat wel werkt of kan werken?

Adrie

Ardi

Als je nog geen G9 hebt zou ik gaan voor een Nikon camera met een Nikkor 200mm Micro. Is prijzig maar een betere macro/micro is er niet. En Close-ups tot circa 50 cm (vergrotingsmaatstaf 1:1)

https://www.nikon.nl/nl_NL/product/discontinued/nikkor-lenses/2020/af-micro-nikkor-200mm-f-4d-if-ed

Piet van Dijk

Je zou ook de M.ZUIKO DIGITAL ED 100-400mm F5.0-6.3 IS kunnen overwegen. Min focus afstand is 1,3 m. Weet alleen niet hoe die presteert met een Panasonic. Ik heb zelf een Olympus O-MD. De meeste van mijn foto's op waarneming heb ik daarmee gemaakt: https://waarneming.nl/users/159325/photos/.

pdeknijff

Het is een fabeltje dat niet dichterbij dan 50 cm kan kimen bij insecten.
Alles hangt af van het geduld wat je hebt, en je incasseringsvermogen, want tja er vliegt wel eens wat te vroeg weg.
Ik kruip al minumaal 25 jaar met mijn Gitzo carbonstatief en Nikon DSRL met 200 mm micro, vaak veel dichter op een insect, tot op de minimale scherpstelafstand (ergens tussen de 20 en 30 cm volgens mij).
Met vriendelijke groet,

Peter de Knijff