Rosellinia, is hier nog wat van te maken?

Gestart door Hans van Helden, april 09, 2021, 12:14:34 PM

Vorige topic - Volgende topic

Hans van Helden

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/210276352/.
80 Slijmsporig tepelkogeltje - Rosellinia corticium vruchtlichaam, veldwaarneming
datum: 2021-04-08
Locatie: Meijendel - Vlakte van Waalsdorp (ZH)

foto's:












Sporen: 22,4 x 9,4 μm

De zwammetjes zijn hard en zeker niet vers, prepareren voor de microscoop is lastig. Ik kan wel sporen vinden, maar geen structuren.
Volgens http://pyrenomycetes.free.fr/ zijn de sporen van R. corticium wat groter dan die van R. aquila, maar is dat voldoende?
Moet ik nog andere structuren waarnaar ik moet zoeken?

Bij voorbaat dank,
Hans van Helden


Marian Jagers

Dag Hans,

Droogte ........ dan blijken al die perithecia leeg.
Wat weleens wil helpen is het hout en de perithecia weer bevochtigen. Of het bij deze harde ook helpt weet ik niet maar bij zachtere buitenwanden blijken met wat geluk de asci weer op te zwellen. Maar ja misschien zijn ze echt oud en leeg.

Op de NMV site staat bij het Ascoproject een Ned. sleutel voor Rosellinia. Die zou je ook nog eens kunnen bekijken. Eigenlijk zijn allerlei kenmerken nodig om een sluitende det. te krijgen.
Groeten Marian

Hans van Helden

Beste Marian,

Bedankt voor de tips. Ik ga aan de slag...

Met vriendelijke groet,
Hans van Helden

Hans van Helden

Beste Marian,

Na 24 uur weken werden de wanden wat zachter. Gelukkig zitten er veel sporen in. Die sporen komen òf in donkere klonten, of los onder de microscoop. De structuren waarin zij zich bevinden zijn niet goed te zien. Wel is een "soort flodderige jas" zichtbaar om een aantal sporen. Zijn dit de resten van de slijmhuid, die typisch voor R. corticum schijnt te zijn?
Een probleem vormen de harde stukjes wand van het kogeltje, zij zorgen er voor dat het dekglas op te grote afstand van het objectglas blijft. Het kan ook zijn dat bij het breken van het kogeltje de inhoud te veel word beschadigd.

Is er een mogelijkheid de wand van kogeltje zachter te maken, bv met een zuur?

Met vriendelijke groet,
Hans van Helden


a.klos

#4
Ja met die harde wand lukt het bij mij ook niet.
Sinds kort heb ik verzonnen dat ik het bolletje kapot maak met een scherp voorwerp en de inhoud eruit probeer te fröbelen.
Dat lukt best goed.
Maar dan....

De sporenmaten overlappen elkaar, sleutels geven verschillende sporenmaten aan, de aanhangsels/het slijm zijn bij oudere sporen niet meer te vinden en zo zijn er nog meer obstakels.

Wat ik wel overal terugvind is dat R. corticium - Slijmsporig tepelkogeltje, langere en vooral bredere sporen heeft, 19-30 x 7-12 mu. Dit is wel significant breder dan de andere in Nederland gevonden soorten.

Toevallig zelf gisteren nog bezig geweest met een tepelkogeltje, maar blijf dan weer op 2 soorten hangen.
Zelfs voor experts lastig op naam te brengen heb ik weleens gelezen.

Succes en misschien dat er een expert 'langskomt', die iets meer over dit lastige geslacht kan zeggen.

Mvg. Anneke


Marian Jagers

#5
Dag Hans,

Mooi dat je nog een poging gedaan hebt. Je hebt de Ned. sleutel gevonden?
Zoals Anneke al aangeeft. Het is in dit geslacht best lastig om bij de enige goede soort uit te komen en ik ben geen tepelkogeltjespecialist. Ik beperk me tot een aantal tips en laat het er dan bij.

Die flodderige jas waar je het over hebt zou een ascus kunnen zijn. Vaak zijn asci in water goed zichtbaar maar het komt voor dat ze slecht te zien zijn of dat ze snel verweken. Als asci in water slecht te zien zijn, kun je je preparaat inkleuren met Lugol of Melzer's of Kongorood of Cresyl blue. Lugol of Melzer's zijn overigens vrijwel altijd nodig om het amyloid zijn van de ascus top en om bij deze tepelkogeltjes de lengte van het apicaal apparaat (ascuspore) te bekijken. 

Paddenstoelenweefsel kan zachter gemaakt worden in ammonia. De wanden van tepelkogeltjes zijn echter te hard om hier iets mee te bereiken. Inderdaad zoals Anneke aangeeft kun je de peritheica leegpeuteren met een naald. Houdt er dan wel rekening mee dat uit kapotte asci sporen ontsnappen die nog niet rijp zijn.
Zijn in een preparaat in water geen vrije rijpe sporen te zien maar zitten er wel goed ontwikkelde in de ascus. Heb dan wat geduld. Het kan zijn dat na een paar minuten de asci alsnog sporen gaan afschieten (leuk om te zien!). Zijn er ook na wachten geen vrije sporen te zien, dan zijn de sporen kennelijk nog niet rijp. Je hoort dan eigenlijk te stoppen met je determinatie. Nooit sporen in de ascus meten

Je geeft aan Sporen: 22,4 x 9,4 mu. Ik denk niet dat alle sporen deze maat hebben. De bedoeling is dat je random minimaal 10 (liefst meer) in een vlak liggende, rijpe sporen meet en het dan opschrijft zoals Anneke aangeeft in haar scherm ... - ... x ... - ... . Meten zonder de e.v. aanwezige aanhangsels of andere uitsteeksels. De lengte daarvan kun je, als dat nodig is, apart aangeven.

Wat die harde stukjes buitenwand betreft (geldt ook voor zandkorrels) die kun je  met een prepareernaald van je objectglas verwijderen. Scheelt een heleboel kapotte dekglaasjes.

Groeten Marian