Mannetje Coccoidea

Gestart door paulhoekstra, januari 21, 2021, 23:41:41 PM

Vorige topic - Volgende topic

paulhoekstra

Ik kan geen literatuur vinden om mannetjes van coccoidea te determineren. Weet iemand welke familie van dopluizen dit zou kunnen zijn? De optie coccoidea indet bestaat niet, dus ik heb hem voorlopig ingevoerd als coccidea indet. Ik ben er wel behoorlijk zeker dat het een coccoidea is (let erop dat al het witte pluis eraf is gegaan in de kleurval).

Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/206158768/.
1 Dopluis onbekend - Coccidae indet. imago, kleurval
datum: 2020-04-30
locatie: Almere - Verzetswijk (FL)

foto's:


Yellow pan trap (16-30)-4-2020.

groeten,
Paul

Maurice Jansen

#1
Dag Paul.
Het vinden van mannetjes van schildluizen s.l. is altijd bijzonder want ze zijn behoorlijk klein. Van de ca 8000 wereldwijd beschreven Coccomorpha (= Coccoidea, =Coccinea = dop-wol- en schildluizen) worden standaard de wijfjes beschreven. Slechts van een paar honderd soorten zijn de mannetjes beschreven. Er is -dus- weinig literatuur beschikbaar. Er is een tabel uit 1994:
Giliomee, JH. 1995. An annotated key to the families of scale insects (Homoptera: Coccoidea) based on the characters of the adult male Israel Journal of entomology 29: 11-17.
Ik ken ook een tabel die ik in 2007 kreeg uitgereikt door Chris Hodgson, een van de wereldspecialisten. Tot zover ik weet is die nog niet gepubliceerd. Gisteren, toen ik jouw vraag onder ogen kreeg, ben ik wat gaan zoeken en vond de volgende referentie, die ik nog niet in mijn bezit heb. Wellicht is deze tabel of zijn delen ervan hierin verwerkt:
Hodgson, CJ. 2020. A review of neococcid scale insects (Hemiptera: Sternorrhyncha: Coccomorpha) based on the morphology of the adult males Zootaxa 4765 (1): 1-264
Ik identificeer al sinds 1991 schildluizen. De wijfjes maken tijdens hun ontwikkeling één vervelling minder door dan de mannetjes en zijn eigenlijk eileggende nimfen. De mannetjes zijn daarom zo verschillend dat het lijkt alsof het om een andere diergroep gaat. Bovendien gaat de tabel van Chris Hodgson in op zeer kleine details die je alleen kunt zien als er een microscopisch preparaat wordt gemaakt. Aan de grote morfologische structuren heb je niet zo veel: zo vind je binnen dezelfde populatie soms zowel gevleugelde als ongevleugelde dieren.
Groet
Maurice Jansen

paulhoekstra

Dag Maurice,

Hartelijk dank voor het uitgebreide antwoord en de literatuurreferenties. Ik heb het artikel van Hodgson kunnen downloaden, als je het wilt hebben, ik stuur het graag door. Ik zal binnenkort met de tabel bij de hand nog eens naar het beest kijken. Zo af en toe vind ik mannetjes schildluizen vooral in gele kleurvallen en ze zijn inderdaad erg klein. Dit exemplaar is met bijna 2 mm nog vrij groot.
Groet,
Paul
groeten,
Paul