Zijn beide exemplaren inderdaad Sterictiphora germinata ?

Gestart door John Bouwmans, mei 06, 2014, 08:49:55 AM

Vorige topic - Volgende topic

John Bouwmans

Ik zou graag willen weten welke soort dit is. Een Argiidae, maar kom er niet uit welke. Deze wijkt af van de andere Arge-soorten die ik in Kwintelooyen tot nu toe ben tegengekomen. Arge gracilicornis komt nog het meest in de buurt, maar deze heeft geen blauwzwarte vlegels.
Het betreft deze waarneming: http://waarneming.nl/waarneming/view/84153830
Arge spec. gezien op 2014-05-05 Veenendaal - Kwintelooyen
Foto's:


bij voorbaat dank
Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618

John Bouwmans

#1
Voor mijn gevoel zijn dit toch 2 verschillende soorten. De 2e van 2019 is met zekerheid S. germinata. Het exemplaar van 2014 is volgens mij een andere Argidae. Iemand die hierin klaarheid kan brengen?

29-6-2014 de volgende opmerking van Ad Mol bij de waarneming:
"Ik heb verschillende keren naar je foto gekeken, maar er bleef steeds twijfel. Het dier is geen Arge, maar hoort wel tot dezelfde familie Argidae. De enige in aanmerking komende inlandse soort is Sterictiphora geminata. Maar er is een tweede soort van datzelfde genus die wellicht ook ins land kan voorkomen en die op basis van een foto niet van S. geminata is te onderscheiden. Het enige verschil dat in dit geval mogelijk uitsluitsel kan geven is de voedselplant. A. geminata leeft op Roos, zijn dubbelganger op Sleedoorn. Weet jij nog op welke plant je het dier hebt gezien?"

Mijn reactie toen:  " Als ik naar de foto kijk dan zit dit exemplaar op Berk. Er komen wel veel Rosa spec (vooral Egelantier geloof ik), ook binnen 20 meter van de fotolocatie. Sleedoorn heb ik hier nog nooit gevonden. Dus dan is Sterictiphora geminata het meest waarschijnlijk lijkt me. Voeg nog 2 foto's toe (helaas niet helemaal scherp), misschien geeft dat meer duidelijkheid."

De waarneming is vervolgens goed gekeurd als Sterictiphora germinata


Toen ik in 2019 weer een kleine Argidae verzamelde, op Rosa multiflora deze keer, is deze door Ad Mol microscopisch onderzocht en gedetermineerd als Sterictiphora germinata.  Deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/170504709/.
Ad meldde toen vooraf het volgende: " Sterictiphora geminata. Als je goed rondkijkt op roos kun je beide sexen vinden. Mannetjes hebben inderdaad dubbele antennen en zijn net zo algemeen als de vrouwtjes, maar kleiner. Het lastige van foto's is alleen dat de beste kenmerken om de genera van Sterictiphorinae van elkaar te onderscheiden in de vleugeladering te vinden zijn (zie mijn artikel in EB over Aproceros). Overigens is er nog een tweede zwarte Sterictiphora soort die bij ons zou kunnen voorkomen, S. longicornis. Deze soort is pas in 1982 beschreven, staat nog in geen enkel determinatiewerk en de larve zou leven op sleedoorn. Ik heb één keer één exemplaar gevangen in de Eifel, maar het lijkt me waarschijnlijk dat deze soort ook bij ons voorkomt."


Maar als ik beide beestjes naast elkaar bekijk dan vind ik ze toch behoorlijk van elkaar verschillen en kan me niet voorstellen dat beiden inderdaad dezelfde soort betreft. De 2e germinata (2019) is veel meer roodbruinachtig en lijkt ook compacter.

Exemplaar 2014




Exemplaar 2019






Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618

Fonsv

Ik volg je John. De eerste lijkt me toch eerder wel een Arge spec., maar ik durf er geen soort op plakken. Misschien Ad eens contacteren of een toelichting vragen bij de validatie, of vragen om het te herbekijken.
Nieuwsgierig naar wespen in de Benelux? Neem dan zeker een kijkje in deze facebookgroep: https://www.facebook.com/groups/wespen/

Een interessante groep voor sluipwespen en schildwespen in continentaal Europa: https://www.facebook.com/groups/627045798106763/