Ernestia laevigata? -> Smidtia conspersa

Gestart door zakdrager, april 27, 2021, 06:40:56 AM

Vorige topic - Volgende topic

zakdrager

Zie deze waarneming van een gisteren verzameld exemplaar: https://waarneming.nl/observation/211920715/
Zit ik in de goede richting?

Vriendelijke groet,

Henk ten Holt

jck

Ik zou hem op Diptera vragen. In de sleutel voor Tachinidae van Tschornig (ergens online te vinden) moet je een foto van de kop van voren hebben om de verhouding tussen oogbreedte en voorhoofd te bepalen.

James

zakdrager

Hallo James, bedankt voor de tip. Ik kon die tabel eenvoudig vinden. Een foto van de kop van voren is nodig bij de mannetjes van rudis / laevigata zag ik.
Bij de vrouwtjes gaat het (naast de stekels op het scutellum) om de lengte-breedteverhouding van het 4 tarslid. Ik heb van beide foto's gemaakt en de vraag op diptera.info gezet. Nu maar hopen op een reactie.

Groet, Henk

zakdrager

Meteen een reactie van Theo Zeegers. Het blijkt te gaan om Smidtia conspersa, een man. Ik dacht dat het een vrouw was omdat de ogen elkaar niet raken maar dat gaat niet altijd op geloof ik. Hoe zag jij dat dit een man is, James?

Groet, Henk

jck

Bij sommige families van de Diptera raken de ogen van mannetjes elkaar niet.  Bij Tachinidae moet je naar de aan-/afwezigheid van proclinate orbital setae kijken. (Ik weet niet of dit 100% betrouwbaar is maar het werkt bij de soorten die ik gezien heb).

Waar zijn die dingen? Kijk hier voor de theorie -

http://www.tachinidae.eu/definition/definition.htm

En hier voor de praktijk -

Vrouwtje met orbital setae, foto 4 -

https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,410499.msg2161722.html#msg2161722

Mannetje zonder orbital setae, Reactie 2, foto 4 -

https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,52373.0.html

De setae kunnen soms heel moeilijk te zien zijn.

James

zakdrager

Heel interessant, James, en uitstekend uitgelegd! Bij Tachina fera is op jouw foto's het verschil in de bestekeling van het 'voorhoofd' bij mannetje en vrouwtje in ieder geval heel makkelijk te zien. Het mannetje heeft een relatief groot kaal gebied waar het vrouwtje die proclinate orbitale stekels heeft zitten.

Ik wist dit in het geheel niet maar is toch wel erg belangrijk om te weten want al die determinatietabellen beginnen bij het onderscheiden van mannen en vrouwen.

Groet, Henk

zakdrager

Om deze kennis meteen even toe te passen op mijn Smidtia conspersa heb ik met Paint even een slordig rood lijntje getrokken in het gebied waar je bij vrouwtjes zo'n lange stekel zou zien.

Groet, Henk

jck

#7
Precies goed. Hier nog een voorjaarssoort -

Lypha dubia man- https://waarneming.nl/foto/view/20059170

Lypha dubia vrouw - https://waarneming.nl/foto/view/20333527

Het is natuurlijk niet altijd hetzelfde verhaal. De Tachina soorten hebben ook duidelijke geslachtskenmerken aan de achterkant: de mannetjes hebben grote genitalia die onder sommige hoeken goed zichtbaar zijn -

https://waarneming.nl/foto/view/20704224

En ik heb ook ooit een sluipvlieg op Diptera geplaatst die misschien een zogenaamd intersex vlieg was - d.w.z. dat het beestje zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken vertoonde. Dat was deze -

https://waarneming.nl/waarneming/view/141011117

...maar vraag me niet hoe Theo dat zag!

Er is nog zo veel te leren!

James