Lasioglossum zonulum of L. calceatum?

Gestart door MarcdB, april 16, 2021, 18:08:47 PM

Vorige topic - Volgende topic

MarcdB

Ik zie geen zwarte of donkere dorsale franje, maar dat zie ik bij een aantal foto's bij andere waarnemingen ook niet ( https://waarneming.nl/waarneming/view/84494285?_popup=1 , https://waarneming.nl/waarneming/view/163706135?_popup=1). De punctering op tergiet 1 vind ik niet echt overeenkomen met zonulum. Hierdoor in determinatietabel van S. Falk (pag 182) afslag genomen keuze 'naar 3'. Daarna gekozen 4, 5, 6, 7. Bij 7 kom ik vervolgens uit op calceatum. Is dit correct?

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/210837241/.
1 Glanzende bandgroefbij - Lasioglossum zonulum imago, handvangst en in collectie
datum: 2021-04-15
locatie: Hatertse Vennen - Bullenkamp (GE)

foto's:











VVL 7 mm

wilde

Het is zeker geen vrouw Lasioglossum zonulum. Die heeft zeer duidelijke witte viltbandjes op de basis van de tergieten 2-4.
Die van jou heeft rossige doorschijnende achterranden van de tergieten en dat is een kenmerk van L. calceatum.
De kop is echter niet zo rond als die zou moeten zijn voor de soort. Daarom denk ik dat het de veel zeldzamere L. albipes is, die een meer langer model kop heeft.

Als het een geurgroefbij is heb die ook kunnen ruiken. Ze verspreiden bij gevaar/(v)angst een zeer sterke parfumachtige geur.
Deze soort is circa 10 mm lang. L. zonulum is iets groter: 11,5mm. Dan gaat het dus om de totale lengte.
De gids vaan Falk gaat helaas uit van de voorvleugellengte. Dat is zeer verwarrend, want andere gidsen doen dat niet. Ik vind het daarnaast ook niet handig, maar dat is misschien wat persoonlijks.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

MarcdB

Dank je Albert voor je wederom uitgebreide antwoord. Leer ik weer veel van. Ik zal eens goed opletten als ik weer een geurgroefbij vast heb; ben wel benieuwd hoe die ruiken. Nog nooit op gelet.

Ik heb (voor zover het gaat zonder delen af te breken) de lichaamslengte opgemeten: is ongeveer 10 mm (toegevoegd bij de waarneming).

Ik ga binnenkort nog eens goed lezen over deze soorten. Ik zal voor nu de naam aanpassen naar L. albipes met vraagteken.