Wel of geen Teervlekkenzwam ?

Gestart door Michel Langeveld, maart 28, 2021, 11:52:09 AM

Vorige topic - Volgende topic

Michel Langeveld

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/209424076/.
1 Teervlekkenzwam - Ischnoderma benzoinum vruchtlichaam, veldwaarneming
datum: 2021-03-27
locatie: Warmond - Koudenhoorn (ZH)

foto's:

paddenstoelenmonster

Hoi Michel, als er dan niemand reageert zal ik maar een poging wagen. Gisteren heb ik 2 waarnemingen gedaan . Van beide soorten een. De dennenvoetzwam was nieuw en die vind je hier: https://waarneming.nl/observation/209852805/.
Erg afgetakeld en nog wel harig aan het oppervlak. Die Teervlekkenzwam was een laatste fase van een oude waarnemiong. Bijgaanbd een compositefoto. Totaal niet harig op de hoed. Nu zegt dat natuurlijk niet alles. Helaas heb je geen doorsned van de buisjes en/of het trama beschikbaar. Maar bij mijn beide doorsnedefoto's van gisteren is nu door de ouderdom echter ook nauwelijks verschil te zien. dat is natuurlijk het probleem met zulke afgetakelde exemplaren. Jouw zwam is merkwaardigerwijs nog heel mooi gaaf.
Dan mijn tweede analyse. Op grond van veel waarnemingen van beide soorten meen ik te mogen stellen dat de tolvorm toch met name gevonden wordt bij Dennenvoetzwammen. Die zijn praktisch altijd tolvormig (als een kelk) terwijl Teervlekkenzwammen juist heel vaak iets afhangend (voooral aan de rand) zijn. Beide soorten groeien op naaldhout. Waarbij bij Dennenvoetzwammen dit minder vaak ghet geval is, omdat ze meestal op de grond nabij de wortels groeien.
Al met al kom ik toch tot de conclusie dat - voor mij althans - zo vanaf de foto gezien het waarschijnlijk een Dennenvoetzwam zal zijn.
Henk de zwamneus, die maar weer wat afzwamt!
Met een hartelijke groet uit Schaarsbergen bij Arnhem van Henk de (hout)zwamneus.