Krulbladmos (Nowellia curvifolia)

Gestart door kroonp, april 12, 2008, 22:59:09 PM

Vorige topic - Volgende topic

kroonp

In navolging op het topic van Henk Timmerman wil ik ook graag een soort onder de aandacht brengen.

Het gaat mij om Krulbladmos. Deze soort is een echte dood hout specialist en staat te boek als zeer zeldzaam. Op de rode lijst heeft de soort de status gevoelig.

Waar ik benieuwd naar ben is of deze soort nu echt nog wel zo zeldzaam is. Ik doe pas sinds een paar maanden aan mossen en heb deze soort in vrijwel elk bos waar ik sindsdien geweest ben gezien. Nu ben ik wel heel intensief er mee bezig vanwege mijn stage, maar de hoeveelheid die ik gezien heb blijft toch wel opvallend. Ik zou jullie willen aanmoedigen om ook eens op deze soort te letten. In tegenstelling tot veel andere zeldzaamheden ziet deze soort er erg opvallend uit. Het is namelijk een knalrood ding. Echt een beauty! Ik ben in ieder geval al verslaafd geraakt aan deze soort  :wub:

Zoals gezegd is het een echte dood hout specialist. Ik heb hem tot nu toe alleen nog maar gezien op forse liggende dode grove dennen die al vrij ver verteerd zijn. (verteringsstadium 2 / 3). Dus de schors is er dan al af en de stam is lekker zacht en zompig. Op verder verteerde bomen is de soort vaak niet te vinden omdat deze overwoekert zijn met slaapmossen waarmee Nowellia de concurrentiestrijd verliest. Omdat de grove dennenaanplanten van de eerste generatie nu al aardig oud zijn en omdat er vanuit natuuroogpunt steeds meer dood hout blijft liggen moet een soort als Nowellia hiervan wel profiteren.

Weet je ergens een grove dennenbos met vrij veel dood hout dan zou ik zeker eens een poging wagen!

Even wat foto's om je een beeld te vormen van de soort en de plekken waar ze te vinden is:
(zie ook: http://waarneming.nl/soort.php?id=17763&tab=foto en http://www.blwg.nl/mosatlas/)

De stammen:


Groet

Peter Kroon

kroonp

Groet

Peter Kroon

kroonp

Groet

Peter Kroon

Ron Poot

Nog nooit gevonden, maar je foto's zijn erg illustratief. Ik zal de dode dennen hier in de buurt eens met extra aandacht bekijken.  
Groet, Ron

kroonp

Ow, ik vergeet er bij te zeggen dat mijn foto's wel erg overdadig veel Nowellia laten zien  :D

Meestal is er maar een klein plekje op een hele boom te vinden. Soms zelfs maar enkele takjes.

Zulke plekjes dus:




Op dergelijke stammen zitten trouwens nog veel meer leuke soorten.
Verschillende soorten maanmossen, buidelmossen enz.

Ook nog een heleboel andere echte zelzaamheden zijn mogelijk!
Breed moerasvorkje (Riccardia latifrons) bijvoorbeeld.

Succes!  :)  
Groet

Peter Kroon

Corryabbink

Peter dat is een prachtige reportage!

Ik ken de soort wel maar heb deze in mijn omgeving nog nooit gezien. Nu staan er ook niet veel Dennen. Zodra ik er weer op uitga zal ik er op letten!
met groet, Corry

"het is nooit zo donker of het wordt weer licht"

Ben Kruijsen

#6
Beste Peter,

je brengt het onderwerp zeer illustratief te berde. Mijn complimenten. Ik bekijk wel eens dood hout (onlangs nog diverse loofboomstammen in een kleibos bij Spaarndam) maar deze soort heb ik nog nooit gezien. De kleur is zo opmerkelijk dat ik zeker weet de soort niet over het hoofd te hebben gezien. Bij ons hier langs de kust bij Haarlem staat hij denk ik gewoon niet of is er wellicht uiterst zeldzaam. Ik ken tenminste geen enkele waarneming, ook niet van Niko Buiten die hier ook veel inventariseert. We zullen er voortaan maar eens extra aandacht besteden aan dode naaldboomstammen.

waterland01

Peter,

Ik hou me meer bezig met korstmossen, maar je enthousiaste en prachtig geillustreerde beschrijving zal er zeker voor zorgen dat ik dit mos als ik het tegenkom zal herkennen en die waarneming zal doorgeven. Dit soort topics zorgt er voor dat sommige soorten veel beter gedocumenteerd worden. Uit de verspreidingsatlas begrijp ik overigens dat 't echt een Veluwe en zandgronden-soort is, maar wie weet heeft hij de Flevopolders ook al bereikt...
Henk Timmerman

Rutger

Met vriendelijke groet,

Rutger Wilschut



Birding Basterds! Find or Fail!

Niko Buiten

#9
Citeerook niet van Niko Buiten die hier ook veel inventariseert
Ik vertel Ben niet alles of Ben wordt vergeetachtig. Nowellia curvifolia vond ik in 2003 op een dode naaldboom (Zwarte den) in de binnenduinrand bij Haarlem (het is de bron van de zz in R-vermelding in de Beknopte mosflora en de stip bij Haarlem op het kaartje in de Voorlopige verspreidingsatlas mossen). Verder ken ik de soort van de Veluwezoom. In Noord-Holland zou je hem misschien ook in de binnenduinen bij Bergen kunnen vinden.
Groet,

Niko Buiten.


kroonp

Bedankt voor de positieve reacties!

Dat deze soort zelfs opduikt in de duinen en andere gebieden ver weg van bekende vindplaatsen als de Veluwe wijst er op de soort geen problemen heeft met de verspreiding.
Ook blijkt dat als de soort zich eenmaal ergens gevestigd heeft zich massaal uitbreidt en daarbij zelfs minder geschikte groeiplaatsen inneemt. De soort vormt dan ook vaak sporenkapsels.

Kortom; de soort verspreid zich gemakkelijk.
Het enige wat je nodig hebt is geschikt dood hout.

Een mooi voorbeeld hiervan kwam ik tegen in een Vlaams bos.
Ik had al een paar dagen geen Nowellia meer gezien en begon last te krijgen van ontwenningsverschijnselen. Dus ik was hard op zoek naar een nieuwe Nowellia-kick. Het zag er alleen niet zo positief uit want er was vrijwel geen dood hout aanwezig en al helemaal geen zwaar dood hout. Gelukkig zag ik uiteindelijk toch één stam die mij wel geschikt leek. En juist op die ene stam vond ik mijn felbegeerde Nowellia!  :grin:

Het enige wat je dus nodig hebt is voldoende dik dode dennenhout. Natuurlijk is de kans groter om de soort te vinden als je in de buurt bent van bekende vindplaatsen en als er veel dood hout aanwezig is. Maar toch zou ik niet wanhopen als je niet zulke geschikte plaatsen in je omgeving hebt.  ;)

Ik voorspel dat deze soort binnen niet al te lange tijd verdwijnt van de Rode Lijst en vrij algemeen wordt in Nederland!  :duim:  
Groet

Peter Kroon

Windekind

Met vriendelijke groet,
Elmar Prins

marcel123

Inderdaad alleen is hij tot nu toe de enige die de soort ook daadwerkelijk heeft gevonden.

kroonp

Ik ga zaterdag mee met de excursie van de BLWG bij Den Treek.
Ik ben benieuwd of ik daar ook Nowellia kan vinden   ;)

De soort is trouwens al wel bekend uit het atlasblok waar de excursie is.


Eergisteren wel weer nieuwe plekken met Nowellia gevonden in de omgeving van Wolfheze:




Groet

Peter Kroon

marcel123

Citeerexcursie van de BLWG bij Den Treek.
Bomen genoeg daar..heb er zondag niet opgelet toen ik er wandelde. Zal dit weekend beter opletten of ik hem tegenkom.

Rutger

Ik ga ook mee zaterdag, dus ik hoop dat we hem vinden  :)  
Met vriendelijke groet,

Rutger Wilschut



Birding Basterds! Find or Fail!

marcel123

#16
Hoeveel roodmetgroene levermossen zijn er? Heb ondertussen ook wat materiaal bemachtigd en het lijkt wel een beetje op de foto...s. :mellow: Het zat alleen op een levende boom en groeide dus op een verticale stam..

Ben Kruijsen

Een levermossoort die je zowel op levende als dode bomen met zure schors (berk, beuk, eik e.a.) kunt aantreffen en die verschillende kleuren kan aannemen (oranjebruin tot purper) is Ptilidium pulcherrimum, Boom-franjemos. Met de loupe zie je dat de blaadjes aan de rand in een soort van haren uitlopen ("franje"). Soort is bijv. in vochtige bossen op de Veluwe te vinden.

marcel123

#18
Esdoorn dacht ik...en het was in Z-Belgie..Olloy

http://maps.google.com/maps?f=q&hl=nl&geoc...7,0.159988&z=13

maar de haren zie ik nog niet direct. Als ik de plaatjes bekijk dan zou ik zeggen dat is hem niet,..

kroonp

CiteerHoeveel roodmetgroene levermossen zijn er? Heb ondertussen ook wat materiaal bemachtigd en het lijkt wel een beetje op de foto...s. :mellow: Het zat alleen op een levende boom en groeide dus op een verticale stam..
Misschien Helmroestmos (Frullania dillatata)?

http://www.waarneming.nl/soort.php?tab=foto&id=17724
Groet

Peter Kroon