Athalia

Gestart door Jan vH, mei 19, 2021, 14:29:11 PM

Vorige topic - Volgende topic

Jan vH

Ik heb in mijn tuin Athalia-bladwespen waar ik nog geen soortnaam aan kan koppelen. Het is geen Athalia rosae, maar ik kom er nog niet uit welke soort dan wel en weet ook niet zeker of de kenmerken duidelijk genoeg op de foto's staan. Kan iemand me helpen?

Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/214191336/.
1 Athalia spec. imago
datum: 2021-05-19
locatie: Wageningen - Buurtschap Nude (GE)

foto's:Jan van Harten
Validator Plantengallen

John Bouwmans

Ik denk Athalia cordata, vanwege de donkere onderkant van het borststuk https://waarneming.nl/species/153716/photos/?
Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618

heermoes

ik heb hem ook nog een keer uitgesleuteld en ben het daar mee eens  :duim:. Het zou technisch gezien nog A. chevini kunnen zijn, daarvan kunnen alleen vrouwtjes gedetermineerd worden met de literatuur die ik heb. Maar dat is een zuidelijke soort in Europa, dus onwaarschijnlijk dat die hier zit. En A. cordata is een erg algemene soort dus dat zou moeten kloppen.
mvg, Luc Elshout (validator Symphyta)
Jong? Natuur? De NJN natuurlijk!
JBU Natuurgidsen

Jan vH

Bedankt allebei, die soort vond ik ook al een van de meest waarschijnlijke. De waardplant kruipend zenegroen staat ook volop op de plek waar ik ze vond, maar ik heb nog geen larven kunnen ontdekken. Weten jullie in welke tijd van het jaar de larven het beste te vinden zijn?
Jan van Harten
Validator Plantengallen