Met z'n allen: Plantengallen - Gal van de week: Vogelkersheksenbezem

Gestart door Henri van Dodeweerd, mei 17, 2021, 22:34:50 PM

Vorige topic - Volgende topic

Henri van Dodeweerd

Op dit moment staan de vogelkersen weer prachtig in bloei. De vruchten van de vogelkers kunnen vergallen door schimmel Taphrina padi.

De vruchten zien er dan als volgt uit (foto Jeanne Soetens):



De gal begint met het verdikken van het vruchtbeginsel. De kroonblaadjes e.d. zitten dan nog aan de bloem. De bloem valt dan op doordat de opzwellende delen rood verkleuren. Als je bloeiende struiken onderzoekt, kijk dan vooral naar bloemen die rood zien, zoals op de onderstaande foto te zien is.



Op bladmineerders.nl wordt aangegeven dat de gallen ook op de takken kunnen voorkomen.

De vergalde vruchten vallen vrij snel af. Het is nu dus de perfecte tijd om de vogelkersen af te speuren naar deze prachtige gal.

De soort is al in vrij veel km-hokken vastgesteld, maar ook veel gebieden zijn nog leeg. Aangezien de Gewone vogelkers heel algemeen is zou je toch verwachten dat deze soort in meer gebieden voorkomt.

Misschien een leuk idee om in het kader van de gallen-atlas, de komende weken eens gericht te zoeken naar deze gallen! Succes!

Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

gbeersma

Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

Henri van Dodeweerd

Het was even zoeken, maar gevonden.

Veel bomen met uitgebloeide bloemen hadden geen gallen. Toen ik verder liep stonden er ook struiken uitbundig te bloeien. Toen ik de plant afspeurde viel me 1 bloem in een tros op omdat die rood zag. Een nadere inspectie leverde de onderstaande gal op. Later in een andere struik ook een bloem met veel rood, bij controle was hier een beginnende gal in te zien.

Dus voor je zoekbeeld (zal het in de eerste post ook even aanpassen). In bloeiende struiken op zoek naar een bloem die deels rood is, die moet je checken en ik gok er op dat je dan beet hebt ;).

Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

marcel234

#3
Zonder zoeken gevonden, dankzij dit draadje viel me deze gal op.
https://www.verspreidingsatlas.nl/0739060