Vacature Afdelingshoofd Collectie Informatie bij Naturalis

Gestart door Sander Pieterse, maart 26, 2021, 11:18:29 AM

Vorige topic - Volgende topic

Sander Pieterse

Naturalis Biodiversity Center (Leiden) zoekt een afdelingshoofd Collectie Informatie voor 32-36 uur per week, zie https://www.naturalis.nl/over-ons/afdelingshoofd-collectie-informatie

Wellicht interessant voor mensen in deze community. Je bent verantwoordelijk voor het managen van het inhoudelijk team (inclusief mijzelf) dat werkt aan publiceren van data over onze collectie van 42 miljoen objecten in internationale context, maar ook de ontsluiting van onze bibliotheek/archieven, soortinformatie (zoals Nederlands Soortenregister, Walvisstrandingen en Oervondstchecker.nl).

Wat ga je doen?
In deze fascinerende omgeving ben je als Afdelingshoofd Collectie Informatie verantwoordelijk voor de innovatieve registratie en ontsluiting van alle collectie informatie van Naturalis, maar ook van natuurwaarnemingen, soortinformatie, bibliotheek- en archiefinformatie en cultuurhistorische collectie informatie. De toegankelijkheid en bruikbaarheid van al deze informatie, en de koppeling aan en verrijking met externe informatie, is van groot belang voor verschillende gebruikers waaronder onze eigen wetenschappers. Hierdoor kan de collectie optimaal bijdragen aan wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen en aan de educatieve en publieksfunctie van het museum.

Met jouw visie op het gebied van digitalisering van collectie-informatie ontwikkel je met je team een innovatief beleid waarin internationale samenwerking is verankerd. Natuurlijk samen met de sectoren Onderwijs & Onderzoek en ICT en samen met collectie organisatie zoals CETAF, Global Biodiversity Information Facility (GBIF/NLBIF) en programma's zoals DiSSCo en ARISE.

Samen met je team ontwikkel je functioneel de systemen en platformen waarop informatie wordt verzameld en gepresenteerd. Kijk bijvoorbeeld maar eens op onze prachtige platforms zoals bioportal.naturalis.nl, topstukken.naturalis.nl, www.repository.naturalis.nl of www.nederlandsesoorten.nl. Daarnaast neemt Naturalis proactief deel aan externe internationale platforms zoals Global Biodiversity Information Facility (GBIF), Europeana en Biodiversity Heritage Library (BHL). De afdeling Collectie Informatie ondersteunt gebruikers bij het vinden en ontsluiten van informatie. Zo worden vele vragen over de collectie en natuur beantwoord en heeft de samenwerking met de afdelingen Educatie, Tentoonstellingen en Publiekszaken bijvoorbeeld geresulteerd in de Naturalis Museumapp.
Sander Pieterse
Hoofd Collectie Informatie
Naturalis Biodversity Center