Online-lezingen over paddenstoelen

Gestart door Carolien, maart 05, 2021, 16:25:21 PM

Vorige topic - Volgende topic

marcel234

#60
Uit de cache van Google halen: https://us06web.zoom.us/j/88285575517  ( de site van de nmv ligt er al een tijdje uit...)

M.Vullings

#61
Bedankt Marcel.
Met vriendelijke groet, Margot & Geert
Onze waarnemingen worden op verschillende invoerportalen doorgegeven.

Carolien

Vanwege pakjesavond lieten sommige mensen weten niet in de gelegenheid te zijn de lezing te kunnen bijwonen. Daar kwam bij dat de lezing niet kon worden opgenomen. Tot overmaat van ramp bleek ook nog eens een verkeerde zoom-link in omloop en raakte de NMV-website, waar de juiste link te vinden was, overbelast. Onze excuses voor deze consternatie.
In het maandjournaal (https://www.mycologen.nl/act.../maandjournaal-paddenstoelen/ ) van 1 januari willen we graag degenen die de lezing hebben moeten missen, toch iets laten proeven van deze lezing via diverse bronnen waarin elementen uit de lezing van Antoon Kuhlmann aan de orde zijn geweest.
Hartelijke groet Carolien Reindertsen

marcel234

Maandag 1 mei 2023: Plaatjeszwammen die ondergronds zijn gegaan (start om 19.30 uur)
Door: Machiel Noordeloos
Toelichting: In dit verhaal laat Machiel zien dat er geen scherpe grens is tussen sommige groepen plaatjeszwammen en buikzwammen, sterker nog, dat er buikzwammen of misschien beter seotoïde en gasteroïde vormen bestaan van plaatjeszwammen die semi- of geheel ondergrondse vruchtlichamen vormen. Mèt de bijbehorende veranderingen in bouw van het vruchtlichaam en de manier waarop de sporen worden gevormd en verspreid. Mogelijke evolutielijnen worden geschetst, en ook zal worden verklaard waarom sommige truffelgeslachten tegenwoordig zijn opgenomen in geslachten als de Gordijnzwammen, Melkzwammen en Satijnzwammen met de bijbehorende noodzakelijke naamsveranderingen.


Maandag 22 mei 2023: De boeiende wereld van de roesten  (start om 19.30 uur)
Door: Aad Termorshuizen
Toelichting: Roesten zijn bijzonder omdat ze wel 5vijf verschillende sporen kunnen vormen: geen ander organisme doet dit hen na. Roestschimmels komen alleen op groene, levende planten voor. Nederland heeft een kleine 300 soorten. Terwijl een deel van de soorten de voedselvoorziening bedreigt, dragen de soorten die in de natuur voorkomen bij aan plantenbiodiversiteit. Roestschimmels zijn talrijk en eenvoudig waar te nemen: na de lezing kunt u binnen 100 meter afstand al een roestschimmel vinden! Hoe dat kan, wordt toegelicht in deze lezing.


Maandag 29 mei 2023: Fungal highways beneath our feet (lezing in het Engels, start om 19.30 uur)
Door: Vasilis Kokkoris
Toelichting: Mycorrhizaschimmels vertegenwooordigen een van de meest voorkomende terrestrische symbioses op aarde. Aan de hand van schitterende foto's zullen we zien hoe deze microscopische schimmels er onder de microscoop uitzien (van enkele cel tot netwerken).  Lees de volledige toelichting op de aankondigingspagina.

marcel234

De boeiende wereld van de roesten
Aad neemt ons mee in de wondere wereld van de roestschimmels. Ze zijn bijzonder omdat ze wel 5 verschillende sporen kunnen vormen: geen ander organisme doet dit hen na. Roestschimmels komen alleen op groene, levende planten voor. Nederland heeft een kleine 300 soorten. Terwijl een deel van de soorten de voedselvoorziening bedreigt, dragen de soorten die in de natuur voorkomen bij aan plantenbiodiversiteit. Roestschimmels zijn talrijk en eenvoudig waar te nemen: na de lezing kunt u binnen 100 meter afstand al een roestschimmel vinden! Hoe dat kan, wordt toegelicht in deze lezing.

Aanvangstijd: 19.30 uur

Link naar de lezing: https://us06web.zoom.us/j/5531406260

marcel234

de online-lezing van Danny
Haelewaters op maandag 5 juni over "Laboulbeniales: onderbestudeerde,
ectoparasitaire microzwammen in een nieuw daglicht".
Zoom-link naar alle lezingen: https://us06web.zoom.us/j/5531406260