Hoofdmenu

Ganzen

Gestart door huysse, februari 10, 2006, 10:21:51 AM

Vorige topic - Volgende topic

huysse

Ik probeer me in de ganzen te verdiepen naar aanleiding van een groep ganzen die hiernaast op het maisland zat.

Binnen de groep van zo'n 35 stuks meen ik met zekerheid Kolganzen, Rietganzen en een Brandgans te herkennen.
Daarnaast zat er nog een die aanmerkelijk kleiner was dan de rest, maar ik heb te weinig gegevens om er verder iets zinnigs over te zeggen, geen kol dacht ik. Heb hier op de site bij foto's van de kleine rietgans gekeken maar daar werd het me ook niet echt duidelijk waarom dat dan wel Kleine Rietganzen zijn. Hoeft een donkere kop niet altijd?


Verder heb ik nog een vraag over Hybriden. Waarop baseert men die waarnemingen? Ik heb de vraag al eerder gesteld, hoe kun je met zekerheid weten dat je een hybride gezien hebt en welke?

Bij voorbaat dank voor hulp!

Marijke

Jos Welbedacht

Kleine Rietgans moet echt een vrij opvallende donkere kop hebben, samen met een grijzige rug en roze poten. Op de snavel zit een soort Toendra Rietgans ringetje. Juveniele Kolganzen zijn soms erg klein vergeleken de volwassen vogels, en missen nog wel eens de witte Kol. Misschien dat dit de vogel was?
Jos Welbedacht, Groningen
I said you could find me where the Nighthawks fly - dEUS: One advice, Space
 

Jan Harteman

#2
CiteerVerder heb ik nog een vraag over Hybriden. Waarop baseert men die waarnemingen? Ik heb de vraag al eerder gesteld, hoe kun je met zekerheid weten dat je een hybride gezien hebt en welke?
Wel, de tientallen (onder)soorten ganzen die we kennen hebben allemaal hun eigen (standaard) kenmerken. Juveniele vogels ook. Deze kenmerken zijn te vinden in vogelgidsen op foto of tekening, dus de soorten kun je vrij snel determineren, al is het bij ondersoorten vaak veel moeilijker.
Als je nu een gans tegenkomt die op geen van de soorten lijkt, kun je je dus afvragen of het een kruising/hybride zou kunnen zijn. Mensen die veel ganzen spotten weten waar ze op kunnen letten.
Zo is een hybride tussen de geslachten Anser en Branta vaak overduidelijk te herkennen aan het donkere verenkleed (Branta eigenschap) en vaak licht gekleurde poten (Anser eigenschap). Ook hebben bijvoorbeeld Brandganzen en Canadese ganzen een duidelijke koptekening die je soms ook nog terugziet bij hybriden tussen deze soorten met een andere gans.

Ook voor specialisten is het vaak onduidelijk welke soorten gekruist zijn met een ander. Eén van beide soorten is vaak wel herkenbaar, de tweede wordt dan meestal moeilijk te determineren.

huysse

Misschien was het wel een jonge kolgans, ik durf het echt niet te zeggen, misschien zijn ze er morgen weer en kan ik nog eens kijken.
Zijn die koppen op de foto's van de Kleine Rietgans hier op de site nou zo donker??


Ik kan me goed voorstellen dat je denkt een bepaalde kruising te herkennen, maar je kunt dat toch nooit zeker stellen?
Zo heb ik altijd gevonden dat Jordi Cruijff  op Johan Neeskens lijkt maar daarom hoeft Johan Neeskens nog niet de vader van Jordi te zijn. Zou kunnen, maar bewijs heb je niet.
Dat hele hybride verhaal lijkt me weinig wetenschappelijk verantwoord.

In ieder geval allebei bedankt voor de uitleg!

Marijke


Jos Welbedacht

CiteerZijn die koppen op de foto's van de Kleine Rietgans hier op de site nou zo donker??

Vaak is dit wel opvallend, kijk bijvoorbeeld op deze foto: Hier.
Jos Welbedacht, Groningen
I said you could find me where the Nighthawks fly - dEUS: One advice, Space
 

Schoppers

#5
Sommige Hybriden kan je met 100% zekerheid vast stellen.
Die zijn zo overduidelijk. Daarin tegen zijn er ook wat die erg lastig zijn.

Kleine Rieten lijken donkere koppen te hebben door de contrastering met een lichte onderhals en lijf.
Maar dat is zeker geen doorslaggevend kenmerk omdat dat van o.a. de weersomstandigheden afhankelijk is.
Kenmerken zijn o.a. heel klein snaveltje, bijna geheel roze of met ringetje.
Roze poten, licht grijze rug en lichte buik.
Als ze tussen anders ganzen zoals Toendra en kollen zitten, vallen ze ontzettend op door hun lichte voorkomen, soms met blote oog al te onderscheiden.
Kom je er aan rijden, zie he zo één zitten, ah Kleine Riet, telescoop op en jouw hoor klopt altijd.

Mark van Veen

Citeer
CiteerZijn die koppen op de foto's van de Kleine Rietgans hier op de site nou zo donker??

Vaak is dit wel opvallend, kijk bijvoorbeeld op deze foto: Hier.
Ik vind die donkere koppen altijd lastig, omdat ze ook met de lichtval samenhangen. Hoe vaak ik niet mijn kijker gepakt heb voor een gans (op afstand) met een donkere kop, die een Grauwe Gans blijkt te zijn. Het donkere komt dan door de lichtval en schaduw.
groet,

Mark van Veen

j.steenbergen

Mark, je hebt gelijk als je zegt dat ook bij andere ganzen de koppen erg donker kunnen lijken. Maar wat voor mij de kern van de zaak is, is dat elke soort in zijn totaal anders oogt (wat men vaak 'jizz' noemt). Je kunt wel kijken naar allerlei details als donkere kop, poten etc. maar vaak is het veel meer de 'totaalindruk' die een vogel direct herkenbaar maakt als die specifieke soort. Uiteraard moet je daarna nog even de details 'langslopen' om je determinatie op zeker te stellen. Ik kan me heel wat soorten herinneren (Witstuitbarmsijs, Pontische Meeuw, Groenlandse Kolgans) waarbij ik heel wat moeite had om via de boeken te snappen wat deze soort zo anders maakte. Toen ik deze vogels in het veld tegenkwam, was er onmiddellijk een klik van 'dit is echt wat anders'. Lastig te zeggen wat dit is. Wat wil ik met dit alles zeggen? Waarschijnlijk dat je je niet moet blindstaren op allerlei details, maar juist 'het geheel' ook mee moet laten wegen.  
Jeroen Steenbergen

Jos Welbedacht

Als ik een groep Kleine Rietganzen in het veld zie herken ik ze meestal meteen. Nu ben ik wel een Fries dus misschien dat de kenmerken wel bij mij ingebrand zijn. Kleine Rietgans heeft ook een wat ronder kopje en een kortere hals vergeleken met andere Rietganzen, dit laatste schijnt volgens de boeken zo te zijn maar vind ik niet echt een overtuigend en opvallend kenmerk. Als je in de gelegenheid komt de poten te bekijken, dan moet je de kleur vaststellen, want deze vogel heet niet voor niets Pink-footed Goose. Lichtval is natuurlijk bepalend voor donkere kop, maar met normaal bewolkt weer of met een zonnetje in de rug moet het toch wel te zien zijn.  
Jos Welbedacht, Groningen
I said you could find me where the Nighthawks fly - dEUS: One advice, Space