Viking ed50 pro

Gestart door Klaas1983, maart 14, 2021, 20:24:24 PM

Vorige topic - Volgende topic

Klaas1983

Heeft iemand ervaring met de viking ed50 pro telescoop? De vogelbescherming webshop verkoopt hem voor een nette prijs naar mijn idee, van 490 euro.

Het betreft deze:
https://www.vogelbeschermingshop.nl/viking-ed-50-pro-travel-telescoop

Wat ik zelf belangrijk vind;

Scherp beeld duurzaam.ding en lekker licht voor in de rugzak.

Jaap van Steensel

Wat je laatste voorwaarde betreft, daarin slaag je zeker met deze scope.
Hierbij een linkje naar een (beknopte) review: http://cleyspy.blogspot.com/2014/09/attack-of-50mm-scopes-part-ii-vikings.html
Het is een kleine markt als je een 50mm scope zoekt met een goede beeldkwaliteit. De Nikon ED50 is echt een topper, met verschillende oculairs verkrijgbaar, maar tot voor kort in ieder geval erg lastig te vinden in Nederland. Ik weet niet hoe het op dit moment is, maar het is altijd een lastig verkrijgbaar en schaars geleverde scope geweest. Tweedehands ook bijna niet te vinden, wat op zich ook wel iets zegt (iemand die hem heeft wil hem niet meer kwijt). Opticron en Vortex hebben ook mooie 50mm scope met ED glas, en Kowa heeft ook een klein model, maar die is zonder ED glas. De Viking is qua prijs en specs behoorlijk vergelijkbaar met de andere scopes in deze categorie. Voordeel als je hem bij de VB koopt is dat je nog een leuke korting hebt als je lid bent, maar dat had je al gezien. Over duurzaamheid kan ik niet zoveel zeggen, je krijgt 10 jaar garantie, dat is niet verkeerd.
Wel iets om rekening mee te houden is de close focus afstand (minimale scherpstelafstand) van 7 meter. Dat is beste een flinke afstand als je bijv. in een kijkhut dicht op de vogels zit.
Maar het beste is toch altijd om zelf te testen en te ervaren hoe de scope presteert. De winkel van VB is volgens mij op afspraak te bezoeken, dus een ritje waard wellicht.