Witte kerkuil?

Gestart door Rob Koelman, maart 21, 2021, 18:58:15 PM

Vorige topic - Volgende topic

Rob Koelman

Al weer een paar jaar geleden ben ik samen met iemand anders langs geweest bij mensen die op hun erf een dode kerkuil hadden gevonden, vermoedelijk een raamslachtoffer. Indertijd niet veel aandacht besteed aan de uil zelf en alleen snel wat foto's gemaakt. Bij nadere bestudering viel op dat het om een aan de onderzijde toch wel erg licht gekleurde kerkuil ging, met kenmerken van witte kerkuil (Tyto alba ssp. alba). Het dier is indertijd helaas niet verzameld. Tegenwoordig zou ik dat min of meer automatisch doen voor opname in bijvoorbeeld de collectie van het Nijmeegs Natuurmuseum. We zullen het dus met alleen de foto's moeten doen.

De 'witte kerkuil' is een beetje een problematisch taxon. Officieel heeft dit taxon de naam Tyto alba ssp. alba. Die status als ondersoort suggereert dat het om een eenduidig herkenbaar taxon gaat. Echter, het CDNA geeft aan dat er geen eenduidigheid is over de status van de 'witte kerkuil':
'In de CDNA-zomervergadering van 26 juli 2014 is besloten te stoppen met het beoordelen van Witte Kerkuil T a alba tot er meer duidelijk is over de variatie bij Kerkuil T a guttata en Witte Kerkuil. De situatie lijkt namelijk complexer dan eerder werd aangenomen'. Bron: https://www.dutchavifauna.nl/species/witte_kerkuil

Weet iemand wat de huidige status is van de 'witte kerkuil'? En durft iemand aan de hand van de foto's hieronder iets te zeggen over de ondersoort?

https://waarneming.nl/observation/209078435/.
1 Witte Kerkuil - Tyto alba alba adult, vondst (dood), gezien
datum: 2016-01-04
locatie: Groesbeek (GE)

foto's:


Met vriendelijke groet, Rob

frankneijts

Lees de blog van Chris van Rijswijk eens Rob: http://www.birdshooting.nl/index.php/blog/31-herkenning-witte-kerkuil. Mocht je meer willen weten of een pdfje ontvangen van zijn artikel in DB, neem dan cobatct met m op: Chris is n bijzonder aardige vent die contacten over vogels die hem interesseren zeer op prijs stelt ... B)
Groeten,

Frank

"When logic and proportion have fallen sloppy dead...
Remember what the dormouse said: feed your head!"
Grace Slick in 'White Rabbit'

Rob Koelman

Met vriendelijke groet, Rob