Welke gal is dit?

Gestart door Sjoerd-Dirk, april 20, 2021, 22:18:52 PM

Vorige topic - Volgende topic

Sjoerd-Dirk

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/211324655/.
1 Meidoornpeenluis - Dysaphis crataegi gal
datum: 2021-04-20
locatie: Houten - Schonauwen (UT)

foto's:




Mooie dieppaarse en glanzende bladverkleuring. Er is een harde overgang van paars naar groen.

jck

Zaten er bladluizen in/onder?

James

Sjoerd-Dirk

#2
Nee ik heb geen bladluizen kunnen vinden.  Alleen dit verkleurend iets opgeblazen blad.  Na het zoeken op bladmineerders.nl leek deze luizensoort er nog het meest op.  :blink:

Sjoerd-Dirk

In een ander topic werd verteld dat je de luizen echt bij de gal moet zien, anders is het geen luizengal. Dus  :wrong: in dit geval. Ik verwijder de waarneming, omdat ik geen ander alternatief heb dan dat dit een vreemde verkleuring is, of misschien een ziekte. Maar welke is niet duidelijk.

jck

Ik zou het niet verwijderen - gewoon een vraagteken erbij en vermelden dat je geen bladluizen zag. Ik had zoiets afgelopen weekend - na voorzichtig open peuteren bleek dat er slechts één bladluis aanwezig was. Die was ook zo eruit gevallen en ik had er niets van gemerkt. Bladluizen worden ook door alles en nog wat opgegeten. Jammer dat er geen luizen te zien waren maar dat maakt je waarneming niet waardeloos - misschien over 10 jaar komt mentot andere beoordelingscriteria en krijg je alsnog een  :right:.

James

gbeersma

Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

William de Jong

#6
Citaat van: Sjoerd-Dirk op april 22, 2021, 07:48:35 AM
In een ander topic werd verteld dat je de luizen echt bij de gal moet zien, anders is het geen luizengal. Dus  :wrong: in dit geval. Ik verwijder de waarneming, omdat ik geen ander alternatief heb dan dat dit een vreemde verkleuring is, of misschien een ziekte. Maar welke is niet duidelijk.

Hoi Sjoerd-Dirk,
Ik denk dat ik even één en ander moet verduidelijken. Ten eerste heb ik niet heel veel weet van luizengallen, ten tweede was mijn opmerking in het topic waar je hier naar verwijst niet bedoeld als vuistregel m.b.t. plantengallen.
In het andere topic (https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,480743.0.html) had je een foto van een zuring waarvan bijna alle bladeren gebobbeld eruit zagen. Daarbij schreef ik: "Als dit door luizen is veroorzaakt dan zou je toch ook luizen gezien moeten hebben, soms verstopt in het opgekrulde blad. Dat lijkt hier toch niet het geval." Dat is gewoon een gevalletje logisch redeneren.
En vooral bij de ridderzuringluis verwacht je veel luizen, zie: https://influentialpoints.com/Gallery/Aphis_rumicis_dock_aphid.htm

Terug naar deze luizenkwestie: nu je weet hoe een gal van meidoorn-peenluis eruit zou moeten zien, kun je eens extra kijken bij een meidoorn of je ook luizen tegenkomt in/rond deze bladgallen. Zie voor meer info: https://influentialpoints.com/Gallery/Dysaphis_crataegi_Hawthorn-umbellifer_aphids.htm

Groeten, William de Jong

Sjoerd-Dirk

Hoi, bedankt voor de uitleg. Ik ben gisteren teruggegaan naar de struiken. Ja, ik heb er dit keer op een aantal wel luizen bij gevonden. Elke keer maar 1 of 0. Het verwarrende vond ik wel dat er zowel bladaantasting is met bladverkleuring als ook bladaantasting met helemaal naar binnen gekrulde bladeren met de luizen (verdergaand stadium?. De kleur was zowel kersrood als diep paars, vaak zoneringen. Er staan ook wel wat andere waardplanten om heen, namelijk peen en pastinaak (niks op gezien). Ik las dat het onderscheid tussen een aantal soorten lastig is, Disaphis crataegi/anglicae/lauberti is ook als verzamelsoort in te voeren.