Koel voorjaar vergeleken met andere jaren

Gestart door BartAbc, mei 25, 2021, 14:10:29 PM

Vorige topic - Volgende topic

BartAbc

Het is nog steeds een heel fris voorjaar. De natuur is veel minder ver dan vorig jaar eind mei.

Met de temperatuursom (Engels: Growing Degree Days) kunnen de verschillende jaren op een simpele manier met elkaar vergeleken worden. We zien dan dat het voorjaar van 2021 het meest late is sinds 2013.

http://www.logboekweer.nl/Fenologie/DeBilt_Tsom_Fenologie.pdf

Tot 2013/2014 hield ook de Natuurkalender in Wageningen zich intensief bezig met het verloop van het voorjaar. Er werden veel fenologische gegevens verzameld, onder andere over de eerste bloei van voorjaarsplanten. Daar werden ook jaarlijkse rapporten van gemaakt. Na het koude voorjaar van 2013 is de klad erin gekomen. De Natuurkalender ging op in NatureToday. Er worden nog wel fenologische gegevens verzameld, maar het is onduidelijk hoeveel en er verschijnen geen rapporten meer van.

Zoals we zien zijn er grote verschillen tussen de jaren. De trend wordt duidelijker als we kijken naar het 30-jarig gemiddelde; dat is een gebruikelijke periode in de klimatologie. We zien dan dat het voorjaar gemiddeld gesproken flink vervroegd is, maar er de laatste jaren eigenlijk geen vervroeging meer te zien is. De koude jaren 1985, 1986 en 1987 zijn inmiddels verdwenen uit het voortschrijdend gemiddele.

http://www.logboekweer.nl/Fenologie/TsomOntwikkeling30jr.pdf

Dat wil niet zeggen dat er geen klimaatverandering meer is; de gemiddelde jaartemperatuur loopt nog steeds verder op (al zou je dat dit jaar niet zeggen).

http://www.logboekweer.nl/Temperatuur/DeBilt_Temp.pdf
vriendelijke groeten Bart Vreeken

voor het weerverleden van Nederland zie http://www.logboekweer.nl