Blauwe kiekendief geluid vrouwtjes of jongen?

Gestart door QuintenCT, november 27, 2020, 22:44:46 PM

Vorige topic - Volgende topic

QuintenCT

Deze waarneming was erg mooi, twee blauwe kiekendieven die vlak naast me met elkaar stoeiden en daarbij dit geluid uitsloegen.

Weet iemand wat voor geluid dit is, juveniel misschien?
of kan het ook van een vrouwtje zijn, voor zover ik kon zien waren het namelijk jongen of vrouwtjes.

https://waarneming.nl/observation/203678290/

Met vriendelijke groet,

Quinten

Merel

In deze tijd van het jaar is er niet echt nog sprake van 'jongen'. Tenminste niet als juveniel.
Toevallig heb ik dit geluid onlangs ook gehoord, was helemaal verbaasd en vond het ook vet gaaf om mee te maken! Dat was een jagende Blauwe kiek die het geluid maakte toen er ook een andere roofvogel bij vloog, ik weet even niet meer of het een Bruine kiek of een Buizerd was. Dus misschien is het een alarmroep?
Vriendelijke groet,
Merel Zweemer

Morten

Fraai vastgelegd! Het lijkt me een soort bedelroep, mogelijk interactie om een prooi? Het is in ieder geval geen geluid dat met balts of territoriumalarm heeft te maken.

Citaat van: Merel op december 07, 2020, 12:47:33 PM
In deze tijd van het jaar is er niet echt nog sprake van 'jongen'. Tenminste niet als juveniel.
(...)
De blauwe kiekendieven die dit jaar zijn geboren hebben juist nog al hun juveniele veren, dus je kunt ze wel degelijk juveniel noemen. Een eerste-winterkleed kent deze soort niet, de juveniele veren worden over het algemeen pas in de eerste lente verwisseld.
Groet, Morten


QuintenCT

Ik vond het juveniel klinken, maar dat is puur op de gok.
Het was in ieder geval echt indrukwekkend zo dichtbij en ik was aan het opnemen dus dat kwam mooi uit, gaaf om mee te maken inderdaad, leuk dat jij dat ook hoorde Merel. Misschien niet toevallig dat dit ook onlangs was als dit een soort bedelroep is die  bij de tijd van het jaar zou kunnen horen. Je zou je kunnen voorstellen dat de uitgevlogen jongen zich staande leren houden en voor zichzelf opkomen met behulp van onder andere dit geluid.
Het grappige was, de twee opnamen waren 10 minuten uit elkaar, de twee vogels vlogen samen rondjes om de plas heen, en bij twee opeenvolgende rondgangen stoeiden ze met elkaar op precies dezelfde plek. Misschien was het boven een konijnenhol, dus een "interactie om een prooi" zoals jij zegt Morten, lijkt me niet onaannemelijk.
Met vriendelijke groet,

Quinten