Hoofdmenu

In het nieuws

Gestart door ruut, april 10, 2021, 10:49:17 AM

Vorige topic - Volgende topic

ruut

Bestrijden van de eikenprocessierups kost gemeenten samen miljoenen
Vandaag om 09:00 • Aangepast vandaag om 09:22

Brabantse gemeenten en de provincie hebben vorig jaar veel meer uitgegeven aan de bestrijding van de eikenprocessierups dan twee jaar geleden. Samen besteedden ze in 2020 ruim 5 miljoen euro. Het aantal meldingen en klachten dat bij gemeenten binnenkwam over de harige diertjes daalde juist fors. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant.

Geschreven door
Joris van Duin & Wim Heesterbeek
Gemeenten doen hard hun best om de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups een handje te helpen. Zo hingen zij vorig jaar duizenden huisjes voor koolmezen op. Ook werd groen minder gesnoeid en werden meer bloemen ingezaaid. Dit moet meer sluipwespen, vleermuizen en vogels aantrekken, die eikenprocessierupsen eten.
Daarnaast proberen vrijwel alle gemeenten de zo gehate rupsjes uit te roeien, door veel eiken preventief met vloeibare goedjes te bespuiten. Soms gebeurt dit zelfs tweemaal. Vaak doen gemeenten dit met het middel Xentari, dat niet helemaal onomstreden is. Hiermee worden ook andere rupsen gedood. Als er na deze maatregelen toch nog nesten hangen, zuigen gespecialiseerde bedrijven ze op.
5 miljoen euro aan bestrijding
In totaal lieten 46 gemeenten en de provincie weten hoeveel ze in 2020 uitgaven aan de bestrijding van de eikenprocessierups. Dat bedrag komt uit op in totaal 5.068.420 euro. Uitschieters zijn:
Noord-Brabant: 1.150.000 euro.
Breda: 670.000 euro.
Eindhoven: 380.000 euro.
Tilburg: 330.000 euro.
Eersel: 220.000 euro.
Breda: niet bespuiten, meeste uitgaven
Breda is de onbetwiste eikenprocessierupskampioen. Die gemeente gaf met 670.000 euro het meeste geld uit aan de rupsaanpak. Tegelijkertijd ontving het de meeste rupsmeldingen in Brabant. Dat waren er vorig jaar 3312 tegenover 4538 een jaar eerder. Hier zitten volgens de gemeente wel veel dubbele meldingen bij. Ook zorgden grondnesten met rupsen voor overlast. Dat is een verrassing, schrijft de gemeente. Op verschillende locaties waren deze nesten aanwezig.
Breda is overigens een van de gemeenten die er bewust voor kiest eiken niet preventief te bespuiten. Wel wordt geprobeerd om meer natuurlijke vijanden van de rups in de omgeving te krijgen. Een proef met rupsvallen mislukte, net als een proef met heet water.
Veel minder meldingen
Het aantal meldingen over de jeukrups verdeeld over 39 gemeenten en de provincie kwam uit op 11.721. Een jaar eerder noteerden 33 gemeenten en de provincie samen 18.798 meldingen. Er werd dus veel minder aan de bel getrokken.
Uitschieters zijn:
Eindhoven: 989 meldingen in 2019, 378 in 2020.
Best: 400 meldingen in 2019, 30 in 2020.
Eersel: 441 meldingen in 2019, 143 in 2020.
Volgens gemeenten zijn hier veel redenen voor. Zij schrijven dat de aanpak van de eikenprocessierups zijn vruchten afwerpt en dat er vorig jaar simpelweg minder rupsen waren. Volgens de gemeente Oosterhout was de rups in 2019 veel minder in het nieuws en dus ook minder een hype onder inwoners. Doordat er minder evenementen waren vanwege de pandemie, leidde dit tot minder overlast, schrijft de gemeente Meierijstad. Ook wordt de zomerstorm van 2019 genoemd: de zo gevreesde haartjes van rupsen lieten destijds los, waardoor mensen meer overlast ervoeren. In 2020 was zo'n storm er niet.
Bekijk hier hoeveel geld jouw gemeente in 2020 aan bestrijding besteedde:

In totaal reageerden vijftig gemeenten op vragen van Omroep Brabant. Een aantal houdt geen meldingen bij. Niet allemaal konden ze aangeven hoeveel meldingen er waren binnengekomen over de eikenprocessierups.


https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3359077/bestrijden-van-de-eikenprocessierups-kost-gemeenten-samen-miljoenen


Ben Kruijsen

Ook in de gemeente Wapserveen (Drenthe) al vroeg aandacht voor de ecologische aanpak van de EPR https://www.dvhn.nl/drenthe/Het-succes-van-Wapserveen-aanpak-eikenprocessierups-nu-voor-iedereen-online-te-vinden-25018693.html
We verwijzen ernaar in het Biodiversiteitsplan Bloemendaal waar ik met drie andere ecologen aan werkte en dat onlangs door de gemeenteraad is geaccordeerd.

ruut

Omstreden gif tegen eikenprocessierups nog steeds populair bij gemeenten
Vandaag om 11:00 • Aangepast vandaag om 12:54

Nu het eikenprocessierupsseizoen op het punt van beginnen staat, slaan gemeenten massaal aan het bestrijden. Het middel Xentari dat in bomen wordt gespoten, is erg populair. Maar tenminste vier Brabantse gemeenten stoppen er dit jaar juist mee, omdat Xentari volgens hen meer doodt dan alleen de eikenprocessierups. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant.

Geschreven door
Wim Heesterbeek & Joris van Duin
Xentari is een bestrijdingsmiddel dat in eiken wordt gespoten. Als rupsen dit middel binnen krijgen gaan ze dood. Van nature komt de stof voor in de bodem. In principe lijkt er dus vrij weinig aan de hand. Ware het niet dat naast de eikenprocessierups ook alle andere rupsen in bomen last hebben van Xentari. Voor het aantal vlinders, dat al fors onder druk staat, is dat slecht nieuws. Bovendien gaat er een belangrijke voedselbron voor jonge vogels door verloren.
Dode rupsen
De Vlinderstichting is een van de clubs die zich al langer zorgen maakt over de inzet van het middel. "Op veel plekken werd vorig jaar elke boom bespoten met Xentari, soms lieten ze de spuit ook gewoon aanstaan op plekken waar helemaal geen eiken staan", aldus Jurriën van Deijk van de Vlinderstichting.
Het gevolg: heel veel meer dode rupsen dan 'nodig' om jeukoverlast te voorkomen. Boswachter Frans Kapteijns deelt de zorgen. "Het is verschrikkelijk, eigenlijk zouden gemeenten er helemaal mee moeten stoppen. Jonge vogeltjes hebben niks meer te eten, of eten die vergiftigde rupsen op."
Alleen op drukke plekken
Een rondgang langs de Brabantse gemeenten leert dat de meeste gemeenten het middel nog steeds inzetten. Al zijn sommige wel voorzichtiger geworden. In Asten gebruiken ze het in een korte periode, om schade aan andere dieren te beperken. Eindhoven gebruikt Xentari niet in 'vlindergevoelige gebieden', en in Waalwijk, Oosterhout en Bergeijk spuiten ze alleen op plekken waar de overlast van de eikenprocessierups het grootst is, zoals bij populaire fiets- en wandelpaden.
Kapteijns: "Ondanks de lessen die geleerd zijn, wordt er echt nog te veel gespoten. Niet iedere gemeente is zo voorzichtig." Van Deijk weet ook dat er door veel gemeenten nog scheutig met het middel omgegaan wordt. "Als gemeenten laten weten dat ze Xentari gebruiken en ze zeggen er niet bij onder welke voorwaarden, kun je wel invullen dat het breder wordt ingezet dan noodzakelijk." Arnold van Vliet van het Kenniscentrum Eikenprocessierups vult aan: "Veel gemeenten hebben niet zo'n goed beeld van waar de nesten zitten, en dat is een understatement."
Tenminste vier gemeenten stoppen
Dat het anders kan, bewijst Breda. Daar gebruikten ze in 2020 al geen Xentari. In plaats daarvan worden natuurlijk vijanden van de rups zoals vleermuizen en koolmeesjes ingezet. Ook worden en nesten weggezogen en zet de gemeenten rupsenvallen. Geertruidenberg en Dongen zeggen dit jaar te stoppen met het middel. Gemert-Bakel wil het bespuiten van bomen 'snel afbouwen'. En ook in Tilburg komen ze terug op deze spuittraditie. Sinds dit jaar gebruiken ze geen Xentari meer.
Kapteijns juicht dat toe. "De biodiversiteit vliegt achteruit door dit middel. Terwijl je met nestkastjes voor koolmezen, een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups, of anderen methoden zoals het 'bevriezen' van de rupsen met stikstof ook al heel ver kunt komen."
Bekijk hier hoeveel geld jouw gemeente in 2020 aan bestrijding besteedde:

LEES OOK:
Bestrijden van eikenprocessierups kost gemeenten samen miljoenen
Wat helpt tegen eikenprocessierupsen en wat niet? Een overzicht
Eikenprocessierupsen zijn er heel erg vroeg bij dit jaar

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3363457/omstreden-gif-tegen-eikenprocessierups-nog-steeds-populair-bij-gemeenten