Welke Nomada “in copula” ? >> man Nomada goodeniana en man N. cf signata

Gestart door John Bouwmans, april 16, 2021, 13:15:13 PM

Vorige topic - Volgende topic

John Bouwmans

Helaas laten de foto's veel te wensen over. Volgde een wespbij en zag dat deze wer achtervolgd door 2 andere wespbijen. Er was in een flits contact en de 2 belagers waren weer weg. Bij de vindplaats vliegt als mogelijke gastvrouwen Vosje en Roodgatje. Andere Andrena's zie ik nauwelijks daar. Is ondanks de erg matige fotokwaliteit toch de soort te bepalen? Is het één van de hieronder vermelde koekoeksbijen of toch een andere soort?

Voor Vosje - Andrena fulva zijn als koekoeksbijen de Sierlijke wespbij ( Nomada panzeri ) en de Signaalwespbij ( N. signata) bekend.
Voor Roodgatje - Andrena haemorrhoa treedt de Gewone dubbeltand ( Nomada ruficornis ) als koekoeksbij op.

Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/210820538/.
2 Wespbij onbekend - Nomada spec. imago, in copula, gezien
datum: 2021-04-16
locatie: Veenendaal - West (UT)

foto's:Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618

Flor Rhebergen

Zijn de onderste twee wespbijen dezelfde individuen als die twee op de bovenste foto?
Op de middelste foto staat een man smalbandwespbij (Nomada goodeniana), en op de onderste mogelijk (maar niet geheel zeker) een man signaalwespbij (N signata).
Groet,
Flor Rhebergen

https://twitter.com/FRhebergen

John Bouwmans

#2
Er was een grote wespbij die ging zitten en zoals ik zij vlogen er 2 andere achteraan. Deze 3 waren met elkaar in de slag, en ging er vanuit dat ze allemaal dezelfde soort zouden zijn Flor. De onderste foto lijkt me het mannetje van de bovenste foto. Maar in de maximaal 5 seconden dat ik de foto's maakte heb ik de beestjes alleen op het beeldschermpje gezien. Was al verbaasd dat er nog een vliegend op stond. De middelste foto is volgens mij het vrouwtje (maar dus een man N. goodeniana) dat belaagd werd en het onderste individu van de bovenste foto. Maar dan zijn het allemaal mannen dus. Apart. Geen copula dus, maar een ruzie tussen 2 families.
Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618