Gibberella pulicaris?

Gestart door rikvinke, april 07, 2021, 19:56:19 PM

Vorige topic - Volgende topic

rikvinke

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/210236721/.
1 Paddenstoel onbekend - Fungi indet. vruchtlichaam, micr. onderzocht, materiaal aanw.
datum: 2021-04-07
locatie: Alblasserdam - dorp (ZH)

foto's:








Leptosphaeria haematites? https://www.pilzforum.eu/board/thread/18884-pyrenomycetes-an-waldrebe-clematis-vitalba/ http://kijkhiereens.nl/leptosphaeriahaematites.html Inmiddels na wat zoeken een betere kandidaat gevonden: Gibberella pulicaris->https://waarneming.nl/observation/206200169/ Op dode stengel van bosrank (Clematis vitalba). Sporen 5,5-7 x 23-28 um; meest 4-cellig. Ook 2-cellige (pycno?)sporen, onzeker of die bij dezelfde soort horen.

rietvanoosten

Je zou nog even kunnen kijken of je de voor Gibberella kenmerkende blauwpaarse cellen ziet
https://waarneming.nl/observation/206200169/
met vriendelijke groet, Riet

William de Jong

Daarnaast heeft G. pulicaris vrij typische, maar misschien niet altijd aanwezige(?), macroconidia, zie: https://waarneming.nl/observation/169870017/ en https://waarneming.nl/observation/207759246/

Groeten, William de Jong

Marian Jagers

Dag Rikvinke,

G. pulicaris is dit niet. Die heeft een andere vorm en groeivorm (gezamenlijk door de schors heen brekend) https://www.verspreidingsatlas.nl/0762010.
Als dit een Gibberella zou zijn dan was je door de mic. de blauwe buitenwand waar Riet het over heeft direct opgevallen. Dat van die conidia klopt wel maar is pas van toepassing als je zeker weet dat je Giberella hebt gevonden en op zoek gaat naar de soort ....... lastig kenmerk.

Wat wel? Er zijn heel veel van deze kleine donkere soorten. De veiligste manier is (leren) uitsleutelen met de sleutels van het ascomycetenproject (sleutel donkere ladderspoorders voor deze vondst) of je vondst op Ascofrance zetten. In beide gevallen zul je veel meer kenmerken moeten opschrijven.

Genieten van alles wat je ontdekt onder je mic. en niet teveel focussen op de naam is ook een optie. Van alles wat je bekijkt steek je iets op wat later weer eens van pas komt.
Groeten Marian

rikvinke

Dank voor de reacties! Inderdaad kan dit gezien de genoemde kenmerken geen G. pulicaris zijn. Naar de echte naam zal het blijven gissen, voor verdere bestudering beschik ik niet over de juiste materialen.
Marian, ik zal je laatste raad maar opvolgen😉. Ik kijk vooral naar ascomyceten omdat ze onder de microscoop zo verrassend fraai kunnen zijn. En ze zijn er in alle vormen en maten. Het verbaast me steeds wat een diversiteit aan soorten er al op één dood takje kan zitten. Uiteraard blijven we genieten van al het kleins en valt daar ook nog genoeg te ontdekken. Ook met het bereik met mijn huidige, vrij simpele microscoop.
Groet, Rik

Marian Jagers

#5
Dag Rik,

Ook een vrij eenvoudige mic. kan prima gebruikt worden mits de oculairen goed zijn en er een meetplaatje in zit. Een 100x oculair objectief is voor asco's wel noodzakelijk.

Paddenstoelen determineren is nu eenmaal een langjarige studie. Of je naar plaatjeszwammen kijkt, asco's of slijmzwammen ......... bij al die verschillende groepen worden ook nog eens andere termen gebruikt om de diverse weefselstructuren aan te duiden. Kan met ijver en geduld allemaal geleerd worden maar lastig is om te beginnen al dat er nauwelijks boeken zijn waarin uitleg staat over de microscopie van schimmels. Een al ouder boekje is Pilzmikroskopie van Bruno. Misschien ken je het wel. Mooi om mee te starten. Misschien nog wel te koop en anders zwerft er wel ergens een pdf van.

Veel handiger dan struikelen over onbekende soorten is op zoek gaan naar herkenbare soorten. In de Veldgids 2 (Dam en Kuyper) bijvoorbeeld staan er veel die macroscopisch al te herkennen zijn. Met behulp van microscopische tekeningen en uitleg bij de beschrijving van deze soorten kun je je zo allerlei kenmerken eigen maken. Daar heb je dan wel een ander boek voor nodig of een artikel op internet).

Als je microscopie leuk vindt, is het handig om aan te sluiten bij een paddenstoelenwerkgroep in je omgeving waar gemicroscopiseerd wordt. Helaas zit corona deze bijeenkomsten nu nog dwars maar met nog wat geduld worden deze bijeenkomsten wel weer opgestart. In Enschede organiseer ik al een aantal jaar maandelijks een microscopie avond waar we naast dat we van elkaar leren, veel plezier aan beleven.
Groeten Marian

wimperzwam

Marian bedoelt een 100x objectief!!

Mvgr.,
Henk Huijser.

Marian Jagers

Bedankt Henk  ;) wist achteraf dat er wat fout was gegaan.
Nou ja, de boodschap was en is met hulp van goed herkenbare soorten leer je de minder gemakkelijke determineren.
Groeten Marian

rikvinke

Bedankt voor de tips Marian! Het hoeft ook niet allemaal tegelijk. Ik blijf vooral genieten. Grt. Rik