De Balg op Schier (en omstreken) in gevaar

Gestart door H.J. Tromp, mei 09, 2021, 18:18:42 PM

Vorige topic - Volgende topic

H.J. Tromp

Met vriendelijke groet,
H.J. Tromp

BartAbc

Citaat van: H.J. Tromp op mei 09, 2021, 18:18:42 PM
https://nos.nl/artikel/2379975-protest-tegen-stroomkabel-dwars-door-schiermonnikoog-groeit

Kabel van 24 cm moet 8 meter diep komen, dwars door duinen en wadden en door De Balg

Volgens het kaartje gaat de kabel niet door de duinen of de kwelder (zoals de foto suggereert) maar door de vlakke en onbegroeide zandplaat ten oosten van paal 16. Niettemin is het een forse ingreep, die verstoring zal geven tijdens de aanleg en die zijn sporen na zal laten in het terrein.
vriendelijke groeten Bart Vreeken

voor het weerverleden van Nederland zie http://www.logboekweer.nl

Andre321

Het gaat om 2 gaten van 30 meter, valt nog mee. Zou zelf denk denk dat het andere trace schadelijker zou zijn en minder zichtbaar. Meestal ploegen ze de kabel maar een meter onder waarom moet het hier zo diep ? Is het gebied dynamischer ?


CiteerNetbeheerder Tennet gaat door met de voorbereidingen voor de werkzaamheden op Schiermonnikoog, zegt woordvoerder Jorrit de Jong. ,,Omdat het tracé op dit moment de voorkeur heeft.'' De netbeheerder is in overleg met overheden, natuurorganisaties en inwoners van Schiermonnikoog om te kijken op welke manier hun werk de minste gevolgen heeft voor de natuur.
Daarbij onderzoekt Tennet ook een route iets westelijker dan het voorkeurstracé. Voor dit nieuwe tracé, variant 'wantij', zijn minder graafwerkzaamheden nodig en hoeft er volgens Tennet nauwelijks te worden gebaggerd.
Om de kwelders op het eiland te ontzien tijdens de werkzaamheden, onderzoekt Tennet de optie om de kabels aan te leggen door horizontaal te boren. Twee installaties, ten noorden en ten zuiden van het eiland, boren op 30 meter diepte een gat waar de kabel doorheen wordt getrokken. Halverwege moet een gat worden gegraven om de kabels aan elkaar te verbinden. Tennet gebruikt deze methode ook bij Wijk aan Zee, waar het onder de duinen een kabel aanlegt.

peterv

Citaat van: Andre321 op augustus 19, 2021, 20:17:24 PM
Meestal ploegen ze de kabel maar een meter onder waarom moet het hier zo diep ? Is het gebied dynamischer ?
De dynamiek is inderdaad groot en niet voorspelbaar. De geul aan de waddenzeekant (Eilanderbalg) is plaatselijk meer dan 10 meter diep en heeft zich tussen 2005-2015 zo'n 400 meter naar het noorden verplaatst en daar stukken van Schiermonnikoog afgevreten. Zo'n proces kan vervolgens weer jarenlang stagneren en opeens weer de kop opsteken. Zeespiegelstijging kan ook invloed hebben op zulke processen. Een kabel die maar 1 meter diep ligt zal vrijwel zeker her en der weer bloot komen te liggen, waarschijnlijk al binnen een paar jaar. Dat geeft een grote kans op kabelbreuk of ongelukken (denk aan schepen die er met een anker of vistuig aan blijven hangen).
Peter Venema