Geelpootmeeuw met kleurring G-AX08

Gestart door Joop Scheijbeler, december 27, 2020, 12:04:49 PM

Vorige topic - Volgende topic

Joop Scheijbeler

Afgelopen week heb ik van een Geelpootmeeuw een ring afgelezen G-AX08  Zeedijk Westkapelle, helaas niet gevonden waar ik deze moet melden. Iemand een suggestie.

Groetjes, Joop Scheijbeler

Menno

http://www.cr-birding.org/node/346
Dit moet m zijn, al staat er inderdaad dat het alleen zilvers betreft.
Groeten,

Menno van Lopik

https://waarneming.nl/user/view/87046

Joop Scheijbeler

Dank Menno, vandaar dat ik deze niet kon vinden.

Groet Joop

Rob Koelman

Klopt dan de database van cr-birding.org dan niet (alleen zilvermeeuwen)? Of klopt de determinatie als geelpootmeeuw niet?

Zijn er foto's van het waargenomen individu, of is ie zelfs al ingevoerd (moet natuurlijk altijd!)?
Met vriendelijke groet, Rob

Cygnus

De waarneming staat hier: https://waarneming.nl/observation/204662789/

Soms is er onenigheid/onduidelijkheid over de soortdeterminatie. Een andere vogel uit deze serie (AX23), geringd Diersfordter Waldsee bij Wesel/NRW op 17 juni 2018, werd geringd als Geelpootmeeuw, werd daarna o.a. gezien bij de Brouwersdam op 9 november 2019  ( https://waarneming.nl/observation/182058072/ ) en toen ook als Geelpootmeeuw gedetermineerd. Op een andere website van naar ik aanneem meeuwenspecialisten ( http://www.gull-research.org/hg/hg2cy/ax23.html ) staat hetzelfde individu echter aangegeven als Zilvermeeuw en wordt er bij vermeld dat de vogels als Geelpootmeeuw is geringd. Het staat er niet nadrukkelijk bij, maar de tekst suggereert dat de determinatie bij het ringen door hen als onjuist wordt beschouwd. Het is bekend dat er regelmatig fouten worden gemaakt bij het ringen van nog niet vliegvlugge grote meeuwen. Ik heb wel eens gehoord dat in sommige landen soms jongen van grote meeuwen worden geringd zonder dat de ringer weet welke soort het betreft, de gedachte is dan dat dat wel bekend wordt als er waarnemingen binnen komen. In Nederland is het voor ringers (uiteraard) niet toegestaan om vogels te ringen zonder de soort te determineren.

De kolonie van AX08 en AX23 betreft dus waarschijnlijk een gemengde kolonie van Zilvermeeuwen en Geelpootmeeuwen. Het lijkt er op dat er 1 reeks ringen wordt gebruikt voor zowel de ene als de andere soort. Eigenlijk zou daarom op cr-birding deze reeks ook bij Geelpootmeeuw vermeld moeten worden. Aan het door elkaar gebruiken van series kleurringen bij verschillende soorten kleven risico's.

Ook nog even een krantenartikeltje over het ringen van, volgens het krantenartikel, Zilvermeeuwen in de Diersfordter Waldsee in 2018:  https://www.lokalkompass.de/wesel/c-natur-garten/grosser-erfolg-fuer-rekultivierungs-aktivitaeten-von-holemans-niederrhein_a925389#gallery=null
Er staan ook nog wat foto's bij van een aantal andere AX-vogels, is op die leeftijd te bepalen welke soort het is?

Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

Rob Koelman

Citaat van: Cygnus op december 27, 2020, 23:40:11 PM...

Ook nog even een krantenartikeltje over het ringen van, volgens het krantenartikel, Zilvermeeuwen in de Diersfordter Waldsee in 2018:  https://www.lokalkompass.de/wesel/c-natur-garten/grosser-erfolg-fuer-rekultivierungs-aktivitaeten-von-holemans-niederrhein_a925389#gallery=null

Moest ik even nazoeken, maar de Duitsers hebben voor de kleine mantelmeeuw een voor ons verwarrende naam. Er zijn meer van dat soort verwarrende namen. De Duitse Brandgans bijvoorbeeld is niet onze brandgans, maar de bergeend...

Heringsmöwe = kleine mantelmeeuw => verwarrend vanwege Engelse naam herring gull voor zilvermeeuw
Silbermöwe = zilvermeeuw
Mittelmeermöwe = geelpootmeeuw
Steppenmöwe = Pontische meeuw
Met vriendelijke groet, Rob

Cygnus

Citaat van: Rob Koelman op december 28, 2020, 15:12:06 PM
.... Er zijn meer van dat soort verwarrende namen. De Duitse Brandgans bijvoorbeeld is niet onze brandgans, maar de bergeend...

Ja, dat is bekend, en de Bergente is niet een Bergeend maar een Toppereend. Maar Silbermöwe is gewoon een Zilvermeeuw.
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

Rob Koelman

 :rolleye:

Goed, wat ik dus eigenlijk bedoel is dat het hierboven genoemde artikel* dus niet gaat over de zilvermeeuw, maar over de kleine mantelmeeuw...

* https://www.lokalkompass.de/wesel/c-natur-garten/grosser-erfolg-fuer-rekultivierungs-aktivitaeten-von-holemans-niederrhein_a925389#gallery=null

Tekst artikel:

Erstmals auf der Vogelinsel: Beringung von Heringsmöwen
Erstmals wurden dieses Jahr auf der Vogelinsel im Diersfordter Waldsee junge Heringsmöwen beringt. DieVogelkundler Stephan Sudmann und Patrick Kretz legten 25 der Jungvögel besonders große, leuchtend
grüne Ringe an. Diese kann man gut auch aus größerer Entfernung erkennen – und damit die Tiere auf ihren Zugrouten zuordnen.

Die Binnenlandkolonie der Heringsmöwen auf dem Diersfordter Waldsee ist eine von nur zweien solcher Art in ganz Nordrhein-Westfalen. Eine zweite Population gibt es in Minden-Lübbecke.
Auf der Vogelinsel leben etwa 40 Brutpaare, in Spitzenzeiten (April/Mai) sind dort bis zu 200 Möwen anzutreffen.
Die Biologische Station im Kreis Wesel beginnt in diesem Jahr mit der Erfassung und Beobachtung der Heringsmöwen. Unterstützung erhält sie von dem Möwen-Experten Patrick Kretz von der Nordrheinwestfälischen Ornithologengesellschaft.

Die Beringung der Heringsmöwen fand in enger Abstimmung mit dem Landesamt für Umwelt und Naturschutz und mit der Beringungszentrale in Wilhelmshafen statt.
Met vriendelijke groet, Rob

Cygnus

Ja, je hebt helemaal gelijk. Dat betekent dat er nog een derde meeuwensoort bij komt in de verwarring. Dat betekent dus in de praktijk dat het een ringproject is voor Kleine Mantelmeeuwen, waarvan sommigen als Geelpootmeeuw zijn geringd, die later een Zilvermeeuw blijkt te zijn. En dat allemaal met dezelfde reeks kleurringen. Ik kan op cr-birding dit project van Kleine Mantelmeeuwen met groene kleurringen niet vinden.
 
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

Mars Muusse

Voor de 'grote meeuwen' in het binnenland van Europa geldt dat er aardig wat gemixte kolonies zijn tegenwoordig, te vinden in de Baltische Staten (cachinnans & argentatus), Polen (idem, met hier en daar een intermedius), Duitsland en Tsjechië (als in Polen), maar ook in Nederland (cachinnans, argenteus, graellsii en michahellis door elkaar). En in zulke kolonies komen natuurlijk op den duur hybrides voor. In oostelijk Duitsland broeden ze op eilanden in grote plassen. De ringers (coordinatie Ronald Klein) gaan er eens per jaar op, net voordat de bulk kan vliegen. Ze drijven 100den jongen bij elkaar en ringen de hele zwik, zonder de ouders te kennen. Dan weer snel van het eiland af. Determinatie volgt in de jaren erop veelal adhv foto's.

Het project van Stefan Sudmann is kleiner. Hij reageert trouwens vaak wat traag op mail. Hier wat beestjes:


AX05: https://www.flickr.com/photos/163623837@N06/50138441571/in/photolist-2joyBTa
AX06: https://www.flickr.com/photos/163623837@N06/47954517126/in/photolist-2g4zreq
AX23: https://www.flickr.com/photos/163623837@N06/31798810217/in/photolist-QrXdqz

Jeroen Nagtegaal

Overigens broeden in de kolonie van Stefan Geelpootmeeuwen, Pontische Meeuwen, Zilvermeeuwen en Kleine Mantelmeeuwen met de nodige hybrides en mengparen om het er eenvoudiger op te maken. De ervaring leert dat zelf in kleinere en overzichtelijkere kolonies het een beetje gokken is welke soort je in handen hebt.

Bij het gebruik van CR-birding voor grote meeuwen is het altijd raadzaam om andere soorten ook even te bekijken als je er niet mee uitkomt.
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com