Wilde kat? Bastaard?

Gestart door Prevoo, maart 22, 2021, 22:01:54 PM

Vorige topic - Volgende topic

Prevoo

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/209135157/.
1 Wilde Kat - Felis silvestris
datum: 2021-03-22
locatie: Groot Welsden e.o. (LI)

foto's:
Wij vroegen ons altijd af wat voor een rare kat dit was, hij is duidelijk een stuk groter en heel anders gevormd dan onze boerderij katten. Hij komt altijd paren met onze boerderij poezen. Heel terughoudende kat niet zoals de andere katten. Indien nodig kan ik meer fotos maken! Kan iemand mij vertellen of dit een bastaard is?

tekenaar

#1
Dit is een volledig uitgegroeide kater huiskat van minstens een jaar of drie oud (waarschijnlijker een jaar of 5 of ouder), in een hele mooie conditie. Hij heeft geen kenmerken die op een hybride wijzen, de verschillen die je ziet, zijn geslachtskenmerken. (een flink deel van de katers die je normaal" ziet zal gecastreerd zijn: dan worden ze slanker en met een veel smallere kop.)

Het terughoudende is een kwestie van socialisatie en ervaring. Van nature hebben katers een heel groot leefgebied en komen daardoor minder in contact met mensen als de huiselijkere poezen. Bovendien komen ze geregeld bij mensen die ze niet op prijs stellen = wegjagen. Afhankeijk van wat voor ervaringen hij heeft, kost het meer of minder tijd voor hij je vertrouwd. Kunnen maanden overheen gaan, en er is een goede kans dat hij in de tussentijd alweer naar andere delen van zijn leefgebied verhuisd.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Rob Koelman

Eens met volwassen cyperse kater ('tabby'; huiskat dus)...
Met vriendelijke groet, Rob